Ως που θα φτάσει ο εξευτελισμός;

Μια επιστολή και μια απάντηση για ένα μετάλλιο που περίσσεψε

Από τον συμπολίτη, παράγοντα του μπάσκετ, κ. Ν. Φαρμάκη, λάβαμε την παρακάτω επιστολή, την οποία δημοσιεύουμε, καταθέτοντας και την άποψή μας.

Η επιστολή:
Αγαπητέ κύριε.
Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή, προκειμένου να σας εκφράσω το παράπονο και την διαμαρτυρία μου σχετικά με δύο άρθρα σας στην εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ στις 4 Αυγούστου του 2015, τα οποία και τιτλοφορούνται αντίστοιχα «Λίγη ντροπή κ. Βασιλακόπουλε» και «Μην κοροϊδεύεται τους Έλληνες κ. Βασιλακόπουλε». Στα συγκεκριμένα άρθρα επιτίθεστε με βαρύτατες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του Προέδρου της Ε.Ο.Κ. κ Γιώργου Βασιλακόπουλου.
Αφορμή των εν λόγω δημοσιευμάτων στάθηκε η κίνηση του κ. Βασιλακόπουλου κατά την διάρκεια της απονομής των χρυσών μεταλλίων και του κυπέλλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ U18, να απονείμει το τελευταίο των χρυσών μεταλλίων στον δήμαρχο της πόλης μας κ. Αχιλλέα Μπέο.
Στις παραπάνω βαρέως προσβλητικές για το πρόσωπο του Προέδρου της Ε.Ο.Κ., της ίδιας της Ε.Ο.Κ. αλλά και του ίδιου του αθλήματος γενικότερα θα ήθελα ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U18 που διεξήχθη στην πόλη μας να εκφράσω την διαμαρτυρία μου καθώς και τις ακόλουθες παρατηρήσεις και επισημάνσεις :
1. Η πραγματική ντροπή είναι η εκμετάλλευση και χρησιμοποίηση μιας αθλητικής διοργάνωσης με κύριο αν όχι αποκλειστικό κίνητρο την οποιαδήποτε προσωπική σας διαμάχη αλλά και το ενημερωτικό σας μέσο κατά του δημάρχου, που εμάς μας αφήνει αδιάφορους. Μιας διοργάνωσης η οποία, εκτός του ότι ήταν οργανωτικά άψογη, προσέφερε τεράστια χαρά σε όλους τους φιλάθλους που την παρακολούθησαν από κοντά και σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους που την παρακολούθησαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες, η οποία δε χαρά έγινε ακόμη μεγαλύτερη με την κατάκτηση του τροπαίου από τους διεθνείς μας.
2. Πραγματική ντροπή είναι να χρησιμοποιείται το πρόσωπο του Προέδρου της Ε.Ο.Κ. για τον ίδιο σκοπό, ενός ανθρώπου, ο οποίος βοήθησε ώστε να έρθει στην ΕΛΛΑΔΑ αυτή η τόσο σημαντική διοργάνωση, και να φιλοξενηθεί στο ΒΟΛΟ με μεγάλη επιτυχία την στιγμή που κατά την επιλογή της, η πόλη μας υστερούσε σε υποδομές για μία τέτοιου βεληνεκούς διοργάνωση, και κατέστει δυνατόν από τις συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου Βόλου. Ενός ανθρώπου που έχει υπηρετήσει και καταξιώσει το μπάσκετ στην χώρα μας όσο και διεθνώς αφού έχει υπάρξει παίκτης και προπονητής αλλά και διατελέσει από το 1998 μέχρι και σήμερα Πρόεδρος της Ε.Ο.Κ. και επιπλέον επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ευρωπαϊκού τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIBA Europe). Ενός ανθρώπου που έχει υπηρετήσει και το σύνολο του αθλητισμού, καθώς από το 1993 έως το 1996 ήταν στην θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού.
3. Ύστερα από όλα τα παραπάνω κρίνεται πράγματι προσβλητικό να αναρωτιέται κάποιος αν ο κ. Βασιλακόπουλος σέβεται την ιστορία του στο μπάσκετ ή τον εαυτό του, καθώς ο εν λόγω σεβασμός κρίνεται περιττό να απαιτεί περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξή του. Η προσωπικότητά του, η μέχρι σήμερα δραστηριότητά του αλλά και τα επιτεύγματα του ελληνικού μπάσκετ επί των ημερών του δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον οποιονδήποτε για αμφισβήτηση του κύρους, του ήθους, της οξυδέρκειας, της προσφοράς και του εν γένει σεβασμού του στις αξίες του αθλητισμού.
4. Η παρουσία του κόσμου στις κερκίδες των κλειστών γυμναστηρίων Ν. Ιωνίας και Πορταριάς αποδεικνύει έμπρακτα την στήριξή του στις προσπάθειες της Ε.Ο.Κ. και των αθλητών μας για την επίτευξη στόχων που είναι αμφίβολο αν θα τις ξαναζήσει η τοπική κοινωνία όπως α) η διεξαγωγή μεγάλων καλαθοσφαιρικών διοργανώσεων (σημ. το μπάσκετ είναι εξόχως δημοφιλές στην τοπική κοινωνία αλλά και πανελλαδικά) β) η ταυτόχρονη κατάκτηση διεθνούς τίτλου από την Εθνική μας ομάδα στην πόλη μας.
5. Ο αθλητισμός κύριε Γ. Καρεκλίδη υπάρχει για να ενώνει και όχι να διχάζει και ως εκ τούτου, οφείλει να παραμένει μακριά από πολιτικές προσωπικές και κάθε άλλου είδους διαμάχες και αντιπαραθέσεις
6. Όσον αφορά τώρα την ουσία του θέματος και την γενεσιουργό αιτία της δημοσίευσης των επίμαχων άρθρων σας η κίνηση του κ. Βασιλακόπουλου να απονείμει ένα χρυσό μετάλλιο στον κ. Δήμαρχο έγινε καθαρά για συμβολικούς λόγους ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης προς την πόλη μας για την άψογη και αγαστή συνεργασία που παρέσχε στην Ομοσπονδία προκειμένου αυτή να φέρει σε πέρας μία τόσο σημαντική και απαιτητική διοργάνωση. Και όπως προφανώς μπορείτε να αντιληφθείτε δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να εκφραστούν αυτά τα συναισθήματα από το να αποδοθεί ένα χρυσό μετάλλιο στον Δήμο Βόλου και συγκεκριμένα στον επικεφαλής αυτού, ο οποίος ήταν παρών στον τελικό και την απονομή. Άλλωστε δεν παρατηρήθηκε καμία δυσθυμία από κάποιον άλλον παρευρισκόμενο στην τελετή απονομής, ούτε από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FIBA Europe, ούτε από κανένα μέλος της Εθνικής μας ομάδας.
7. Εγώ προσωπικά σαν άνθρωπος που δραστηριοποιούμαι στα κοινά του μπάσκετ εδώ και περίπου 20 χρόνια σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμαυρώνονται παράγοντες του αθλήματος (ή ακόμα χειρότερα την ίδια την Ομοσπονδία διά του Προέδρου της) και διοργανώσεις, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές και πετυχημένες είναι αλλά και διεθνείς, τη στιγμή μάλιστα που για την αρτιότητα τις συγκεκριμένης διοργάνωσης δεχθήκαμε σαν Ε.Ο.Κ. συγχαρητήρια από όλες της Εθνικές Ομοσπονδίες που έπαιρναν μέρος στο τουρνουά.
8. Τέλος είναι πραγματικά κρίμα και ντροπή να εκφράζονται αρνητικά σχόλια εν μέσω ανείπωτης χαράς για όλους τους Έλληνες φιλάθλους, που ένιωσαν υπερήφανοι για την κατάκτηση ενός τίτλου από νέα παιδιά, τα οποία και βοήθησαν όλους μας σε όλη την χώρα να ξεχάσουμε προς στιγμήν τα δυσβάσταχτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και κάθε Έλληνας πολίτης ατομικά. Τα παιδιά αυτά είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, για αυτούς πρέπει να γίνεται λόγος μόνο, από αυτά και μόνο πρέπει να παραδειγματιζόμαστε. Οι διεθνείς μας παίκτες θα αποτελέσουν πρότυπο για όλα τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ στην περιοχή μας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα κέρδη του τοπικού αθλητισμού προσδοκάται να είναι πολλαπλά και είναι πραγματικά άδικο να καπηλεύεται ένα τόσο μεγάλο γεγονός στο όνομα μικροπολιτικής και προσωπικής αντιπαράθεσης
9. Εκτός του συνολικού κέρδους για τον Ελληνικό Αθλητισμό και ιδιαίτερα για το Μπάσκετ, η συγκεκριμένη διοργάνωση προσέφερε μια μεγάλη οικονομική ανάσα αλλά ταυτόχρονα και διεθνή προβολή της πόλης του Βόλου, όχι μόνο τηλεοπτικά αλλά και από τους χιλιάδες επισκέπτες και συμμετέχοντες που θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές για τον τόπο μας με πολλαπλά μελλοντικά κέρδη.

Ύστερα από όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μου ως μέλος της Ε.Ο.Κ. θεωρώ σκόπιμο και επιβεβλημένο να ανακαλέσετε τις παραπάνω εκφράσεις και χαρακτηρισμούς που αναφέρθηκαν στα επίμαχα δημοσιεύματα προς το πρόσωπο του Προέδρου της Ε.Ο.Κ. (και κατ’ επέκταση της ίδιας της Ομοσπονδίας) κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου θεωρώντας καλοπροαίρετα πως πρόκειται για μια ατυχούς δημοσιογραφικής στιγμής εκ μέρους σας.
Με εκτίμηση,
Νικόλαος Θ. Φαρμάκης

Η απάντηση για το μετάλλιο που περίσσεψε
κ. Νίκο Φαρμάκη, λυπάμαι πραγματικά για όσα γράφετε, διότι πριν τον Βασιλακόπουλο και προπαντός τον Μπέο, έχουμε μια γνωριμία χρόνων οι δυο μας και φυσικά γνωρίζετε το ποιόν μου, την αγωνιστικότητα και την εντιμότητά μου. Ειλικρινά λυπάμαι, διότι υπηρετήσαμε μαζί ιδέες και πιστεύω, αξίες αθλητικές και κοινωνικές και περισσότερο διότι σε πίστευα και σε θεωρούσα φίλο. Αγαπητέ κ. Νίκο Φαρμάκη, κράτα τις απόψεις σου, εξέφρασε τες, είναι σεβαστές από εμένα, αλλά παρακαλώ πολύ να επιτρέψεις και σε μένα να λέω ελεύθερα τις απόψεις μου. Απαντώ λοιπόν:
Είναι ντροπή από εσένα να διαβάζω ότι έχω προσωπική διαμάχη με τον δήμαρχο, διότι σε θεωρώ πολιτικό ον. Καμία προσωπική διαμάχη. Τα μόνα που μας χωρίζουν, είναι οι διαφορετικές μας προσεγγίσεις, πολιτικές και αξιακές. Δεν θα με ενδιάφερε ο Μπέος και δεν θα ασχολούμουν μαζί του, αν ήταν ένας παράγοντας που δεν κατηγορούνταν με τέσσερα κακουργήματα. Εσύ γιατί δεν κατηγορήθηκες ποτέ και γιατί οι αθλητικές αρχές δεν σε απέβαλλαν ισοβίως από τους αγωνιστικούς χώρους; Για σκέψου…
Χαρά μου που έγινε η διοργάνωση στο Βόλο, χαρά μου που κερδίσαμε το μετάλλιο και φυσικά δεν περίμενα από εσένα να εκθειάζεις τον Βασιλακόπουλο. Τον Βασιλακόπουλο τον ξέρω πολύ καλά και θα διάβασες τι έγραψα για την προσωπικότητά του. Ένας όμως άνθρωπος, τέτοιου βεληνεκούς, κρίνεται κάθε μέρα και η κίνηση του στο κλειστό της Νέας Ιωνίας, ήταν ημέρα της ντροπής του, έχει όμως κι άλλες χιλιάδες καλές και κακές στιγμές. Δεν ξεχνώ επίσης ότι ο Βασιλακόπουλος είναι το μπάσκετ της Ελλάδας, μαζί με άλλα μεγαθήρια. Ερωτώ: Τι είναι το μετάλλιο που κέρδισαν οι αθλητές μας, σκουπίδι;
Δήλωσε ο μέγας Έλληνας παράγοντας, και είναι ό,τι πιο ντροπιαστικό άκουσα στην ΕΡΑ, από το ίδιο του το στόμα, πως «Περίσσευε ένα μετάλλιο, μου το ζήτησε ο Μπέος και του το έδωσα». Αν αυτή είναι η αξία του μεταλλίου, τότε μπράβο του. Τι είναι το μετάλλιο που κέρδισαν τα παιδιά μας, κάτι ευτελές που το «πετάμε» σε έναν άνθρωπο, που δεν είχε καμία δουλειά να είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ούτε να παρασημοφορείται, ούτε να σηκώνει το μεγάλο έπαθλο της μεγάλης Πανευρωπαϊκής νίκης;
κ. Φαρμάκη, ξεχάσατε ότι αυτός ο άνθρωπος, που είναι δήμαρχος της πόλης μας, δεν έχει το δικαίωμα να μπαίνει σε αγωνιστικούς χώρους. Κανονικά η αστυνομία θα έπρεπε να τον συλλάβει και να τον πετάξει έξω. Εσείς όμως το δέχεστε και ίσως πολλοί άλλοι. Συγχαρητήρια και μπράβο σας. Δεν είναι προσωπικό θέμα, είναι θέμα νόμων και αξιών. Άλλωστε δεν έγραψα μόνον εγώ για το συμβάν, αλλά ασχολήθηκαν πανελλαδικά αρκετοί συνάδελφοι μου και χιλιάδες Ελλήνων σε Facebook και Twitter. Για κάντε μια διαδικτυακή βόλτα. Σίγουρα ο αθλητισμός ενώνει κ. Φαρμάκη, αλλά δεν είδα όμως κάποια δήλωση σας για τα παιδιά μας, τα Βολιώτικα, που γιουχάιζαν τα Τουρκάκια που κι αυτά ήταν αγωνιστές και έδωσαν ένα τίμιο αγώνα μέσα στο τερέν. Έτσι δίνουμε μαθήματα και παραδείγματα κ. Φαρμάκη; Στην ουσία τώρα, όπως λέτε και εσείς. Δεν θα έγραφα απολύτως τίποτα για τον κ. Βασιλακόπουλο, αν μετά την τιμή στα παιδιά μας, στην απονομή των μεταλλίων, και του κυπέλλου (εκτός του Μπέου) προσκαλούσε τον εκπρόσωπο της πόλης, που διοργάνωσε την επιτυχημένη εκδήλωση και του απένειμε μια πλακέτα στην οποία θα υπήρχε γραμμένο ως ενθύμιο στην πόλη του Βόλου, τα μπράβο της ομοσπονδίας (αυτός όμως δεν θα έπρεπε να είναι ο Μπέος, γιατί του έχει απαγορευτεί να είναι στον αγωνιστικό χώρο). Αναρωτιέμαι κ. Φαρμάκη, αυτό το χρυσό μετάλλιο, που κρέμασε ο Βασιλακόπουλος στον Μπέο έγραφε κάτι τέτοιο ή γράφει ότι απονέμεται στην ομάδα που κατέκτησε την πρώτη θέση στην Ευρώπη; Είναι λεπτομέρειες αυτές κ. Φαρμάκη για σένα και τον κ. Βασιλακόπουλο;
Τελειώνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω τις θέσεις μου και να γράψω ακόμη μια φορά, δεν ντρέπονται λίγο, ο Βασιλακόπουλος και ο Μπέος για το ατόπημα τους σε βάρος της μεγάλης νίκης της Ελλάδας και των παιδιών και μαζί τους και εσύ τώρα που τους υποστηρίζεις;
Υ.Γ. Τιμώ όλους όσοι δούλεψαν για αυτή τη διοργάνωση, τη δημοτική αρχή και τους εθελοντές. Είμαι υπερήφανος για τον αγώνα της Εθνικής μας και το μετάλλιο και το κύπελλο που χάρηκε όλη η Ελλάδα. Δεν είμαι όμως καθόλου υπερήφανος γιατί αυτή η Πανευρωπαϊκή νίκη μειώθηκε και εξευτελίστηκε από τις ενέργειες του κ. Βασιλακόπουλου. Για τον Μπέο, που κράτησε το μετάλλιο που δεν του ανήκει, δεν έχω να πω τίποτα, διότι είναι μαθημένος να παίρνει πράγματα, σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο, που δεν του ανήκουν.

Γ. Καρεκλίδης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.