Αντιδράσεις για την τρανσέξουαλ πρωταθλήτρια στίβου στις ΗΠΑ

Κατέκτησε τον τίτλο του Κολλεγιακού πρωταθλήματος γυναικών στις ΗΠΑ και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τη συμμετοχή της. Η Σεσέ Τελφέρμ, που γεννήθηκε άνδρας και έχει προβεί σε αλλαγή φύλου, κέρδισε τον τελικό των 400 μέτρων με εμπόδια, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει βρεθεί στο επίκεντρο αντιδράσεων.

Πολλοί επώνυμοι του παγκοσμίου στίβου αλλά και αθλήτριες που αγωνίστηκαν στο κολλεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ έχουν δημοσιοποιήσει την αντίδρασή τους για την συμμετοχή της Τελφέρμ στην κατηγορία των γυναικών και κατηγορούν τους διοργανωτές του κολλεγιακού πρωταθλήματος πως άφησαν να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Η Σέσε Τελφέρμ κατέκτησε το έπαθλο για λογαριασμό του πανεπιστημίου Franklin Pierce με χρόνο 57,53, ενώ η δεύτερη αθλήτρια τερμάτισε με χρόνο 59,21.

Η περίπτωση της Σεσέ Τελφέρμ αναζωπυρώνει τη συζήτηση γύρω από τους περιορισμούς στα άτομα που έχουν προβεί σε αλλαγή φύλου ή σε άτομα με υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης, ενώ έρχονται και πάλι στο προσκήνιο οι περιορισμοί της ΙAAF σε γυναίκες με επίπεδα τεστοστερόνης που αποδεδειγμένα είναι στα όρια του ανδρικού φύλου.

Επίσης πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι φωνές για τη δημιουργία της «ουδέτερης» κατηγορίας, δηλαδή ατόμων που έχουν γενετικές ιδιαιτερότητες ή άτομα που έχουν κάνει αλλαγή φύλου.

Η Σεσέ Τελφέρμ γεννήθηκε άνδρας και φοίτησε ως άνδρας στο Πανεπιστήμιο Franklin Pierce στο Νιου Χάμσαϊρ από το 2016 έως το 2018 και μέχρι και την εφηβεία του αγωνίστηκε ως άνδρας στους αγώνες ταχύτητας. Τον Ιανουάριο του 2018 αγωνίστηκε για τελευταία φορά ως άνδρας στα 400 μέτρα στη διοργάνωση που έγινε στο Middlebury Winter Classic του Βερμόντ.

Μετά από αυτόν τον αγώνα, ο Τελφέρμ παραιτήθηκε από την ομάδα των ανδρών και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου και τον Οκτώβριο του 2018 δήλωσε συμμετοχή στη γυναικεία ομάδα του Πανεπιστημίου. Στις 25 Μαΐου κατέκτησε την πρώτη θέση στο Κολλεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ χαρίζοντας στο Πανεπιστήμιο Franklin Pierce μία μεγάλη επιτυχία.

«Οι γυναίκες χρειάζονται προστασία»

«Το γεγονός ότι η Τελφέρμ μπορεί να αλλάξει το φύλο της και να γίνει εθνική πρωταθλήτρια αποδεικνύει θετικά το γιατί οι αθλητικές ανάγκες των γυναικών χρειάζονται προστασία», έγραψε ο Ρόμπερτ Τζόνσον στο Let’sRun.com και συμπλήρωσε: «Ετρεξε τα 400μ. εμπόδια με χρόνο 57.53 ενώ ως άνδρας είχε χρόνο 57.34 παρότι τα εμπόδια των ανδρών είναι έξι ίντσες ψηλότερα από τα εμπόδια των γυναικών. Με το 57.34 ως άνδρας ήταν 10ος στο εθνικό πρωτάθλημα ενώ τώρα είναι πρωταθλήτρια των ΗΠΑ».

«Αλλοίωση του ανταγωνισμού»

Η δρομέας Μανού Ταμσίν από την Αυστραλία δήλωσε: «Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα για ορισμένα πράγματα που θεωρούνται ταμπού και κανείς δεν τολμάει να αναφέρει. Ας δώσουμε το λόγο στους επιστήμονες να αποφανθούν. Είναι τεκμημεριωμένο πως υπάρχει αλλοίωση του ανταγωνισμού. Είναι φανερό πως οι γυναίκες έχουν ντεζαβαντάζ έναντι αυτών των περιπτώσεων και πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις».

«Θόρυβος από τον μικρόκοσμο»

Πάντως ο προπονητής της Σεσέ Τελφέρμ την επαίνεσε για την προσπάθεια της: «Η Σεσέ έχει περάσει πολλά και μία πολύ δύσκολη σεζόν. Προετοιμάστηκε σκληρά. Ήταν δύσκολες συνθήκες στους αγώνες και έκανε πολύ ζέστη. Εδειξε ωριμότητα και εμπειρία. Ακούει όλο αυτόν τον θόρυβο που γίνεται από έναν μικρόκοσμο αλλά είναι πολύ σκληρή να το διαχειριστεί και να συνεχίσει μπροστά».

πηγή: ethnos.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.