Σε κάποιους οι μάσκες προϋπήρχαν

Του Γιώργου Ζώγα - Περιφερειακού Συμβούλου Θεσσαλίας με την παράταξη "Η Θεσσαλία στην καρδιά μας"

Εδώ και πολύ καιρό, γινόμαστε μάρτυρες έντονων παραπόνων και διαμαρτυριών από πολίτες του Βόλου και του Αλμυρού που κάνουν λόγο για έντονη δυσοσμία του αέρα, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά τόσο την υγεία του ανθρώπου όσο και το περιβάλλον. Κι όμως, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι εκπομπές πολλών ατμοσφαιρικών ρύπων έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Ωστόσο, σε κάποιες πόλεις, οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων παραμένουν σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο και τα προβλήματα ποιότητας του αέρα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου, αναγνωρίζονται πλέον κατά κανόνα ως οι σημαντικότεροι ρύποι από την άποψη των επιπτώσεων για την υγεία. Η μακροχρόνια και οξεία έκθεση σε αυτούς τους ρύπους ενδέχεται να προκαλέσει επιπτώσεις κυμαινόμενης βαρύτητας για την υγεία, από προσβολή του αναπνευστικού συστήματος έως πρόωρο θάνατο.

Ιδιαίτερα μέσα σ’ έναν αρκετά δύσκολο χειμώνα από πλευράς ιώσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού (όπως λ.χ. ο κορωνοϊός που αποτελεί την τελευταία απειλή) η υγεία των εκτιθέμενων καθημερινά στους ρύπους πολιτών δέχεται επιπλέον επιβάρυνση και καθίσταται περισσότερο επισφαλής.

Υπάρχουν διάφορες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανθρωπογενούς και φυσικής προέλευσης: η καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι μεταφορές, η βιομηχανία και τα νοικοκυριά. Οι βιομηχανικές διεργασίες και η χρήση διαλυτών, για παράδειγμα σε βιομηχανίες χημικών και ορυκτών. Η γεωργία,η διαχείριση αποβλήτων και οι εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων από εργοστάσια.

Δυστυχώς στον νομό Μαγνησίας δεν λείπουν τα προβλήματα και οι προκλήσεις.
Ειδικά για τον Βόλο, υπερβάσεις των ορίων της αερορύπανσης για κάθε μία στις τρεις ημέρες, δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η υφή της δυσοσμίας παραπέμπει σε καιόμενο πλαστικό, το οποίο μπορεί να προέρχεται είτε από βιομηχανίες που κάνουν χρήση εναλλακτικών καυσίμων (RDF, SRF, ASF κλπ), είτε από ΧΑΔΑ που δεν έχουν αποκατασταθεί και στους οποίους μπορεί να γίνεται παράνομα καύση πλαστικών, ελαστικών ή και άλλων αποβλήτων.

Αναφορικά με τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, πρέπει να πούμε πως η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων γίνεται με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο ρόλος όμως της Περιφέρειας είναι ακριβώς να εποπτεύει την τήρησή τους και να ελέγχει αποκλειστικά την άδεια λειτουργίας των εργοστασίων, αν δηλαδή αυτά πληρούν τους κανόνες λειτουργίας που απορρέουν από την νομοθεσία.
Οι συμπολίτες μας έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, πολύ περισσότερο μάλιστα που όλα αυτά τα χρόνια δεν κατέστη δυνατό (!) να εντοπιστεί η πηγή – ή οι πηγές- της δυσοσμίας. Ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί ακόμη επίσημα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα αποτελέσματα των μετρήσεων που γίνονται και είναι δικαιολογημένα ανήσυχος, κάνοντας διάφορες υποθέσεις για τα αίτια αυτής της χρονοτριβής, την ίδια στιγμή που η δυσοσμία και το τσούξιμο σε λαιμό και μάτια επιμένουν.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξεταστούν πολύ σοβαρά οι προτάσεις των επιστημονικών φορέων της Μαγνησίας, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,το ΤΕΕ που ορίζουν πως η ασφαλής για τους πολίτες καύση των εναλλακτικών καυσίμων, πρέπει να πληροί αυστηρά ορισμένες προϋποθέσεις.
Τέτοιες, είναι η εγκατάσταση και λειτουργία από τις βιομηχανίες του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού για την καύση, καθώς και οι συχνές μετρήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση σε διάφορα σημεία του αστικού ιστού μετρητών αέριας ρύπανσης, κάτι που αποτελεί και πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου και έχει ήδη πραγματοποιηθεί στον Βόλο.

Το ίδιο όμως πρέπει να συμβεί και στην περιοχή του Αλμυρού, οι κάτοικοι του οποίου έχουν κάθε δικαίωμα να ενημερώνονται για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν, καθώς είναι αρκετές οι μέρες με αυξημένη δυσοσμία και σε αυτή την περιοχή της Μαγνησίας.

Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνουν όλες οι ανάλογες ενέργειες ώστε να εντοπιστεί αυτός ή αυτοί που ρυπαίνουν και, το κυριότερο, να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες και κυρώσεις σε βάρος αυτών που δεν διστάζουν, προκειμένου να αποκομίσουν κάποιο οικονομικό ή επιχειρηματικό όφελος, να καταστρέφουν το παρόν και να υποθηκεύουν το μέλλον της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων του Νομού Μαγνησίας.

Με την υγεία των πολιτών δεν πρέπει να διανοηθεί πως μπορεί να παίξει κανένας. φυσικά, Και φυσικά, κανείς δεν πρέπει να ελπίζει πως πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και εξαιτίας αυτού, θα μπορέσει να “χτίσει” κάποια πολιτική, επαγγελματική ή άλλη καριέρα.

Η ανθρώπινη ζωή σε καθαρό περιβάλλον και οι ασφαλείς συνθήκες ζωής και δραστηριοποίησης των κατοίκων του Νομού Μαγνησίας είναι καθολική απαίτηση. Η ικανοποίησή της, συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση που θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αυτονόητων τα οποία οφείλει να πράξει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τους κατοίκους μιας περιοχής, οι οποίοι, δυστυχώς, αναγκάστηκαν να φορέσουν αναπνευστικές μάσκες, πολύ πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.