Απέναντι στο φαβορί για την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ, τη Σερβία του Γιόκιτς και των άλλων αστέρων, η Ελλάδα έδωσε ένα χρήσιμο φιλικό τεστ σήμερα Σάββατο (9/8) στο κλειστό «Σπύρος Κυπριανού» της Λεμεσού, χάνοντας με 76-66, στέλνοντας όμως αρκετά θετικά μηνύματα απέναντι σε μία ομάδα με τεράστια κλάση, χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Απόντες ήταν και οι Βασίλης Τολιόπουλος και Βαγγέλης Ζούγρης, τη στιγμή που οι Όμηρος Νετζήπογλου και Λευτέρης Λιοτόπουλος έμειναν εκτός αγώνα. Από τη Σερβία απουσίασαν οι Βασίλιε Μίτσιτς, ο Άλεν Σμάιλαγκιτς και ο Ούρος Τριφούνοβιτς.
Η Ελλάδα έπαιξε εξαιρετικά για μεγάλο διάστημα και στο 37’ μείωσε στους τρεις πόντους, αλλά η Σερβία στο κρίσιμο σημείο έδειξε ποια είναι, κάνοντας ένα 7-0 ως το φινάλε.
Οι νικητές είχαν ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, Νίκολα Γιόκιτς (23π., 19ριμπ,), ενώ ξανά κορυφαίος σκόρερ της Εθνικής ήταν ο Ντίνος Μήτογλου (18π.).
Μετά το 26-26 της πρώτης περιόδου, με τις δύο ομάδες να είναι αποτελεσματικές στην επίθεση, η Ελλάδα βρήκε το προβάδισμα με 26-28 με εντυπωσιακό κάρφωμα του Κώστα Αντετοκούνμπο μετά την ασίστ του αδερφού του, Θανάση.
Ωστόσο, οι Σέρβοι απάντησαν με ένα 8-0 (34-38) και έφτασαν και στο +8 (41-33) με τον Γιόκιτς να φτάνει στους οκτώ πόντους. Το τελικό σκορ του πρώτου μέρους ήταν το 43-34, με την Ελλάδα να μπλοκάρει επιθετικά στη δεύτερη περίοδο (σ.σ. έβαλε μόλις οκτώ πόντους), ενώ ένα από τα δυνατά χαιλάιτ αυτού του διαστήματος ήταν η αυτοκρατορική τάπα στον αιφνιδιασμό από τον Κώστα Παπανικολάου στο Στέφαν Γιόβιτς.
H Ελλάδα θυμήθηκε τον καλό της εαυτό στην 3η περίοδο, που έκλεισε στο μείον οκτώ (55-47), και στο ξεκίνημα της τέταρτης πλησίασε στους έξι (55-49), αλλά οι Σέρβοι έκαναν ένα γρήγορο 5-0 και ξαναπήγαν σε διψήφια διαφορά (60-49).
Με τρία σερί τρίποντα, δύο από Παπανικολάου και ένα από τον Σλούκα, η Ελλάδα μείωσε σε 68-63 στα 3.41’ πριν τη λήξη και έδωσε νέο ενδιαφέρον στο ματς. Μάλιστα στα 3.14’ ο Μήτογλου ήταν κι αυτός εύστοχος έξω από τα 6.75 και μείωσε στους τρεις (69-66), αλλά ο Μήτογλου έκανε λάθος στην επόμενη επίθεση στην πάσα του και ο Αβράμοβιτς μας πλήγωσε με τρίποντο, για να έρθει στο 2.03’ ο ίδιος στον αιφνιδιασμό να δώσει αέρα οκτώ πόντων στους Σέρβους με αριστερό λέι απ (74-66), με το τελικό σκορ να είναι το 76-66.
Δεκάλεπτα: 26-26, 43-34, 55-47, 76-66

















