Αυγενάκης: «Θα λύσουμε το πρόβλημα με τα δικαιώματα των προπονητών»

Για  οριστική λύση που θα δοθεί στο σύνθετο και χρονίζον όπως το χαρακτηρίζει πρόβλημα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προπονητικού επαγγέλματος στον αθλητισμό, μίλησε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, με θέμα την «Ανεμπόδιστη άσκηση του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου από πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής (ΣΕΦΑΑ & ΤΕΦΑΑ)», ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (4373/2016) «όχι μόνο δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα, αλλά δημιούργησε μεγαλύτερη σύγχυση, καθώς δεν εφαρμόσθηκε ποτέ».

Τόνισε, μάλιστα, ότι κατόπιν αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους (φορείς και συνδέσμους προπονητών πανελλήνιας εμβέλειας, αθλητικές Ομοσπονδίες τους κοσμήτορες των πέντε ΣΕΦΑΑ της χώρας κ.ά.) ότι θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει ουσιαστικά το θέμα της προπονητικής, δίνοντας λύση σε ένα σύνθετο και χρονίζον πρόβλημα. «Παράλληλα, θα είμαστε έτοιμοι για την ενεργοποίηση και λειτουργία του Μητρώου Προπονητών» ανέφερε.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, προσθέτοντας στις διαβουλεύσεις και τον ανοιχτό διάλογο «Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση» με ερασιτεχνικά σωματεία όλης της χώρας, τους Ολυμπιονίκες και άλλους αθλητικούς φορείς:

«Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας, που καταδεικνύει το πρίσμα μέσα από το οποίο δουλεύουμε. Η προηγούμενη Κυβέρνηση συζητούσε με τους ισόβιους παράγοντες, εμείς συζητάμε με τη βάση του ελληνικού αθλητισμού. Με το μεγάλο, υγιές, κομμάτι της αθλητικής οικογένειας». Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως «το πρόβλημα συναντάται, κυρίως, στους προπονητές ποδοσφαίρου. Κι αυτό διότι, ενώ δήθεν φαίνεται να προασπίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ) με την εν λόγω ειδικότητα, στην ουσία επιχειρείται να παρακαφθούν τελείως οι αδειοδοτήσεις προπονητικής που δίνει η ΕΠΟ, κατόπιν σχετικής οδηγίας-σύμβασης που έχει με την UEFA.

Η ΕΠΟ επικαλείται το αυτοδιοίκητο, εντός του οποίου, όπως υποστηρίζει, εντάσσεται και το κομμάτι της «προπονητικής».

Όπως έχω ανακοινώσει επίσημα, εδώ από το βήμα της Βουλής, προχωράμε στη δημιουργία Μητρώου Προπονητών, όπου, μεταξύ άλλων, θα δώσουμε λύση και σε αυτό το ζήτημα.

Η βούλησή μας είναι σαφής: να προβούμε σε μια σφαιρική ρύθμιση του ζητήματος των προπονητών και των εκπαιδευτών. Αναζητούμε συναινέσεις και μια κοινά αποδεκτή λύση.

Άλλωστε, όταν όλοι κάνουμε από ένα βήμα πίσω, κερδίζουμε όλοι μαζί. Είναι σαφές, ότι κυρίαρχο ρόλο έχουν οι απόφοιτοι των ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ). Με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε, τον ν. 4726/2020, προβλέψαμε τη σύσταση του Μητρώου Προπονητών.  Ήδη, από τον Οκτώβριο, αμέσως μετά την ψήφιση του ν. 4726/2020, ανοίξαμε έναν κύκλο διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το ζήτημα.

Ζητήσαμε και, ως σήμερα, έχουμε λάβει υπομνήματα επί του ζητήματος από διαφορετικούς φορείς και συνδέσμους προπονητών πανελλήνιας εμβέλειας, από τις αθλητικές Ομοσπονδίες και από τους κοσμήτορες των πέντε ΣΕΦΑΑ της χώρας. Μεταξύ αυτών και η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.

Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσει τρεις τηλεδιασκέψεις:

Η 1η με όλους τους φορείς των προπονητών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως.

Η 2η αφορούσε το ποδόσφαιρο και ήταν μεταξύ του Υφυπουργείου Αθλητισμού, της ΕΠΟ, της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου και της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, όπου αναζητάμε μια καταρχήν σύγκληση. Αυτή, άλλωστε, είναι και η κατεύθυνση των FIFA και UEFA, όπως αποτυπώθηκε στην Ολιστική Μελέτη.

Η 3η τηλεδιάσκεψη ήταν με την ακαδημαϊκή κοινότητα (κοσμήτορες των πέντε ΣΕΦΑΑ) στην οποία συζητήθηκε κυρίως το ποδόσφαιρο, αλλά όχι μόνο αυτό. Θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις και διαβουλεύσεις, πριν καταλήξουμε σε συγκεκριμένη διάταξη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.