Στο δρόμο για το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Από την Κατερίνα Πατσογιάννη

Το 11ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ύστερα από μια σειρά προσυνεδριακών διαδικασιών σε διάφορες περιοχές της χώρας και με πολλές διαφορετικές θεματικές. Θα είναι ένα Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, που θα οδηγήσει στην αποτύπωση και επικύρωση των κεντρικών θέσεων του Προγράμματος της. Θέσεις που θα μετουσιώσει σε πολιτικές πρακτικές άμεσα εφαρμοστέες σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο Κυβέρνησης της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του 1ου Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Νίκαια του Πειραιά, αναλύθηκαν θεματικές για τους εργαζομένους και τους ανέργους. Μια ημέρα αφιερωμένη στη αναζήτηση πολιτικών προτάσεων και πρακτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Σε ένα πολύ σύγχρονο, φρέσκο σκηνικό, με τους ομιλητές να κάθονται σε καναπέδες γύρω από ένα τραπεζάκι και να ανταλλάσουν απόψεις με τους συμμετέχοντες στο Προσυνέδριο, χωρίς στημένα μικρόφωνα και με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, πανεπιστημιακοί, εμπειρογνώμονες, άνθρωποι της αγοράς και ελάχιστοι πολιτικοί ανέλυσαν διεξοδικά το σοβαρό ζήτημα της απασχόλησης στην Ελλάδα της κρίσης.

Αναλύθηκε η ουσία του προβλήματος, εντοπίστηκαν λάθη και παθογένειες και τελικά αναδείχθηκαν και λύσεις. Όχι μόνο εκείνες που απαντούν στα αδιέξοδα του σήμερα, αλλά και εκείνες που μπορούν να ωθήσουν τη χώρα σε ένα δυναμικό, ισχυρό αύριο.

Ο Πρόεδρος του κόμματος. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το κλείσιμο του Προσυνεδρίου, σε ένα κλίμα οικείο, φιλικό, με λόγο αφηγηματικό και βαθύ πολιτικό, παρουσίασε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που αναδείχθηκαν μέσα από την διαφορετική αυτή διαδικασία.

Η Νέα Δημοκρατία στο μεγάλο ζήτημα της ανεργίας δεν σκοπεύει να ακολουθήσει κρατικίστικες πολιτικές επιδομάτων. Αντιθέτως, αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο των προγραμματικών της θέσεων, η τόνωση των επενδύσεων και η δημιουργία ουσιαστικών κινήτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ένα άλλο σημείο αιχμής για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που αναδείχθηκε κατά τον προσυνεδριακό διάλογο είναι οι πολιτικές σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και ιδίως ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης, ώστε να αποκτά ο νέος και ο άνεργος δεξιότητες που θα τους φέρουν πιο κοντά στην αγορά εργασίας.

Σε ξεχωριστή θεματική αναπτύχθηκε το εξαιρετικά σημαντικό θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων από όπου και αναδείχθηκαν προτάσεις και θέσεις για την προστασία τους. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τρόπο εμφατικό έδωσε το στίγμα: «Είμαστε μαζί με την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά επιχειρηματίες οι οποίοι χρεοκοπούν τις επιχειρήσεις τους, χρωστούν στους εργαζόμενους, κάνουν βόλτες με σκάφη στο Αιγαίο, έχουν τα λεφτά τους στην Ελβετία και διεκδικούν και “κούρεμα” δανείων θα μας βρουν απέναντι. Να το ξεκαθαρίσουμε. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»

Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε τις διαδικασίες του 11ου Συνεδρίου της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς φανφάρες και συνθήματα. Χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις. Με συγκεκριμένες προτάσεις. Με απτές λύσεις. Με καταγραφή πολιτικών πρακτικών που έρχονται να απαντήσουν στη λογική και να προκαλέσουν το συναίσθημα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.