Αλλάζουν τα πάντα στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις πόλο τη νέα χρονιά

Τη νέα μορφή που θα έχουν από την επόμενη αγωνιστική περίοδο οι διασυλλογικές διοργανώσεις της υδατοσφαίρισης, ανακοίνωσε η LEN, μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους των κορυφαίων συλλόγων και εθνικών ομοσπονδιών, στο περιθώριο του final-8 του Champions League, που διεξάγεται στο Βελιγράδι.

Το Champions League ανδρών είναι και αυτό που υφίσταται τις ριζικότερες αλλαγές, με την επιστροφή της τελικής φάσης σε μορφή final-4, χωρίς αυτόματη πρόκριση για την οικοδέσποινα του τελικού τουρνουά. Στη φάση των ομίλων προκρίνονται 12 ομάδες, μία από κάθε χώρα που βρίσκεται στις 12 πρώτες θέσεις της ειδικής κατάταξης που εισάγει από φέτος η ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις θα συμπληρωθούν μέσω ενός και μόνου προκριματικού γύρου, στον οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής μέχρι και δύο επιπλέον ομάδες από κάθε χώρα (πέραν αυτών που εξασφαλίζουν wild card). Θα δημιουργηθούν τέσσερις προκριματικοί όμιλοι και ο νικητής από κάθε έναν θα περάσει στους “16”.

Εκεί, δημιουργούνται πλέον τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και διεξάγονται έξι αγωνιστικές, από τα τέλη Σεπτεμβρίου ως τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο προκρίνονται στους “8”, όπου δημιουργούνται εκ νέου δύο όμιλοι των τεσσάρων. Η προημιτελική φάση, επίσης με έξι αγωνιστικές, θα διεξαχθεί από τις αρχές Μαρτίου ως τα μέσα Μαϊου και οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται στο final-4.

Η τρίμηνη διακοπή μεταξύ των δύο φάσεων ομίλων δικαιολογείται από το γεγονός ότι, τον Ιανουάριο του 2024 θα γίνει στο Ισραήλ το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ένα μήνα αργότερα στη Ντόχα το Παγκόσμιο. Το final-4 του Champions League θα γίνει από 6 έως 8 Ιουνίου 2024, με κενή ημέρα μεταξύ ημιτελικών και τελικού.

Φάση ομίλων καθιερώνεται και στο γυναικείο Champions League, όπου πλέον θα μετέχουν οι πρώτες έξι χώρες της κατάταξης με πέντε ομάδες (αυτό σημαίνει ότι από την Ελλάδα βγαίνει και ο Αλιμος, εκτός των γνωστών Ολυμπιακού, Βουλιαγμένης, Εθνικού και Γλυφάδας). Μετά τα προκριματικά, θα σχηματιστούν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, που θα αναμετρηθούν εντός και εκτός έδρας. Καταργούνται οι προημιτελικοί και οι νικητές των τεσσάρων ομίλων προκρίνονται απευθείας στο final-4, που θα γίνει το διήμερο 20-21 Απριλίου.

Τελική φάση με μορφή final-4 θα έχουμε επίσης στο Euro Cup ανδρών (17-18 Μαϊου) και γυναικών (13-14 Απριλίου). Στους άνδρες προβλέπονται λιγότεροι όμιλοι στην προκριματική φάση και περισσότεροι διπλοί (εντός-εκτός) αγώνες, ενώ στους «16» θα μπουν οι οκτώ ομάδες που θα αποκλειστούν στη φάση των ομίλων του Champions League. Στο Euro Cup γυναικών, θα συμμετάσχουν οκτώ ομάδες που θα έχουν αποκλειστεί στα προκριματικά του Champions League, θα γίνουν δύο όμιλοι με αγώνες εντός-εκτός έδρας και ακολούθως οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο θα περάσουν στο final-4.

Το Challenger Cup επεκτείνεται και στις γυναίκες, αλλά θα αφορά αποκλειστικά τις ασθενέστερες χώρες. Στους άνδρες θα εκπροσωπούνται οι χώρες από τη 13η θέση της κατάταξης και κάτω και στις γυναίκες από την 7η θέση και κάτω.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.