Τοπική αυτοδιοίκηση και ψηφιακή τεχνολογία

Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT

Ψηφιακή τεχνολογία είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε σύγχρονες συσκευές για αναμετάδοση κάποιων δεδομένων με ιδιαίτερο τρόπο. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του 21ου αιώνα είναι η επανάσταση στην ψηφιακή τεχνολογία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες) οφείλουν να ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες στις πολιτικές τους επιλογές, έτσι ώστε να περιορίζουν το ψηφιακό χάσμα κέντρου-περιφέρειας, να δημιουργούν νέες ευκαιρίες επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών, να ανοίγουν νέους δρόμους στην ανάπτυξη των Δήμων.
Ένας σύγχρονος Δήμος θα πρέπει να έχει μια στρατηγική και μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη χρήση νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι ένας από τους βασικούς λόγους ανεπαρκούς κι αποσπασματικής χρήσης των ΤΠΕ στους ΟΤΑ είναι η έλλειψη σχετικής γνώσης του ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαιτέρως αυτού που είναι θεσμικά επιφορτισμένο με τη λήψη των αποφάσεων. Η εφαρμογή της τεχνολογίας δεν είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να αποσκοπεί στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και στη βελτιστοποίηση τους από την πλευράς της Δημοτικής αρχής. Η τεχνολογία δεν είναι απλά ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλάζει την ίδια τη λειτουργία του Δήμου την οργανωτική δομή του και τοποθετεί σε άλλο επίπεδο τη σχέση του πολίτη με το Δήμο.
Οι αιρετοί πρέπει να κατανοήσουν ότι η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στους Δήμους έχει θετικά αποτελέσματα γιατί:
διευρύνει τις λειτουργικές, διοικητικές κι επιχειρησιακές τους δυνατότητες
καθιστά τη δουλειά τους πιο αποδοτική κι αποτελεσματική
βελτιώνει την ποιότητα των αποφάσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών
προσδίδει δύναμη στο δημότη
διευκολύνει τη συμμετοχή του στα κοινά
συμβάλλει στην ανάδειξη της περιοχής
συνεισφέρει στην τοπική ανάπτυξη
Πολλοί Δήμοι στην χώρα μας έχουν ξεκινήσει εδώ και μια πενταετία την ψηφιακή μεταμόρφωση των εσωτερικών και εξωτερικών διαδικασιών τους όπως ο δήμος Πατρέων ο Δήμος Αγρινίου ο Δήμος Αχαρνών στην Αττική, δήμοι στην Κρήτη κ.α.
Οι δήμοι του Νομού μας πρέπει να αρχίσουν να διαμορφώνουν κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε η ψηφιακή μεταμόρφωση των διαδικασιών τους να είναι όσο λιγότερο επώδυνη γίνεται.
Κάνοντας χρήση ψηφιακών τεχνολογιών μπορεί να αναδειχθεί ο τουρισμός μιας πόλης προσφέροντας αποτελεσματική πλοήγηση των επισκεπτών και των πολιτών με παροχή πληροφοριών τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας παράλληλα υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται χωρικά δεδομένα. Η χρήση έξυπνων αισθητήρων μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, έτσι οι πολίτες θα μπορούν παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την ανάλυση των δεδομένων, σχετικά με την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, επίπεδα θορύβου, μόλυνση της ατμόσφαιρας, κ.α. Επιπλέον υπάρχουν τεχνολογίες που σχετίζονται με την κυκλοφορία και τις μετακινήσεις. Επίσης χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες καθιερώνονται διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας σε κάθε υπηρεσία και κάθε συναλλαγή σε κάθε ενέργεια του Δήμου. Τέλος επιτυγχάνεται ανάπτυξη αμφίδρομης και ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα σε δημότη και δήμο για την άμεση γνωστοποίηση και επίλυση προβλημάτων.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως και από όλους τους δημότες ότι οι «έξυπνες πόλεις» αφορούν όλους τους πολίτες, όχι μόνο όσους έχουν smartphone ή μόνο τους νέους. Η τεχνολογία υπάρχει, οι χρηματοδοτήσεις υπάρχουν, απομένει από αυτούς που ηγούνται των τοπικών αυτοδιοικήσεων να έχουν την βούληση να διαμορφώσουν τη στρατηγικής τους για την ενσωμάτωση της ψηφιακής αναβάθμισης στην καθημερινότητα των Δήμων και των Δημοτών.
*Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.