Στις τέσσερις κορυφαίες της Ευρώπης η Ελλάδα

Προκρίθηκε μετά από συγκλονιστική εμφάνιση έναντι της Γαλλίας

Στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U18 προκρίθηκε η Εθνική Ελλάδας, μετά τη μεγάλη νίκη της με 67-59 επί της Γαλλίας στον Βόλο.

Συγκλονιστική εμφάνιση πραγματοποίησαν οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου, που άφησαν εκτός συνέχειας τους «τρικολόρ», που ήταν εκ των φαβορί για την άνοδό τους στο βάθρο των νικητών. Με triple double ολοκλήρωσε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, με 13 πόντους, 10 ριμπάουντ και 11 ασίστ, ενώ ο Γιώργος Παπαγιάνης είχε 21 πόντους και 13 ριμπάουντ, ο Διονύσης Σκουλίδης οκτώ πόντους, τέσσερα ριμπάουντ και δύο ασίστ και ο Βασίλης Μουράτος πέντε πόντους, τρία ριμπάουντ και εφτά ασίστ. Με πείσμα και βγάζοντας ψυχή όλοι οι παίκτες, αλλά και τον κόσμο στο πλευρό τους, οι διεθνείς μας απέδειξαν και πάλι τις υψηλές δυνατότητές τους. Επόμενος αντίπαλος για την ελληνική ομάδα θα είναι η Λιθουανία (01/08, 21.15), με στόχο τη νίκη που θα τη στείλει στον τελικό και θα της εξασφαλίσει το μετάλλιο στη διοργάνωση, στον Βόλο.

Ισορροπημένο ήταν το πρώτο δεκάλεπτο, με τις δύο ομάδες να το κλείνουν ισόπαλες με 16-16. Παρά την εμφάνιση του Γιώργου Παπαγιάννη (οκτώ πόντοι, τρία ριμπάουντ, ένα κόψιμο) η ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να ξεφύγει από την αντίπαλό της, που είχε ορεξάτο τον Ντιλικίνα. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έμεινε άποντος, αλλά συμπλήρωσε τέσσερα ριμπάουντ, ένα κόψιμο και πέντε ασίστ, οι οποίες έγιναν δέκα μέχρι το ημίχρονο!

Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου πέρασαν μπροστά με 19-18, με μία βολή του Βασίλη Χρηστίδη, ενώ όταν βελτιώθηκαν τα ποσοστά των σουτ από την περιφέρεια ξέφυγαν στο 24-20, με τον Νίκο Δίπλαρο. Ο Διονύσης Σκουλίδας έστειλε τη διαφορά για πρώτη στους έξι πόντους (20-26), οι «τρικολόρ» όμως αντέδρασαν και με διαδοχικούς πόντους του Λεμπό μείωσαν άμεσα (26-26 στο 17’) κι ένα λεπτό μετά ισοφάρισαν με τον Ζαν, που «χτύπησε» από τα 6,75μ. (30-30). Ο Ιάκωβος Μιλεντίγεβιτς, από την περιφέρεια, ήταν εκείνος που διαμόρφωσε το σκορ ημιχρόνου, 32-34. Η ελληνική τελείωσε το πρώτο μέρος με 14 ασίστ, με τον Χαραλαμπόπουλο να έχει μόλις δύο πόντους, αλλά εφτά ριμπάουντ και δέκα ασίστ και τον Γιώργο Παπαγιάννη 11π. και τρία ριμπάουντ.

Με τον 18άχρονο φόργουορντ να παίρνει… μπροστά και επιθετικά και τον Μιλεντίγεβιτς να εξακολουθεί να είναι «καυτός» από την περιφέρεια η Εθνική μας διαμόρφωσε γρήγορα το 32-43 στο δεύτερο μέρος, ενώ με τον Παπαγιάννη άνοιξε την ψαλίδα για πρώτη φορά σε διψήφιο αριθμό (32-45), η οποία και αυξήθηκε σ το 35’, με καλάθι και φάουλ του Νίκου Δίπλαρου κι εν συνεχεία δίποντο του Παπαγιάννη (38-52). Ωστόσο, οι Γάλλοι δεν είχαν πει την τελευταία λέξη τους, κράτησαν την ελληνική ομάδα για τεσσερεσήμισι λεπτά χωρίς καλάθι και μείωσαν σε 52-46, πριν ο Σκουλίδας με τρίποντα δώσει «ανάσα» εννέα πόντων στο 30’ (46-55).

Με την Ελλάδα να διατηρεί διαφορά ασφαλείας, αλλά να μην μπορεί να ξεφύγει από τους «τρικολόρ» ξεκίνησε η τελευταία περίοδος, για να ακολουθήσει το ξέσπασμα του συγκροτήματος του Ηλία Παπαθεοδώρου, που έφερε το +9 στο 36 (51-61, με κάρφωμα του Παπαγιάννη που έβαλε… φωτιά στο κλειστό της Νέας Ιωνίας). Οι Γάλλοι έμειναν τρία λεπτά χωρίς καλάθι, «κολλημένοι» στην άμυνα της Εθνικής μας, που συνέχισε στο ίδιο ρυθμό, για το +11 με τον 21ο πόντο του 18άχρονου σέντερ (52-63 στο 37’). Η κούραση και η ένταση οδήγησαν σε λάθος επιλογές στο τέταρτο δεκάλεπτο, αλλά ακόμα κι έτσι η Ελλάδα δεν έχασε το προβάδισμα, είχε την υπεροχή και τις λύσεις, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τον Γιώργο Παπαγιάννη, αλλά και το πάθος της, για να φθάσει στην επικράτηση, σε ένα κατάμεστο κλειστό γεμάτο παλμό.

Διαιτητές: Ρίζικ (Ουκρανία), Καρντούμ (Κροατία), Πεεράντι (Εσθονία).
Δεκάλεπτα: 16-16, 32-34, 46-55, 59-67.
Γαλλία (Ασέντ-Λιεζόν): Λεμπέφ 5 (1), Τσουάφ 3 (1), Ντιλίκινα 17 (3), Ζαν 9 (1), Λουμπακί 11 (2), Πουαριέ, Πονσάρ 4, Ονά-Εμπό, Γκομπόλντ 8, Τιγί, Ραμπό.
Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης, Ντουζίδης, Μιλεντίγεβιτς 6 (2), Φλιώνης 5 (1), Μιχαλούτσος, Μουράτος 5, Σκουλίδας 8 (1), Χρηστίδης 1, Δίπλαρος 8 (1), Παπαγιάννης 21 (13 ριμπ.), Χαραλαμπόπουλος 13 (3 τρίπ., 10 ριμπ., 11 ασ.).

Πηγή: Super Basket

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.