Το 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας και η πρώτη πανελλήνια διάκριση μαθητή

Του Δημήτρη Μποσνάκη

Όταν το 2008 πήρα την απόφαση, ως μοναδικός υποψήφιος διευθυντής, να ιδρύσω το 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Βόλου στην υποβαθμισμένη τότε περιοχή Ξηροκάμπου Νέας Ιωνίας, ήταν μια ρηξικέλευθη απόφαση που συνάντησε αρκετές αντιθέσεις. Το ΦΕΚ ίδρυσης του Σχολείου υπήρχε από το 1996, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την ίδρυσή του. Η Δνση Β/θμιας Εκπ/σης, με διευθυντή τον κ. Παταβάλη, πήρε την απόφαση της ίδρυσης. Το εξαιρετικό διδακτήριο στον Περιφερειακό, στη διασταύρωση για Φυτόκο, που φιλοξένησε για χρόνια το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο, έμενε κλειστό για χρόνια και ρήμαζε.

Η ίδρυση ενός σχολείου δεν είναι μια διοικητική διεργασία, είναι ένα όραμα. Ένα σχολείο αλλάζει τη μορφή μιας περιοχής, δίνει άλλη προοπτική στη νεολαία, δίνει την ευκαιρία σε παιδιά που μειονεκτούν κοινωνικά και οικονομικά να μάθουν γράμματα. Αυτό συνέβη και με το 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας. Φιλοξένησε παιδιά που δεν θα πήγαιναν στο Γυμνάσιο, εκτέλεσε κοινωνική λειτουργία, δημιούργησε μια φιλόξενη και όμορφη γωνιά στην άκρη της πόλης.

Οι πρώτες χρονιές ήταν δύσκολες, λόγω του μικρού αριθμού μαθητών, των κοινωνικών ανισοτήτων στην περιοχή, του ανταγωνισμού άλλων σχολείων. Μάλιστα υπήρξαν στιγμές που ο πρώτος Σύλλογος Γονέων του Σχολείου ζήτησε την κατάργησή του! Όμως επέμεινα και το κράτησα ζωντανό. Πείθοντας τον τότε Δντή Β/θμιας Εκπ/σης κ. Δοδοντσάκη για τον κοινωνικό ρόλο του Σχολείου, με την αμέριστη καθημερινή βοήθεια του τότε Δημάρχου Ν. Ιωνίας Παύλου Μαβίδη και τη στήριξη του τότε Υφυπουργου Εσωτερικών αείμνηστου Θανάση Νάκου για τον άρτιο εξοπλισμό του Σχολείου, αλλά και του τότε Νομάρχη κ. Παπατόλια, λειτούργησε το Σχολείο και έμεινε ανοιχτό σε δύσκολες στιγμές. Η συνεισφορά του Βοηθητικού προσωπικού, αλλά και των πρώτων καθηγητών ήταν αμέριστη και καθοριστική.

Σήμερα το σχολείο αυτό αναπτύσσεται με υποδειγματικό τρόπο. Τώρα ένας μαθητής του ο Βασίλης Μηλαράς, της Α’ Γυμνασίου, πήρε το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο σε διαγωνισμό Αστρονομίας! Δικαίωσε τις προσπάθειες και τις προσδοκίες όλων μας. Νομίζω ότι η πίστη σε ένα όραμα και η επιμονή κάποτε δικαιώνονται!

Συγχαρητήρια στο μαθητή, στη διεύθυνση και στους καθηγητές του σχολείου, όπως και των άλλων σχολείων που πήραν διακρίσεις. Τέτοιες επιτυχίες μας κάνουν περήφανους για το έργο που επιτελούν όχι μόνο τα μεγάλα αλλά και τα μικρότερα σχολεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.