Τρία κιλά κώδικα

Του Αρχιμήδη - Δημήτρη Καρεκλίδη

Ούτε που το διανοούμουν στο Λύκειο ότι αυτό το άχαρο μάθημα που κάναμε και δεν πολυκαταλαβαίναμε (αν και είχαμε ειδικότητα πληροφορική) θα έφθανε να καθορίζει τον κόσμο. Προγραμματισμός κύριοι! Ναι καλά ακούσατε. Στην ψηφιακή εποχή το πάνω χέρι το έχει ο προγραμματιστής. Είναι αυτός που καθορίζει τις περισσότερες από τις λειτουργίες που θα εκτελέσεις μέσα στη μέρα σου. Ο προγραμματιστής έχει φτιάξει το διαδίκτυο στο οποίο περνάς μεγάλο μέρος της μέρας σου. Αυτός που έφτιαξε την ηλεκτρονική αλληλογραφία που ανταλλάσσεις πλέον καθημερινά με φίλους και συνεργάτες. Αυτός που έφτιαξε τις τραπεζικές εφαρμογές για να κάνεις τις συναλλαγές από το σπίτι του και να μην ξεροσταλιάζεις στις ουρές των τραπεζών. Αυτός που έχει φτιάξει χίλιες δυο εφαρμογές για να σου γλιτώνει χρόνο και χρήμα από ανούσια πράγματα που μέχρι πρότινος απαιτούσαν ώρες υπομονής και ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Έχοντας γράψει χιλιάδες γραμμές κώδικα, έχει καταφέρει να αυτοματοποιήσει πολλές μικρές και μεγάλες λειτουργίες που πλέον εκτελούνται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Για την δική μας γενιά του Matrix μπορεί να λέγεται και «Αρχιτέκτονας». Αυτός που δημιούργησε το ψηφιακό σύμπαν μέσα στο οποίο υπάρχουμε όλοι μας είτε ως φυσικά πρόσωπα ή με την ψηφιακή μας περσόνα.

Σαφώς και δεν μιλάμε για έναν συγκεκριμένο προγραμματιστή αλλά για όλους όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο και μέσα στα σκοτεινά τους δωμάτια (έτσι θέλει ο μύθος) ανακαλύπτουν τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων και του διαδικτύου των πραγμάτων που θα αποτελούν σε λίγα χρόνια οι δισεκατομμύρια μεταξύ τους συνδεδεμένες μικρές και μεγάλες συσκευές.

Ίσως δεν το αντιλαμβάνονται πολλοί, αλλά ο προγραμματιστής ίσως είναι υπεύθυνος περισσότερο για την επιτυχία της εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε στο μέλλον (το απεύχομαι) απ΄ότι ο χειρουργός που βρίσκεται πάνω από το κεφάλι σας. Εντάξει ίσως είναι μια υπερβολή, αλλά το ψηφιακό χειρουργείο και η ρομποτική έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που η παρέμβαση του γιατρού θα είναι μόνο διορθωτική και όλα θα γίνονται βάσει αυστηρών εντολών που θα έχουν καθοριστεί από ομάδα προγραμματιστών υπό την καθοδήγηση ειδικών ιατρών.
Θα μπορούσα να σου αναφέρω χιλιάδες άλλα παραδείγματα για να καταλάβεις πόσο σημαντικό θα είναι το επάγγελμα αυτό στο μέλλον. Πιο μέλλον δηλαδή, μάλλον για το παρόν μιλάμε.

Ακούγοντας χθες τον πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη που μίλησε στο Βόλο να λέει ότι οι δεξιότητες που θα κάνουν τα παιδιά να ξεχωρίσουν στο μέλλον είναι η ρομποτική και ο προγραμματισμός σκέφθηκα πόσο εύκολο είναι αυτό το μήνυμα να γίνει αντιληπτό σε μια χώρα που είναι ουραγός στον ψηφιακό αλφαβητισμό. Είναι γεγονός ότι το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στους έχοντες (ψηφιακές δεξιότητες) και στους μη έχοντες, είναι μεγάλο. Σε σύγκριση όμως με την εποχή των υλικών αγαθών, οι ψηφιακές δεξιότητες και η γνώση μπορεί να αποκτηθεί με μικρότερο κόστος ενώ η υπεραξία που μπορεί να αποκομίσει κανείς αν επενδύσει σ’ αυτά είναι τεράστια. Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο άλλωστε, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δημιουργός του facebook αυτό που έκανε ήταν να δημιουργήσει (προγραμματίσει ουσιαστικά) ένα ψηφιακό περιβάλλον για την φοιτητική κοινότητα του Χάρβαρντ. Δείτε που έφτασε.

Και αν δεν είναι γραφτό του παιδιού σου να γίνει Ζάκερμπεργκ και να φτιάξει το επόμενο facebook σίγουρα ο δρόμος για την επαγγελματική του αποκατάσταση περνάει μέσα από αυτά τα δύο προσόντα που μας είπε ο κ. Σφακιανάκης ο οποίος σαν σύγχρονος «ιεραπόστολος» γυρνάει από πόλη σε πόλη, ενημερώνει τους γονείς για τους κινδύνους του διαδικτύου αλλά δίνει και τα φώτα του για τις ευκαιρίες που αυτό έχει. Στο χέρι μας είναι να τις αξιοποιήσουμε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.