«Έφυγε» ένας δάσκαλος του υγρού στίβου

All-focus

Αθόρυβος, εργατικός, ήρεμος, απλός, μεταδοτικός ήταν ο προπονητής Ζήνων Κανελλόπουλος που εκπαίδευσε πρώτος στην πόλη μας, υδατοσφαίριση, κλασική και τεχνική κολύμβηση και κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων.

Από την έναρξη της λειτουργίας του κολυμβητηρίου το 1969 και πάνω από δύο δεκαετίες αγωνίζονταν πρώτα να μας μάθει να κολυμπάμε (για να μην πνιγόμαστε) και στη συνέχεια την αγωνιστική κολύμβηση.

«Από τα χέρια του», πέρασαν πολλές γενιές Βολιωτών, οι οποίοι αργότερα στελέχωσαν και τους δύο ιστορικούς ομίλους ΝΟΒ Αργοναύτες και ΟΕΑ/ΝΑΒ.

Επίσης πολλοί από αυτούς ακολούθησαν επαγγελματικά την επιστήμη της φυσικής αγωγής αλλά και συμμετείχαν στην Εθνική ομάδα,  όπως ο προπονητής της σημερινής Εθνικής της υδατοσφαίρισης Θεόδωρος Βλάχος, οι Τζίνης, Τζαμτζής, Αδαμάσογλου, Κουκλουμπέρης, Βαΐτσης, Καραναστάσης, Σπέγας και άλλοι.

Ο κ. Ζήνων γνώριζε το γεγονός ότι είχε να κάνει με παιδιά που συγκινούνται εύκολα, είναι ανυπόμονα, τα έχουν όλα μπερδεμένα στο μυαλό του και που δεν έχουν ιδέα του τι κάνουν ή γιατί το κάνουν.

Γι’ αυτό μς συμβούλευεε για τη σωστή διατροφή, για καλό ύπνο, για το διάβασμα των μαθημάτων και την ψυχαγωγία «με μέτρο». Μας ενθάρρυνε και μας επαινούσε μετά από μία σκληρή προπόνηση.

Μας χαιρετούσε τον κάθε κολυμβητή και κολυμβήτρια με το όνομά μας και με χειραψία. Επίσης μας προστάτευε από την υπερβολική χρονομέτρηση.

Όπως μου διηγήθηκε ο κ. Ζήνων, σε μικρή ηλικία κολυμπούσαν «στο κορδόνι», στον κυματοθραύστη του λιμανιού. Εκεί είχαν διαμορρώσει στην εσωτερική πλευρά μία πλωτή (πισίνα) στην θάλασσα και από ανατολικά προς δυτικά είχαν προσαρμόσει βαρέλια άδεια, κατάλληλα συνδεδεμένα με τάβλες, για να μπορούν να κάνουν τις επιστροφές.

Συγχρόνως προπονούνται και στην υδατοσφαίριση. Συμπαίκτες του ήταν οι Γιάννης Αντωνόπουλος, Καραχώτζας, Νικολαΐδης, Καρακαστανιάς, Χατζηνικολάου, Ψαθάς, Καραγκούνης, Βελέτζας, Κυριαχής Παν.μ και άλλοι.

Προπονητής τους ήταν κάποιος Αθηναίος γυμναστής, που ονομαζόταν Αυγενάς. Ο. κ. Ζήνων προερχόταν από πολύτεκνη οικογένεια με έξι αδέρφια. Από τον γάμο του με την κ. Ματούλα απέκτησε τρία παιδιά, τον Γιώργο, τη Μαρία και την Ελένη, Εργάστηκε στις επιχειρήσεις «Σέφελ-Παναγή» και αδελφών Αποστολάκη. Τον επισκέφθηκα στο σπίτι του στον Άγιο Ονούφριο στις 30-9-19. Σε ηλικία 85 ετών, ζούσε ευχαριστημένος από τη ζωή του και ικανοποιημένος για την προσφορά και την αναγνώρισή του από τους κολυμβητές και τις κολυμβήτριές του. Μου είπε: «Με βρίσκουν στον δρόμο και με φιλάνε». Άλλωστε αυτή η ηθική αναγνώριση είναι ο μεγαλύτερος μισθός… όπως καταλαβαίνει κάθε άνθρωπος. Ο κ. Ζήνων, δυστυχώς, έχει περίπου τρεις μήνες που έφυγε από τη ζωή… έφυγε ένας δάσκαλος κολύμβησης.

*Στη φωτογραφία είναι η ομάδα πόλο του ΟΕΑ/ΝΑΒ το 1980. Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι οι: Θώμος Κων.μ Αγγελίδης Αγ., Σπέγας Ιωάν., Μέμος Ελευθ., Παλαμιώτης Κων., Διονάς Γιωργ., Μητσογώγος Γιώργ. Καθιστοί Κοτζιάς Στυλ., Παπανδρέου Αλέκος, Κοτζιάς Αναστ., Παπαϊωάννου Κων., Ζαβός Αθ. Και ο προπονητής ο Ζήνων Κανελλόπουλος. Δεν συμπεριλαμβάνονται στη φωτογραφία οι Δημουλάς Κων.μ Σώμογλου Αθ., και Μαράκης Κ.

Δημήτρης Στ. Μυτιλιός

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.