Το Φαρμακείο σήμερα στην μεταμνημονιακή εποχή

Τη δρομολόγηση απ΄τους πολίτες και των δύο εμβολίων, γρίπης και covid, συστήνει ο κ. Ματσιόλης
Γράφει ο Κώστας Ματσιόλης *

Το ελληνικό φαρμακείο έχει να αντιπαλέψει με την δυσμενέστατη ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, η οποία μετά από σχεδόν δέκα χρόνια μνημονίων έχει γονατίσει όλες τις επιχειρήσεις, αλλά και ειδικότερα τα φαρμακεία σε επίπεδα πολύ κάτω από τα όρια που μπορούσαν να αντέξουν.
Η κρίση αυτή μετατρέπει τις κοινωνίες σε ζούγκλα, ανατρέποντας τα πάντα. Η Υγεία εμπορευματοποιείται, οι δημόσιες δαπάνες μηδενίζονται η καθημερινότητα των πολιτών είναι πραγματικός Γολγοθάς .
{Στην περιοχή μας, τον Βόλο και τη Μαγνησία γενικότερα, μια καθαρά βιομηχανική περιοχή στο πρόσφατο παρελθόν, η ανεργία αγγίζει πολύ μεγάλα ποσοστά σχεδόν το 30% της Θεσσαλίας .}
Πλέον, η χώρα (θεωρητικά) φύγει από τη στενότατη εποπτεία των δανειστών και υπάρχουν τα περιθώρια για την εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει ορισμένες αλλαγές, εφόσον θεωρεί ότι αυτές είναι αναγκαίες. Ταυτόχρονα, η «χρησιμότητα» και οι επιπτώσεις ορισμένων μνημονικών «μεταρρυθμίσεων» έχουν πλέον γίνει φανερές, ενώ οι ιδεοληψίες των υποστηρικτών της λεγόμενης «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», αποδείχθηκαν εκτός πραγματικότητας για την (ελληνική) αγορά φαρμάκου.
Το ελληνικό φαρμακείο πρέπει να βρει τον δρόμο εκείνο που θα το οδηγήσει στην επόμενη μέρα , αυτή της ανάκαμψης, προκειμένου να συνέχιση τον σκοπό για τον οποίο λειτουργεί, και δεν είναι άλλος από την παροχή της φαρμακευτικής φροντίδας στους πολίτες της χώρας μας Τα αποτελέσματα των μνημονικών επιλογών και αποφάσεων των κυβερνήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν να κάνουν με τα ακόλουθα .
Δραματικές μειώσεις του κύκλου εργασιών με ακόμη δραματικότερη την μείωση της κερδοφορίας. αγώνας για αλλαγές των απορρυθμίσεων που επηρεάζουν δραματικά την καθημερινότητα των φαρμακείων και των φαρμακοποιών και ενίσχυσαν σε μέγιστο βαθμό τη διαστρωμάτωση, όπως Ωράριο, Ιδιοκτησιακό, ΜΥΣΥΦΑ, Αναλώσιμα ΣΔ, Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής, ορθοπεδικά ,Περιθώριο κέρδους φαρμάκων, ΦΥΚ., Πληθυσμιακό.
Πρέπει επίσης να βρει και προτάσεις προκειμένου να προχώρηση ακόμη με περισσότερη ασφάλεια στην επόμενη ημέρα , προτάσεις όπως ,Κίνητρα για συνενώσεις/ δίκτυα: (φορολογικά, ασφαλιστικά, ΕΣΠΑ κλπ) καθώς επίσης και Δια βίου εκπαίδευση , στα πρότυπα χωρών του εξωτερικού.
Αυτά είναι μερικά μόνο, αλλά ίσως και τα πιο σημαντικά σημεία-μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος σήμερα. Ο αγώνας είναι προφανώς διαρκής και άνισος, αλλά αν θέλουμε να έχουμε ένα κάποιο μέλλον και μια προοπτική ως κλάδος, θα πρέπει να προωθήσουμε άμεσα τα περισσότερα από αυτά τα θέματα.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιληφθούν το πολύ μεγάλο κακό που προξένησαν στο ελληνικό φαρμακείο με τις επιλογές τους, εκούσιες ή ακούσιες, να μας ακούσουν και να συνδιαμορφώσουμε ένα σχεδιασμό για το μέλλον της ΠΦΥ με ένα φαρμακείο ενεργό. Το φαρμακείο υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει και στο μέλλον, γιατί η αποκοπή του από την αλυσίδα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η αντικατάστασή του με «οικονομικού» ενδιαφέροντος πολυκαταστήματα μπορεί προσωρινά να φαντάζει λειτουργική, όμως σε λίγο διάστημα, θα εμφανιστούν προβλήματα που δεν θα σχετίζονται μόνο με την περίθαλψη των ασφαλισμένων αλλά θα έχουν να κάνουν και με την προστασία τους.
Στο άμεσο μέλλον θα περιμένουμε από την σημερινή κυβέρνηση αυτά που μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει, δηλ. να συμβάλει να αρθούν οι αδικίες οι οποίες είχαν ψηφιστεί για τον κλάδο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ένεκα των μνημονικών υποχρεώσεων , προκειμένου να διατηρήσουμε ως ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας το φαρμακείο της γειτονιάς και αδιάρρηκτη τη σχέση εμπιστοσύνης που τρέφουν οι πολίτες για τον φαρμακοποιό τους.

*Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.