Τα ψίχουλα των συντάξεων χηρείας ντροπή για τον πολιτισμό μας

Γράφει ο Γιώργος Καλτσογιάννης θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας

Οι τελευταίοι νόμοι έχουν πετσοκόψει τις συντάξεις που μοιάζουν φιλοδωρήματα. Και δεν επλήγησαν μόνο οι κύριες, οι επικουρικές, ή οι συντάξεις αναπηρίας.

Με νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016 επέρχεται μεγάλο ψαλίδι και στις συντάξεις χηρείας.

Γυναίκες και άνδρες που έμειναν χήρες ή χήροι ζουν αυτή την περίοδο διπλό δράμα. Αφενός είναι μεγάλος ο πόνος για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου αφετέρου στερούνται τα υλικά εφόδια για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Γιατί με τον ανάλγητο νόμο του 2016 το ποσοστό χορήγησης της σύνταξης θανάτου μειώνεται από το 70% στο 50%.

Ειδικότερα για την πρώτη τριετία η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται ανεξαρτήτως ηλικίας, όμως αν στη λήξη της τριετίας δεν έχει κλείσει τα 55, τότε η σύνταξη διακόπτεται οριστικά.

Αν είναι ήδη 55 ετών κατά την υποβολή αίτησης, τότε και μόνον τότε η σύνταξη λόγω θανάτου καταβάλλεται για μια τριετία στο 50% και συνεχίζει στο ίδιο ποσοστό και μετά την τριετία, εκτός αν ο/η σύζυγος βρει δουλειά ή παίρνει ήδη δική του σύνταξη, οπότε η σύνταξη θανάτου περιορίζεται για πάντα στο 25%.
Αν το 55ο και άνω έτος του δικαιούχου συμπληρώνεται στη λήξη της τριετίας, τότε η σύνταξη αναστέλλεται, αλλά επαναχορηγείται στο 67ο έτος.

Είναι αδιανόητο να μπαίνουν ηλικιακά όρια στη χορήγηση σύνταξης σε τόσο ευαίσθητες καταστάσεις.
Μάλιστα το 50% της σύνταξης που καταβάλλεται, αφορά την σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό. Δηλαδή, αν ο θανών λάμβανε 1000 ευρώ και μετά τον επανυπολογισμό με τον απαράδεκτο νόμο του Κατρούγκαλου, οι νέες συντάξιμες αποδοχές είναι 750 ευρώ, τότε η γυναίκα του αντί για 500 ευρώ θα λαμβάνει 375 ευρώ. Στην περίπτωση δε που έχει δική της εργασία ή σύνταξη, τότε μετά από μια τριετία τα 375 ευρώ θα γίνουν 187,5 ευρώ. Δηλαδή αντί να λαμβάνει 700 ευρώ, με τον νόμο του 2016 θα καταλήξει να λαμβάνει 187,5 ευρώ, κοινώς ψίχουλα, πιο κάτω ακόμη και από την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

Δεν υπάρχει πιο σκληρό και ανάλγητο για έναν άνθρωπο που έχει μείνει μόνος στην ζωή και πρέπει να συντηρήσει την οικογένειά του σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Ένας πραγματικός Γολγοθάς για πολλούς συμπολίτες μας…

Δυστυχώς πρόκειται για ακόμη μια μεγάλη αδικία των μνημονίων που καταρρακώνουν την ελληνική οικογένεια και ευτελίζουν την αξία της σύνταξης.

Για την καταπολέμηση αυτών και άλλων αδικιών οφείλουμε να παλέψουμε για να τις ανατρέψουμε επαναφέροντας το αίσθημα αξιοπρέπειας και ασφάλειας στις/στους συζύγους των θανώντων συζύγων τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.