Τα επιδόματα ως μοναδική λύση ανάγκης

Του Γιώργου Ν. Καλτσογιάννη, δικηγόρο, π. Αντιπεριφερειάρχη

Διανύουμε την πιο κρίσιμη χρονική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών με την διαφαινόμενη παγκόσμια ύφεση να απειλεί τα οικονομικά κεκτημένα των προηγμένων κοινωνιών. Μέσα σε αυτή τη λαίλαπα, την έντονη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βιώνουμε όλοι μας και στην προσπάθεια ανάσχεσης της ταχείας εξάπλωσης της νόσου στην πατρίδα μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, η ελληνική Κυβέρνηση ταχύτατα έλαβε δραστικά μέτρα. Φυσικά καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίξαμε όλοι εμείς, οι πολίτες που στη συντριπτική πλειοψηφία επιδείξαμε πειθαρχία και ωριμότητα. Η στάση αυτή καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος χειρίζεται το θέμα με τη γλώσσα της αλήθειας και διαφανείς διαδικασίες. Από την πρώτη στιγμή είπε: «Εγώ μπροστά στο να χάσω ανθρώπους που μπορώ να σώσω δεν με ενδιαφέρουν τα δισεκατομμύρια. Τα δισεκατομμύρια θα τα ξαναφτιάξουμε, τους ανθρώπους δεν μπορούμε να τους φέρουμε πίσω».

Εκτός λοιπόν από τα μέτρα απαγόρευσης κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών, εκτός από την ενίσχυση του συστήματος υγείας με μετακινήσεις και προσλήψεις κατά παρέκκλιση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αγοράς υγειονομικού υλικού και δημιουργίας πολλών νέων κλινών καταβάλλεται προσπάθεια άμβλυνσης των αρνητικών συνεπειών στην πραγματική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων, η ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων κα η στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Εν τέλει όμως από το επίδομα των 800 ευρώ φαίνεται να εξαιρούνται οι επιστημονικοί κλάδοι, οι οποίος αδιαμφισβήτητα έχουν πληγεί σφόδρα από τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Η στήριξη της κοινωνίας και των πολιτών μέσα από τη δέσμη μέτρων που έχουν ανακοινωθεί αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή. Προφανώς το κόστος των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί είναι μεγάλο, αφού ξεπερνά τα 4 δις η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και τα 10 δις συνολικά το δημοσιονομικό κόστος. Το αίτημα του Πρωθυπουργό και άλλων ηγετών της Ευρώπης για έκδοση κορονοομολόγου θα αποτελούσε μεγάλη ανακούφιση για τους πολίτες της Ευρώπης αλλά απ’ ό,τι φαίνεται βρίσκει την σθεναρή αντίθεση της Γερμανίας.

Η κατάσταση στην οικονομία, ως είναι αναμενόμενο, έχει επιδεινωθεί ραγδαία και ζητούμενο σήμερα είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους που θα εξασφαλίσει την επιστροφή των πολιτών στην κανονικότητα μετά το αίσιο τέλος της μεγάλης υγειονομικής κρίσης. Όλοι όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και μη επιδιώκουν και προσδοκούν την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα και όχι επιδόματα στήριξης που κατ΄ ουσίαν αποτελούν έμπρακτη παραδοχή δημοσίως και με εκκωφαντικό τρόπο του μεγάλου οικονομικού προβλήματος. Η ανάκτηση των με αγώνες και μόχθο κεκτημένων αποτελεί ζητούμενο και ευχή όλων. Βεβαίως η διάκριση των αυτοαπασχολούμενων σε μη επιστήμονες που δικαιούνται επιδόματος 800 ευρώ και επιστήμονες που δεν το δικαιούνται δημιουργεί προβληματισμό και ενίοτε θυμό. Ίσως η καταβολή των επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια να αποτελούσε λύση στο πρόβλημα, δεδομένου μάλιστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών μετά τη 10ετή οικονομική κρίση έχει πλέον φτωχοποιηθεί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.