Χρήστος Βολικάκης: «To ποδήλατο και η κοινωνική μας ευθύνη»

Στην ΕΡΑσπορ 101,8 και στην εκπομπή «Κάνε παιχνίδι μόνος σου» με τον Τάσο Επιτρόπου, μίλησε ο Παγκόσμιο Πρωταθλητής ποδηλασίας πίστας, Χρήστος Βολικάκης.

Ο Βολιώτης ποδηλάτης, ο οποίος φέρει και το βαθμό Υποπλοιάρχου στο Πολεμικό Ναυτικό, μίλησε για το άθλημα του, το ποδήλατο στη καθημερινή ζωή, ενώ υπήρξαν και καλεσμένοι από όλα τα «πόστα» γύρω από τις δύο ρόδες.

Από μικρή ηλικία μαζί με τον αδερφό του Ζαφείρη μπήκε στον κόσμο του ποδηλάτου και από τότε διαγράφει λαμπρή πορεία και διακρίσεις. «Είμαστε αυτοκόλλητοι, μαζί στα δύσκολα, μαζί και στα εύκολα» λέει αναφερόμενος στον αδερφό του. Ο πατέρας του ήταν αθλητής του ΓΣ Βόλου και στη συνέχεια προπονητής στην ίδια ομάδα αλλά και στην Εθνική Εφήβων. Επομένως η ποδηλασία βρίσκεται στο αίμα της οικογένειας Βολικάκη.

Όλη η ραδιοφωνική συνέντευξη:

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας ποδηλασίας, Παναγιώτης Πριστούρης. Αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον αθλητή τον οποίο και γνωρίζει από μικρή ηλικία, ενώ στην παρέα προστέθηκε παράλληλα και ο Λάμπρος Βασιλόπουλος, προπονητής του Βολικάκη. «Το μεγαλύτερο ‘’κακό’’ του Χρήστου είναι ότι κάνει ότι του λες επί δύο» αναφέρει ο κόουτς.

Στόχος του πρωταθλητή μας είναι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Από το 2008 και το Πεκίνο συμμετέχει στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός και το 2012 στο Λονδίνο έφτασε στην πηγή, δεν ήπιε όμως και νερό. «Αν δεν το καταφέρω το 2021, τότε θα το κάνω το 2024 στο Παρίσι» δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έκανε μία στροφή. Από αθλητής σπριντ έγινε δρομέας αντοχής. Μία χειρουργική επέμβαση στην μέση ήταν αυτή που του έβαλε την ιδέα. Πολλοί ήταν αυτοί που του έλεγαν ότι δεν έπρεπε να αφήσει το σπριντ, καθώς ήταν ήδη πετυχημένος και είχε βλέψεις για μεγαλύτερα πράγματα. «Εγώ θα το κάνω» τους είπε και τα κατάφερε. «Ό,τι βάζει στο μυαλό του το πετυχαίνει. Είναι ελάχιστοι οι αθλητές στον κόσμο που θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό», τόνισε με έμφαση ο κόουτς Βασιλόπουλος.

Αν και παγκόσμιος πρωταθλητής, οι «φτωχές» υποδομές στην Ελλάδα δεν παύουν να του κάνουν τη ζωή… ποδήλατο. «Οι χορηγοί μας βοήθησαν να μην τα παρατήσουμε», ανέφερε ο Χρήστος Βολικάκης και στάθηκε για αρκετά λεπτά στη σημασία τους. Ένας από τους βασικούς του χορηγούς και πάνω από όλα φίλος είναι ο Νίκος Κασιμάτης που του παρέχει τα ποδήλατα και μίλησε κι αυτός με τη σειρά του για τη σημασία που έχουν τα χορηγικά προγράμματα στην εξέλιξη ενός αθλητή.

«Ο κορωνοϊός βοήθησε το ποδήλατο. Η μεγάλη αλήθεια είναι πως μέσα στη καραντίνα πολλοί ήταν οι Έλληνες που θυμήθηκαν το παλιό τους ποδήλατο και το «ενεργοποίησαν». Η κουλτούρα μας δεν περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο σπορ και μέσο μεταφοράς. Δεν έχει μάθει ο Έλληνας να κινείται και να ζει με αυτό», διευκρίνησε ο Νίκος Κασσιμάτης.

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας είναι ένα βήμα μπροστά και έρχεται για να βάλει για τα καλά το ποδήλατο στη ζωή των Αθηναίων. Επιπλέον υπάρχει και το πρόγραμμα «Πόλεις για τα ποδήλατα» ο υπεύθυνος του οποίου, Σπύρος Παπαγεωργίου μίλησε για το εν λόγω πρότζεκτ. «Οι οδηγοί δεν σέβονται τους ποδηλάτες και δεν τους προσέχουν. Πιανόμασταν στα χέρια, μας έχουν πετάξει κάτω», είπε ο Βολικάκης και περιέγραψε ένα συμβάν με έναν οδηγό ταξί.

Για την εξέλιξη της ποδηλατοκίνησης και για τα ευεργετικά αποτελέσματά της, έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου, που με παρέμβασή του μίλησε για την πρόοδο που έχει κάνει σε αυτό το κομμάτι η πόλη των Τρικάλων. «Η πόλη μας μετρά 80.000 κατοίκους και 40.000 ποδήλατα» είπε και έθεσε στόχο τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου μήκους 17 χιλιομέτρων, κάτι που όπως είπε είναι πιθανό να ολοκληρωθεί του χρόνου. «Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από την πανδημία, είναι ότι είδαμε τις πόλεις μας με λιγότερα οχήματα, περισσότερους πεζούς και ποδήλατα» είπε ο δήμαρχος Τρικάλων.

«Η κυβέρνηση και η Πολιτεία είναι δίπλα μας», τόνισε ο Έλληνας ποδηλάτης και ευχή του είναι να παραμείνουν τα πρόσωπα που υπάρχουν τώρα στις κατάλληλες θέσεις για να πάει το ποδήλατο μπροστά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και στον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΚΑ, κ. Χαλιορή, οι οποίοι είναι από τους λίγους που έχουν συζητήσει μαζί του για τα προβλήματα που υπάρχουν στο άθλημα και τις εγκαταστάσεις του.

Ένας ακόμη στόχος του Χρήστου Βολικάκη είναι η δημιουργία ανοιχτού τσιμεντένιου, Ολυμπιακών διαστάσεων ποδηλατοδρόμιο στον Βόλο. Σε τηλεφωνική σύνδεση που υπήρξε με τον Βασίλη Αναστόπουλο, προπονητή της μεγαλύτερης ομάδας ποδηλασίας, στον κόσμο, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα στάνταρ, τις υποδομές και τη γνώση του αθλήματος που υπάρχει στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, το ποδήλατο δεν είναι σχεδόν καθόλου διαδεδομένο, τόσο στην αθλητική εκδοχή του, όσο και στην καθημερινή του. Μετά την πανδημία όμως το ενδιαφέρον έχει ζωντανέψει, ο κόσμος το βλέπει με καλύτερο μάτι και φαίνεται πως θα μας απασχολήσει αρκετά και ευχάριστα τα επόμενα χρόνια, χάρη και στον Χρήστο Βολικάκη…

sports.ert.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.