Χρηματοδότηση με δικαιολογητικά!

Τι θα πρέπει να κάνουν τα σωματεία για να λαμβάνουν τα χρήματα από το στοίχημα

Ικανοποιημένα σε πρώτη φάση φαίνεται να είναι τα επαγγελματικά και τα ερασιτεχνικά σωματεία από την υπογραφή της ΚΥΑ που αποδίδει σημαντικά όπως φαίνεται προς το παρόν ποσά από τη στοιχηματική δραστηριότητα με επιπλέον φορολόγηση των κερδών όσων προχωρούν σε στοιχηματισμό. Ωστόσο αυτά τα χρήματα δεν θα μοιράζονται αφειδώς, αφού τονίζονται και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν τα σωματεία και οι σύλλογοι για να λάβουν τα ποσά που θα δικαιούνται.

Όσα θα έχουν λαμβάνειν άλλα τόσα θα πρέπει να παρουσιάζουν ως έσοδα, όπως τονίζεται και στη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ένα σημείο στο οποίο οι διοικήσεις των συλλόγων θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία αν τηρηθεί το γράμμα του νόμου! Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι σύλλογοι θα πρέπει να παρουσιάζουν έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια τουλάχιστον ισόποσα της χρηματοδότησης προκειμένου να την λαμβάνουν! Από την άλλη στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι τα ποσά που θα λαμβάνουν οι ομάδες δεν θα τα… κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά θα πρέπει να τα διαθέτουν για συγκεκριμένους σκοπούς και μάλιστα για την ανάπτυξη των φυτωρίων τους, αλλά και για τη συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιούν.

Μοιραία προκύπτουν ερωτήματα. Οι σύλλογοι θα καλούνται να αποδείξουν που χρησιμοποιούν τα λεφτά, και φυσικά να διαθέτουν ακαδημίες στις οποίες θα δίνουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα. Όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν; Καλό το ερώτημα, μιας και οι περισσότεροι μόνο δικές τους αθλητικές εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν αλλά χρησιμοποιούν αυτές της ΓΓΑ ή του εκάστοτε Δήμου.

Αν λειτουργήσει σωστά η όλη διαδικασία, τα ψέματα κανονικά θα πρέπει να λάβουν τέλος. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται με τα ανάλογα παραστατικά και με αποδείξεις για την αξιοποίηση των διαθέσιμων ποσών.

Τα ποσά που θα προκύπτουν…

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα περιέρχεται το 60% από τα επιπλέον έσοδα της Πολιτείας, που δημιουργούνται εκ του νέου τρόπου φορολόγησης, προκειμένου να διατεθούν στις αθλητικές ομάδες. Κι απ’ αυτά, το 50% θα διανέμεται στον επαγγελματικό Αθλητισμό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό.

Τα μισά χρήματα που θα προορίζονται για τον επαγγελματικό Αθλητισμό θα καταλήγουν στις ομάδες της Super League, ενώ από εκεί και πέρα Super League 2 (στην ενοποιημένη της μορφή με την παρούσα Football League) όπως και Basket League θα λαμβάνουν από 15% εκάστη. Η Volley League θα χρηματοδοτηθεί με το 8% ενώ το 12% θα καταλήγει σε ομάδες με συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Όσον αφορά την ερασιτεχνική διάσταση, τα πρωταθλήματα Α1 μπάσκετ Γυναικών, Α1 βόλεϊ Γυναικών, Α’ Εθνική ποδοσφαίρου γυναικών, Α1 πόλο Γυναικών και Α1 χάντμπολ Γυναικών θα λαμβάνουν ποσοστό 3%, ενώ 3,5% είναι το ποσοστό που αναλογεί στην Α1 χάντμπολ Ανδρών και στην αντίστοιχη κατηγορία πόλο. Τα υπόλοιπα ερασιτεχνικά σωματεία όλων των αθλημάτων συγκεντρώνουν το 39%, οι Εθνικές Ομάδες το 30% και οι συμμετέχοντες σε ευρωπαϊκά κύπελλα θα έχουν λαμβάνειν το υπόλοιπο 9%.

Φυσικά, μέσα σε όλα, ευνοημένες βγαίνουν και οι ομοσπονδίες, καθώς το 7% του ποσού που θα λαμβάνει εκάστη αθλητική ομάδα, θα καταβάλλεται στη διοργανώτρια Αρχή του πρωταθλήματός της.

Κριτήριο για εγγραφή στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων δεν αναφέρεται. Ωστόσο μοιάζει απίθανο ομάδα που δεν ολοκληρώσει επιτυχώς τη συγκεκριμένη διαδικασία να συμπεριληφθεί στη διαδικασία χρηματοδότησης!

Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.