Το αίτημα για κοινωνική προστασία και ένταξη των ΑμεΑ παραμένει διαχρονικό και αδιαπραγμάτευτο

Δήλωση της βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Παπανάτσιου

Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.
Eίναι υποχρέωση κάθε δημοκρατικής κοινωνίας η υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου. Ο αγώνας των Ατόμων με Αναπηρία για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και για υλοποίηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα αναπτύξουν τις προοπτικές για την πλήρη κοινωνική τους ενσωμάτωση, είναι αγώνας όλων μας.
Η αναπηρία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία.
Προς το σκοπό αυτό και σε πολιτειακό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα από τη προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , με κορυφαίο το νόμο του 2017 και την ενσωμάτωση στο εθνικό νομικό πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα της αναπηρίας, ενώ ξεκίνησε για πρώτη φορά η επίσημη καταγραφή της αναπηρίας στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε ειδικός συντονιστικός μηχανισμός για την αναπηρία, δομή η οποία ήλεγχε όλες τις δημόσιες πολιτικές, τα νομοσχέδια και τις πράξεις σε σχέση με τα δικαιώματα της αναπηρίας και κατά πόσο αυτά εξασφαλίζονταν. Αποτελέσματα των δράσεων αυτών ήταν η κατοχύρωση του 15% των θέσεων που προκηρύσσει το ΑΣΕΠ για προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να δεσμεύονται για άτομα με αναπηρία, η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα τηλεοπτικά προϊόντα, η αναγνώριση της ελληνική νοηματικής γλώσσας και της γραφής μπράιγ ως επίσημες γλώσσες, η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθεί το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που είχε σκοπό να προστατεύσει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ. με την χορήγηση του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), του κοινωνικού μερίσματος, του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ΔΕΗ, καθώς και με την εφαρμογή άλλων κοινωνικών πολιτικών. Τέλος, με το νόμο 4611/2019 θεσμοθετήθηκε τα χρηματικά ποσά, που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ως προνοιακές παροχές σε χρήμα, σε άτομα με αναπηρία, δεν
εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και δεν φορολογούνται., δεν υπόκειται σε
οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, και δεν κατάσχεται εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων,
ικανοποιώντας με αυτό τον τρόπο ένα πάγιο αίτημα όλων των φορέων Α.με.Α.
Είναι πράγματι πολλά αυτά που ακόμη πρέπει να γίνουν για την πλήρη κοινωνική, οικονομική και εργασιακή ενσωμάτωση, για τη καθολική προσβασιμότητα, για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού, για την καλυτέρευση της ζωής, των ατόμων με αναπηρία και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να τα εξασφαλίσει .
Το αίτημα για κοινωνική προστασία και ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία και στην εργασία παραμένει διαχρονικό και αδιαπραγμάτευτο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.