Ανασκόπηση: Τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2022…

Μια χρονιά γεμάτη αθλητικά events, με αποκορύφωμα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ ήταν το 2022. Η κατάκτηση του τροπαίου από την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι ήταν η στιγμή που «σφράγισε» τη χρονιά…

Η χρονιά που φεύγει έφερε και πάλι την κανονικότητα στα αθλητικά δρώμενα μετά την πανδημία. Γήπεδα γεμάτα από κόσμο, ταξίδια χωρίς περιορισμούς για τους φιλάθλους. Ένα σκηνικό όπως το ξέραμε πριν από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2021

Η χρονιά άρχισε με ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα με το Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Συγκεκριμένα ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Νικήτρια αναδείχθηκε η Σενεγάλη, η οποία κέρδισε στον τελικό στα πέναλτι την πολυνίκη του θεσμού Αίγυπτο, σε μια μονομαχία των τότε συμπαικτών στη Λίβερπουλ, Σαντιό Μανέ και Μοχάμεντ Σαλάχ.

Ο αποκλεισμός του Τζόκοβιτς από το Αυστραλιανό Όπεν

Το πρώτο γκραντ σλαμ του τένις είχε επηρεαστεί από τον κορωνοϊό και είχε «θύμα» τον κορυφαίο τενίστα του κόσμου, τον Νόλε Τζόκοβιτς. Φανατικός αρνητής των εμβολίων κατά του covid-19, ο Σέρβος τενίστας προτίμησε να μην αγωνιστεί, καθώς οι Αυστραλοί διοργανωτές είχαν θέσει ως υποχρεωτικό όρο συμμετοχής οι αθλητές και αθλήτριες να είναι εμβολιασμένοι. Έτσι ο Τζόκοβιτς πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής καθώς δεν του επέτρεψαν να μπει στη χώρα.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022

Οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στο Πεκίνο. Οι Νορβηγοί ήρθαν πρώτοι στα μετάλλια, έχοντας και τα περισσότερα χρυσά, με 16, αλλά και τα περισσότερα στο σύνολο, με 37. Οι Έλληνες αθλητές δεν κατάφεραν δυστυχώς να κατακτήσουν κάποιο μετάλλιο.

Πόλο Γυναικών – Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η ομάδα γυναικών του Ολυμπιακού κατέκτησε το κορυφαίο ευρωπαϊκό τρόπαιο στις 3 Απριλίου κερδίζοντας στον τελικό με 11-7 την ισπανική Σαμπαντέλ. Τα κορίτσια του Ολυμπιακού ανέβασαν και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης το ελληνικό πόλο και άρχισαν να χτίσουν μια δυναστεία.

Champions League: Στον θρόνο η Ρεάλ Μαδρίτης

Είναι η βασίλισσα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και το αποδεικνύει. Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το 14ο κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης ή αλλιώς Champions League στην Ιστορία της κερδίζοντας στον τελικό την καλύτερή της Λίβερπουλ 1-0 με γκολ του Βινίσιους Τζούνιορ.

Ο τελικός διεξήχθη στο «Σταντ ντε Φρανς» και όχι στην Αγία Πετρούπολη, όπως αρχικά ήταν αποφασισμένο, καθώς οι Ρώσοι αποκλείστηκαν από όλες τις αθλητικές διοργανώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2022 με χρώμα ελληνικό

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοικτού Στίβου του 2022, διεξήχθη στο Μόναχο από τις 15 μέχρι τις 21 Αυγούστου και η Ελλάδα άφησε το στίγμα της, καθώς η ελληνική αποστολή επέστρεψε με 5 μετάλλια στις αποσκευές της, 4 χρυσά και 1 ασημένιο, για να καταταγεί 4η στον πίνακα μεταλλίων. Τα 4 χρυσά μετάλλια κατέκτησαν: δύο η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη σε 20 και 35 χιλιόμετρα βάδην, ένα ο Μίλτος Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος και ένα η Ελίνα Τζένγκο στο ακόντιο. Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε επίσης η Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ.

Ευρωμπάσκετ 2022: Το όνειρο δεν έγινε πραγματικότητα

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα, ύστερα από χρόνια μπήκε στη διοργάνωση πλήρης και είχε πάρει τον τίτλο του φαβορί για να κατακτήσει μετάλλιο. Και ενώ όλα ξεκίνησαν ιδανικά, κάνοντας 5 νίκες σε 5 αγώνες, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να ξεχωρίζει, να ξεπερνά στη φάση των «16», το εμπόδιο ενός κακού της δαίμονα, της Τσεχίας στη συνέχεια η πραγματικότητα ήταν οδυνηρή. Έπεσε πάνω στην οικοδέσποινα Γερμανία, η οποία σε μια βραδιά που είχε το εξωπραγματικό 55% στα τρίποντα, κατάφερε να αποκλείσει την εθνική. Πάντως ο νικητής της διοργάνωσης ήταν ξανά η Ισπανία, για 4η φορά στις τελευταίες 6 διοργανώσεις, αν και δεν ήταν στα πρώτα φαβορί.

Μουντιάλ 2022: Το καλύτερο μέσα στα γήπεδα, πολλές «σκιές» έξω από αυτά

Το Μουντιάλ του Κατάρ, το πρώτο στην Ιστορία του θεσμού που διεξήχθη χειμώνα και στη Μέση Ανατολή, ήταν ήδη στο στόχαστρο πριν καν αρχίσει. Το σκάνδαλο ανάθεσης, οι θάνατοι των εργατών και η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, είχαν κάνει πολλούς να ξεκινήσουν μποϊκοτάζ στο Μουντιάλ.

Μέσα στις τέσσερις γραμμές των γηπέδων πάντως, το ποδόσφαιρο που είδαμε ήταν από τα καλύτερα της ιστορίας της διοργάνωσης, αφού οι παίκτες βρίσκονταν σε φουλ φόρμα. Αναμφίβολα ήταν το Μουντιάλ του Λιονέλ Μέσι, το μόνο που του έλειπε από την τροπαιοθήκη του και της Αργεντινής. Σε έναν απίθανο τελικό κόντρα στη Γαλλία, που η κανονική διάρκεια έληξε 2-2 και η παράταση 3-3, η παρέα του Λιονέλ Μέσι κέρδισε το 3ο Παγκόσμιο Κύπελλο για την Αργεντινή και το πρώτο ύστερα από 36 χρόνια.

Πελέ: Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου δεν είναι πια εδώ…

Σε ηλικία 82 ετών και νικημένος από τον καρκίνο, ο καλύτερος για πολλούς ποδοσφαιριστής στον κόσμο, ο Πελέ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, στις 29 Δεκεμβρίου, σκορπώντας θλίψη στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.