«Το οκτάωρο και τα μάτια μας»

Γράφει ο Χρήστος Τσιοκάρας

Για το οκτάωρο έχουν χυθεί τόνοι αίματος και κανείς δεν πρέπει να αφήσουμε να μας το πάρει πίσω! Θυμάμαι όταν τελείωσα ηλεκτρολόγος στην ιδιωτική σχολή του Γεωργίου Δερβίση στη Σούρπη, καλοκαίρι του ‘68 πήρα πτυχίο και στην συνέχεια έφυγα για την Αθήνα και μπήκα στην οικοδομή για δουλειά.., μου λέει το αφεντικό θα παίρνεις 50 δραχμές την ημέρα και αν γίνεις μάστορας σε ένα χρόνο θα παίρνεις 120-150 δραχμές μεροκάματο. Το ωράριο εργασίας στην οικοδομή είναι 7:30πμ-2:30μμ,επτάωρο! Αν δουλεύεις στο μαγαζί μου πρωί-απόγευμα θα δουλεύεις συνολικά οκτώ ώρες!

Συμφώνησα και έτσι έγινε μετά ενάμισι χρόνο περίπου έμαθα τη δουλειά και έφτασα τις 120 δραχμές μεροκάματο και το επτάωρο, επτάωρο, αφού φρόντιζαν για αυτό οι συνάδελφοι και των άλλων πιο σκληρών επαγγελμάτων που δουλεύαμε μαζί στην οικοδομή οπότε κάθε μέρα φροντίζαμε με αίσθημα συνείδησης να βγαίνει η παραγωγή στη δουλειά, ώστε να βγαίνει και το μεροκάματο, αλλά το ωράριο το τηρούσαμε και αυτό απαρασάλευτα και επακριβώς στις 2:30μμ τέρμα τα σφυριά και τα μυστριά. Φτάσαμε έτσι η γενιά μας που συνέπεσε να είμαστε και η γενιά του πολυτεχνείου , στην σύνταξη, αλλά βλέπουμε τώρα τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να τους οδηγεί το σύστημα να ζήσουν πιο δύσκολα και πιο χειρότερα.

Η σημερινή δεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ και του Μητσοτάκη, αφού κορόιδεψε στις εκλογές με το τρίπτυχο ‘’καλές και καλοπληρωμένες δουλειές, μείωση φόρων σε όλους, ασφάλεια σε όλους’’, έρχεται τώρα με ιδεοληπτικό σχέδιο και εκμετάλλευση της πανδημίας, να αφαιρέσει όλες τις εργατικές και δημοκρατικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης και μετά από τον πτωχευτικό νόμο για την πρώτη κατοικία(!) τώρα βάζει στο στόχαστρο και το οκτάωρο(!) και με τις απλήρωτες υπερωρίες θέλει να το κάνει 10ωρο σύμφωνα με τις επιταγές του ΣΕΒ. Ο Μητσοτάκης με πονηριά αλεπούς είπε: ’’Η κυβέρνηση με αυτό το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας’’, ενώ είπε με υποκρισία ότι ‘’το οκτάωρο παραμένει ως έχει’’!

Ο αρμόδιος υπουργός εργασίας που αναλαμβάνει όλες τις ‘’δύσκολες αποστολές’’ πήρε την γραμμή και συνεχίζει βιαστικός εν μέσω πανδημίας και ακάθεκτος! Όπως είχε αποκαλύψει το Dnews «το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει δεκάωρη απασχόληση για έξι μήνες ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΜΟΙΒΗ, αλλά με μείωση ωραρίου το επόμενο διάστημα ή με ρεπό ή αύξηση των ημερών αδείας αλλά και αύξηση των υπερωριών.» Ο συνδικαλιστικός νόμος Ν.1264/1982 τελειώνει και θα επιβάλλονται εμπόδια με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα συνδικάτα για κήρυξη απεργιών, συνελεύσεων και αρχαιρεσιών. Η απεργία ποινικοποιείται και επιβάλλεται ιδιώνυμο συνδικαλιστικής δράσης.

Η κυβέρνηση άνοιξε πόλεμο με όλη την κοινωνία με τα αντεργατικά αυτά μέτρα που απέτυχε η τρόικα και τα φέρνει σήμερα η νεοφιλελεύθερη Ν.Δ με καθοδήγηση πολυεθνικών και ΣΕΒ. Οι ρυθμίσεις αυτές του Χατζηδάκη δεν θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, αντίθετα θα οδηγήσουν στη μείωση της παραγωγικότητας, θα μειώσουν το εισόδημα των εργαζομένων, ξανά σε ύφεση την οικονομία και τους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό. Το σπάσιμο του οκτάωρου σε δεκάωρο έφερε αντιδράσεις… και τα συνδικάτα μετά το Πάσχα ετοιμάζουν απεργίες. Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 4 Μαΐου και βρίσκεται σε ετοιμότητα με την ΑΔΕΔΥ για το ενδεχόμενο νέων απεργιακών κινητοποιήσεων που θα σημάνουν την ‘’μητέρα των μαχών’’ και ΟΛΟΙ στους δρόμους και στις πορείες αν δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση!»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.