Αποχή από δύο αγώνες φέρνει υποβιβασμό η απόφαση της ΚΟΕ

Στις 3 και 4 Μαρτίου επαναρχίζει το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών και της Α’ Γυναικών αντίστοιχα, με την ΚΟΕ να παίρνει συγκεκριμένες αποφάσεις ούτως ώστε να προασπίσει όσο είναι δυνατό τον ανταγωνισμό αλλά και την εικόνα των δύο πρωταθλημάτων, μετά την απόφασή της να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα ούτε τη φετινή σεζόν.

Στις προκηρύξεις της Α1 Ανδρών και της Α’ Γυναικών αναφέρεται ρητώς πως «Σωματεία που αναιτιολόγητα ή για λόγους μη ανωτέρας βίας ή νόμιμης αιτιολογίας δεν θα συμμετέχουν σε περισσότερο από έναν αγώνα του πρωταθλήματος θα υποβιβάζονται αυτομάτως στην επόμενη κατηγορία».

Επομένως μία ομάδα από τις αδιάφορες βαθμολογικά – εκείνες που δεν θα είναι κοντά στην τέταρτη θέση, ώστε να διεκδικήσουν θέση στην 4αδα και τα πλει οφ – θα έχει το δικαίωμα να μην εμφανιστεί το πολύ σε ένα ματς. Αν αυτό συμβεί και σε δεύτερο δίχως να συντρέχουν σοβαροί λόγοι θα της επιβάλλεται η ανωτέρα ποινή.

Ακόμη στις προκηρύξεις Ανδρών και Γυναικών της ΚΟΕ τονίζεται πως «τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιήσουν αθλητές μόνο από τον κατάλογο του αρχικά δηλωθέντος ρόστερ (έως 25 αθλητές /τριες) Σε άλλη περίπτωση μηδενίζεται και του αφαιρείται ένας βαθμός»

Σε ό,τι έχει να κάνει με πιθανά κρούσματα κορωνοϊού και «περίπτωση αδυναμίας εμφάνισης της ομάδας λόγω εμφάνισης αθρόων κρουσμάτων covid-19,και πέραν των προβλεπόμενων από τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα της ΓΓΑ, η περίπτωση θα εξετάζεται από την υγειονομική επιτροπή της ΚΟΕ η οποία θα εισηγείται σχετικά στο ΔΣ».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ξένους/ξένες αθλητές και αθλήτριες στην προκήρυξη τονίζεται πως η αντικατάστασή τους επιτρέπεται μόνο μετά τη λήξη του πρώτου γύρου: «Σε κάθε αγώνα του Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου, το κάθε σωματείο μπορεί από τους εγγεγραμμένους στο ρόστερ του, να χρησιμοποιήσει σε κάθε αγωνιστική, μέχρι το πολύ Δύο (2) μη Έλληνες αθλητές – τριες, οι οποίοι μπορεί να είναι Κοινοτικοί ή και μη Κοινοτικοί. H αντικατάσταση των παραπάνω αθλητριών επιτρέπεται μόνον μετά την λήξη του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των κρουσμάτων Covid ισχύουν τα εξής:

-Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων όπως και στις προπονήσεις των ομάδων, ισχύουν τα ειδικά πρωτόκολλα όπως αυτά ανακοινώνονται από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

-Οδηγίες για ομαδικά αθλήματα σε περίπτωση θετικού κρούσματος (Συστάσεις ΕΟΔΥ-Υγειονομικής Επιτροπής ΓΓΑ για Ομαδικά Αθλήματα) υπάρχουν στον ιστότοπο της ΓΓΑ.

-Ακολουθείται το σχετικό πλαίσιο οδηγιών προπονήσεων Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΓΑ/734452/1412 σχετικά με τους εβδομαδιαίους ελέγχους και την αναφορά των υπευθύνων covid-19 των σωματείων.

-Ο ΕΟΔΥ πιθανόν να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους για COVID-19 στους αγώνες».

Τέλος, στα πλέι οφ τόσο στις Γυναίκες όσο και στους Άνδρες θα μετάσχουν οι ομάδες από τις θέσεις 1-4. Στα ημιτελικά (1ος – 4ος, 2ος – 3ος) μεταφέρονται τα μεταξύ των ομάδων αποτελέσματα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, κάτι που δεν ισχύει σε Τελικό και Μικρό Τελικό.

waterpolonews.gr