Βάντενμπρουκ: «Πρέπει όλοι να είναι σαν ένα πίσω από τη Νίκη»

Θα περίμενε κανείς από έναν προπονητή που απομακρύνθηκε από μία ομάδα, σε μία συνέντευξη του να αδράξει την ευκαιρία και να βγάλει τη δική του πικρία, να υπεραμυνθεί της θέσης του και της προσπάθειας του και να υπερασπιστεί απέναντι στον πρόεδρο της τη δουλειά του.

Ο Σβεν Βάντενμπρουκ όμως, αποδεικνύει για άλλη μία φορά, ότι στον τόσο «σκληρό» κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου υπάρχουν και ευγενικές φυσιογνωμίες. Ο Βέλγος τεχνικός δύο εβδομάδες σχεδόν μετά την απομάκρυνση του από την τεχνική ηγεσία της Νίκης Βόλου, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο magnesiasports και μίλησε για όσα έζησε στη Νίκη. Δεν είχε ξανά την ευκαιρία να το κάνει μετά τη λύση της συνεργασίας με τους κυανόλευκους. Φυσικά και δεν είπε μόνο θετικά πράγματα, αλλά και τα αρνητικά καμιά φορά είναι ο τρόπος που τα επισημαίνεις για να αναδείξουν την προσωπικότητα σου και τη θετική σου πρόθεση.

Όπως τόνισε ήταν μια τεράστια εμπειρία γι’ αυτόν, έφυγε σαν φίλος και με θετικές αναμνήσεις, ενώ ευχήθηκε η ομάδα να καταφέρει να επιβιώσει στη Super League.

Ένας ικανός τεχνικός διευθυντής και μία καλύτερη δομή και λειτουργία, είναι αυτά που λείπουν για να μπορέσει η Νίκη να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των παικτών της σύμφωνα με τον ίδιο, ώστε να διεκδικήσει παραμονή στην πρώτη κατηγορία. Επίσης έστειλε το μήνυμα ότι «όλοι θα πρέπει να είναι μαζί σαν ένας πίσω από την ομάδα».

Έφυγες σαν φίλος από τη Νίκη; Έχεις θετικές αναμνήσεις;

Ναι, έφυγα με καλές και θετικές αναμνήσεις. Ήταν ένα ωραίο club με ζεστούς ανθρώπους και φανατικούς οπαδούς. Ο σύλλογος μου έδωσε επίσης την ευκαιρία να είμαι πρώτος προπονητής, κάτι που απέδειξε ότι πίστευαν στα προσόντα μου. Μετά την παραίτησή μου έμεινα πέντε μέρες στο Βόλο και εξακολουθώ να μιλάω με πολλούς ανθρώπους του συλλόγου. Ένιωσα να στηρίζομαι σχεδόν από όλους, ακόμα και από ανθρώπους που δεν περίμενα.

Αν μου ζητούσαν να γυρίσω πίσω δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επέστρεφα, αν θα μπορούσαν να λύσουν μερικά πράγματα στον σύλλογο.

Τι συνέβη στα αποδυτήρια πριν από το ματς με τον Παναθηναϊκό; Ο πρόεδρος είπε ότι μία διαφωνία εκεί έφερε το διαζύγιο… Υπήρχαν παρεμβάσεις στο θέμα της ενδεκάδας;

Καλή ερώτηση. Όταν κάποιοι άνθρωποι θέλουν να παρεμβαίνουν στις επιλογές για τη βασική ενδεκάδα τότε τα προβλήματα αυξάνονται. Είμαι ένας νέος προπονητής, ανοιχτόμυαλος, με τις ιδέες και τις επιλογές μου. Ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο προπονητής κάνει τις επιλογές του για να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα. Αν όχι, η Νίκη Βόλου δεν χρειάζεται έναν προπονητή. Τότε ο τιμ μάνατζερ μπορεί να αποφασίσει τα πάντα.

Τι θα κρατήσεις στη μνήμη σου από την περίοδο που ήσουν στη Νίκη; Υπάρχουν αρνητικά που θες να ξεχάσεις;

Τα τρία αρνητικά αποτελέσματα και ιδιαίτερα αυτό με τον Εργοτέλη με απογοήτευσαν και έχουν μείνει στα αρνητικά στη σκέψη μου. Όπως και ότι δεν πήρα χρόνο μετά τον Παναθηναϊκό να δουλέψω την επιθετική μας στρατηγική. Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσα να φέρω αυτή την ομάδα σε ένα υψηλότερο επίπεδο και ψηλότερα στη βαθμολογία.

Από κει και πέρα υπάρχουν και τα θετικά. Όπως η εμπειρία μου ως πρώτος προπονητής, ο τρόπος που λύσαμε τα αμυντικά μας προβλήματα μας σε δέκα μέρες χωρίς να παίζουμε αμιγώς αμυντικά, παιχνίδι με παιχνίδι γινόμασταν καλύτεροι και η ομάδα έδειξε ότι μπορεί να εφαρμόσει υψηλή πίεση απέναντι στον Παναθηναϊκό στο δεύτερο ημίχρονο. Απέκτησα αυτοπεποίθηση για τον τρόπο της δουλειάς μου και αισθάνομαι ακόμη πιο έτοιμος για τη συνέχεια.

Δεν χρειάζεται και δεν θέλω να ξεχάσω κάτι. Το να σκέφτεσαι το παρελθόν, τα θετικά και τα αρνητικά σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος στο μέλλον.

Οι παίκτες στο ρόστερ ήταν επιλογές του Φλουτ;

Εν μέρει ναι. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος και ο προπονητής έκαναν τα πάντα μετά από σύσκεψη. Εγώ δεν συμμετείχα σε αυτή τη διαδικασία και δεν μπορώ να το κρίνω. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν ήταν μία εύκολη δουλειά, καθώς υπήρχαν πολλοί περιορισμοί, μόνο με τρεις ξένους και τρεις άνω των 24.

Ακούστηκε ότι όταν ήταν προπονητής ο Φλουτ, υπήρχε πρόβλημα στα αποδυτήρια και ο Ανδρέας Πάτσης ήθελε να το αλλάξει όλο αυτό. Όταν ανέλαβες την ομάδα φάνηκε να διορθώθηκε…

Δεν γνώριζα το πρόβλημα αυτό κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων. Όταν ανέλαβα την ομάδα, μίλησα με κάθε παίκτη προσωπικά. Πολλοί παίκτες αισθάνονταν άσχημα ψυχολογικά από τον απαιτητικό τρόπο εργασίας του Φλουτ. Κοιτούσε κάθε λεπτομέρεια και ήταν πολύ αυστηρός, σαν πραγματικός επαγγελματίας. Αποφάσισα να πάρω τα πράγματα λιγότερο αυστηρά και να δώσω στους παίκτες περισσότερες ευθύνες. Ήμουν απλά πιο ανθρώπινος και μιλούσα σε αυτούς σαν φίλος. Πιστεύω ότι αυτό λειτούργησε τελικά.

Πιστεύεις στο υλικό της Νίκης και ότι μπορεί να πετύχει τον στόχο της παραμονής;

Κοιτώντας τους παίκτες και τα προσόντα τους το πιστεύω. Αλλιώς δεν θα είχα γίνει πρώτος προπονητής στην ομάδα. Πιστεύω ότι πολλοί παίκτες έχουν τις δυνατότητες να αναπτυχθούν και να γίνουν παίκτες της Super League. Θα χρειαστούν κάποιο χρόνο και περισσότερη εμπειρία και προσωπικότητα. Δεν υπάρχει το μεγάλο αστέρι στο ρόστερ και γι αυτό πρέπει να παίξουν περισσότερο σαν ομάδα με έξυπνη τακτική. Κανένας παίκτης δεν είναι πιο σημαντικός ή έχει περισσότερη δύναμη, στο γήπεδο στα αποδυτήρια ή στις σχέσεις του με τον πρόεδρο.

Από την άλλη όμως βάσει της δομής και της λειτουργίας του συλλόγου, είμαι απαισιόδοξος για το αν θα επιτευχθεί τελικά. Μπορεί η ομάδα να διατηρήσει την ηρεμία και να κρατήσει την πίεση μακριά από τους παίκτες, έτσι ώστε να μπορούν να εργαστούν ήρεμα για να παραμείνουν «ομάδα», ώστε να υλοποιήσουν τον στόχο της παραμονής Super League; Αν γίνει αυτό τότε θα επιτευχθεί.

Δηλαδή τι λείπει από τη Νίκη Βόλου;

Κατά τη γνώμη μου, η Νίκη χρειάζεται έναν τεχνικό διευθυντή που να γνωρίζει από ποδόσφαιρο και που να είναι υπεύθυνος να επιλέξει μία ανταγωνιστική ομάδα. Αυτός πρέπει να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον πρόεδρο και στον προπονητή με τους παίκτες του.

Ένα άτομο που μπορεί επιπλέον να φιλτράρει όλες τις επιρροές, από τους μάνατζερ των παικτών, από τους δημοσιογράφους κ.α. Να κρατήσει το Διοικητικό Συμβούλιο ήρεμο και ρεαλιστικό, να κρατήσει την πίεση έξω, να υπενθυμίζει τον κοινό στόχο προπονητή και παικτών. Επίσης θα πρέπει να φιλτράρει τους «θορύβους» που βγαίνουν έξω από τα αποδυτήρια προς το συμβούλιο.

Οι άνθρωποι σε μία ομάδα πρέπει να εργάζονται από κοινού και όλοι μαζί για τον στόχο τους και όχι να δουλεύουν μεμονωμένα για να γίνουν το αγαπημένο παιδί του προέδρου… Η ομάδα σαν σύνολο θα μείνει ή θα πέσει κατηγορία και όχι μεμονωμένα ένα πρόσωπο.
Έτσι λοιπόν συμπερασματικά, γνώμη μου είναι ότι μία καλύτερη δομή, η ηρεμία, η αίσθηση της πραγματικότητας, η δουλειά με μακροπρόθεσμούς στόχους και η θετική σκέψη μέσα στην ομάδα, θα εξασφαλίσουν καλύτερες επιδόσεις και αποδόσεις.

Το δύσκολο πρόγραμμα στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος στερεί από τη Νίκη μία καλύτερη βαθμολογική θέση;

Ήταν δύσκολο και άτυχο το ξεκίνημα, που φέρνει θετικά και αρνητικά πράγματα μαζί. Τα αρνητικά είναι τα αποτελέσματα, η πίεση και η αναταραχή που προκύπτει από αυτά. Το θετικό είναι ότι από το ξεκίνημα σου μαθαίνεις τα ατού και τις αδυναμίες απέναντι σε υψηλού επιπέδου ομάδες και έτσι στη συνέχεια περιμένεις χαμηλότερου επιπέδου ομάδες για να αντιμετωπίσεις. Εμένα το μακροπρόθεσμο σχέδιο μου για τη βαθμολογική άνοδο της ομάδας, βήμα προς βήμα, είχε προοπτική μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τι θα ήθελες να πεις στον κόσμο για τη φετινή προσπάθεια της ομάδας όπως την είδες στο διάστημα παραμονής σου σε αυτή;

Να υποστηρίξουν την ομάδα όπως έκαναν πέρυσι. Την περασμένη σεζόν ήταν εύκολο να υποστηρίζει κανείς τη Νίκη γιατί ήταν θετική στο γήπεδο. Τώρα, στις κακές της στιγμές, η ομάδα χρειάζεται τον κόσμο της περισσότερο από ποτέ. Μην στραφούν εναντίον της ομάδας, ενός συγκεκριμένου παίκτη, του προπονητή ή του προέδρου. Πρέπει όλοι να είναι σαν ένας πίσω από την ομάδα. Πάντα ένιωθα την υποστήριξη τους και θέλω να τους ευχαριστήσω γι αυτό.

Πάντως όπως και να εξελίχθηκαν τα πράγματα για εσένα η Νίκη Βόλου ήταν μια σημαντική εμπειρία. Θα αναζητήσεις ομάδα ξανά στην Ελλάδα ή στόχος σου πλέον είναι το εξωτερικό;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Ήταν μία τεράστια εμπειρία και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερα να πιστέψω στις δυνατότητες μου, ενώ κατάφερα να κερδίσω τη θετική γνώμη από τους παίκτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαι πρώτος προπονητής από τώρα και στο εξής. Αυτό εξαρτάται από την ομάδα και το τάιμινγκ. Είμαι σίγουρος ότι θα βρω μία νέα ομάδα και μπορεί να είναι οπουδήποτε. Είμαι ένας άνθρωπος του κόσμου, μιλώ πέντε και έξι γλώσσες και το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο. Θα ήθελα πάντως και πάλι να δουλέψω στην Ελλάδα. Αγαπώ την Ελλάδα και το φαγητό της.

Το πρωτάθλημα της Super League πώς το βλέπεις φέτος; Ποιες ομάδες θα παλέψουν για τον τίτλο και ποιες για τον υποβιβασμό;

Ήταν το πιο περίεργο ξεκίνημα της Super League αυτό εδώ και χρόνια. Ο Ολυμπιακός έχασε βαθμούς από την αρχή και έχει πολλά παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο ΠΑΟΚ μου έδωσε καλύτερη εντύπωση, ενώ πιστεύω ότι ο φίλος μου ο Αναστασίου θα φέρει πάλι τον ΠΑΟ σε υψηλό επίπεδο και ότι θα είναι πιο κοντά στην κορυφή της κατάταξης σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Για τον υποβιβασμό, τέσσερις ομάδες πέφτουν φέτος. Πιστεύω ότι θα είναι πολλές αυτές που θα παλέψουν για την παραμονή τους. Ελπίζω και εύχομαι η Νίκη να μπορέσει να επιβιώσει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.