Άθληση και μάθηση στη 15η πεζοπορία του ΚΕΠ Υγείας Ρήγα Φεραίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η 15η πεζοπορία  που συνδιοργάνωσαν το ΚΕΠ Υγείας  Δήμου Ρήγα Φεραίου, η Ομάδα Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ρήγα Φεραίου και ο Σύλλογος Δρομέων Βόλου «Κένταυρος» το απόγευμα  του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν την άθληση με τη μάθηση, περπατώντας και ανακαλύπτοντας, μέσα από την ξενάγηση του διπλωματούχου ξεναγού Γιώργου Σαββανάκη, τα απομεινάρια της ένδοξης πόλης των αρχαίων Φερών.

Η πεζοπορία ξεκίνησε από την γραφική εκκλησία του Αγίου Μηνά και κατευθύνθηκε, περπατώντας σε ένα όμορφο γραφικό «καλντερίμι»  προς την ξακουστή Υπέρεια Κρήνη, το λεγόμενο Κεφαλόβρυσο εκεί που για αιώνες χτυπούσε η καρδιά των Φερών και του σύγχρονου Βελεστίνου. Οι συμμετέχοντες άκουσαν τον μύθο της Άλκηστης και του Άδμητου και πήραν πληροφορίες σχετικά με την Υπέρεια Κρήνη, το επιβλητικό αυτό κρηναίο οικοδόμημα, ερείπια του οποίου είναι σήμερα ορατά στον χώρο.

Έπειτα συνέχισαν προς τον λόφο της Παναγίας, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα επιβλητικά τείχη της κλασσικής εποχής και να μάθουν για την ιστορία και τους βασιλιάδες της αρχαίας πόλης. Περνώντας ύστερα από τη Μαγούλα Μπακάλη η επιστήμη της  αρχαιολογίας συνδυάστηκε με την ιστορία.

Η Μαγούλα Μπακάλη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές μαγούλες στο Βελεστίνο αλλά ταυτόχρονα αυτή και οι γύρω λοφίσκοι είναι και το μέρος όπου ο Συνταγματάρχης Σμολένσκη έστησε τα πολυβολεία του στη μοναδική νικηφόρα μάχη του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Η πεζοπορία ολοκληρώθηκε στον ναό του Θαυλίου Διός, έναν από τους ελάχιστους ανασκαμμένους ναούς της κλασσικής εποχής στη Θεσσαλία, όπου συλλατρευόταν ο Δίας αλλά και η τοπική θεότητα Εν(ν)οδία.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου Δρομέων Κένταυρος, Κώστας Κυριαζής αναφέρει  : « Ήταν ιδιαίτερα όμορφος ο συνδυασμός της άθλησης με την γνώση της ιστορίας του τόπου μας. Οι διαδρομές αποκτούν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον όταν ανακαλύπτουμε μύθους και σημαντικά ιστορικά γεγονότα  άλλωστε αυτό είναι που κάνει και τη διαφορά σε αυτές τις πεζοπορικές διαδρομές  ,οι οποίες βρίσκουν όλο και περισσότερη ανταπόκριση από πεζοπόρους του Δήμου  Ρήγα Φεραίου και του Βόλου».

Η συντονίστρια κοινωνικής προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, κ. Αντωνία Χασιώτη αναφέρει : «Ο ξεναγός μας, Γιώργος Σαββανάκης  της ομάδας Τουριστικής Προβολής του Δήμου μας, με καλή διάθεση και με άριστη ικανότητα αφήγησης κατάφερε να μας ταξιδέψει στην μακρινή ιστορία των αρχαίων Φερών κ’ έτσι όλοι οι πεζοπόροι απολαύσαμε μια διαφορετική  ιστορική διαδρομή.  Τα χρώματα δε του Φθινοπώρου και του δειλινού συμπλήρωσαν την ομορφιά του ιστορικού τοπίου δίνοντας μια ψυχική ευεξία.

Οι διοργανωτές τονίζουν ότι: «Ευχαριστούμε τον Γιώργο Σαββανάκη, τον Λευτέρη Πασσιά, Πρόεδρο του Γυμναστικού Συλλόγου Βελεστίνου, τον Στέργιο Γκαρέλια, γραμματέα του Γ.Σ.Βελεστίνου και όλους όσους συμμετείχαν, μικρούς και μεγάλους αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την   αξία της άσκησης  στα μονοπάτια του Δήμου μας. Δεχόμαστε προτάσεις από όλες τις κοινότητες του Δήμου μας να μας ξεναγήσουν στις δικές τους όμορφες διαδρομές».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.