Tο δίλημμα ναι ή όχι στην ΕΕ και το ευρώ είναι επίπλαστο

Από το «Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς»

Η ΕΕ βιώνει εδώ και κάποια χρόνια μια κρίση οικονομική – κοινωνική – πολιτική – πολιτισμική. Η ίδρυση της ΕΟΚ και στη συνέχεια της ΕΕ στηρίχθηκε στα έθνη – κράτη, γι’ αυτό η ιδέα της Ευρώπης είναι κατακερματισμένη.

Είναι σαφές, ότι, ως Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς, δεν θεωρούμε λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, την έξοδο από την ΕΕ και την ευρωζώνη. Η Ανανεωτική Αριστερά ήταν πρωτοποριακά υπέρ της ενωμένης Ευρώπης και μάλιστα σε καιρούς που οι περισσότεροι ήταν κατά.

Επομένως, το δίλημμα ναι ή όχι στην ΕΕ και το ευρώ είναι επίπλαστο και αποπροσανατολιστικό.
Απέναντι σ’ αυτήν την Ευρώπη, η οποία ταυτίζεται με τα πολιτικά προτάγματα των Αγορών, το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς προτείνει:

Ένα σχέδιο – πρόγραμμα εκδημοκρατισμού της ΕΕ, που σε γενικές γραμμές στοχεύει σε μια Ευρώπη με δημοκρατία, δικαιοσύνη, υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής και σεβασμό στο περιβάλλον και στροφή στα πολιτιστικά ιδεώδη, από τα οποία έχουν έλλειψη η εποχή μας και η κοινωνία μας λόγω της μονοδιάστατης χρηματοοικονομικής πολιτικής επιλογής των κυρίαρχων ομάδων.

Συγκεκριμένα:
• Επανεκκίνηση της Ευρώπης με επαναδιαπραγμάτευση των αρχών – ιδρυτικών και άλλων – της ΕΕ – και αλλαγή των συνθηκών. Σύνταγμα της ΕΕ.
• Πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης στη βάση της ομοσπονδοποίησης της ΕΕ (πιθανόν Συνομοσπονδία) και όχι πλέον στη βάση των εθνών κρατών. Κοινές πολιτικές σε σημαντικά και καθοριστικά θέματα, όπως Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, Πολιτική για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια στην ΕΕ και ΚΑΠ.
• Συμμετοχή της ΕΕ σε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης στον κόσμο με την αποδέσμευσή της από τις ΗΠΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.