Ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια για τη Νίκη

Ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου
Αργούν να ξεκαθαρίσουν κατηγορία και έδρα

Όλα μαζί της … ήρθαν της Νίκης το φετινό καλοκαίρι, που είναι από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών, αφού έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από προβλήματα, τα οποία κάνουν ρευστή την κατάσταση γύρω από την ομάδα και δημιουργούν ένα ομιχλώδες τοπίο.

Η κατηγορία

Το πρώτο που απασχολεί τους ιθύνοντες και ειδικά αυτούς που όλα δείχνουν ότι θα αναλάβουν το τμήμα ποδοσφαίρου και θα αποτελέσουν τη διοικητική του ηγεσία (Αλέξης Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Βενέτης, Νίκος Αγγελάρας) είναι η κατηγορία που θα αγωνιστούν οι κυανόλευκοι. Από τη μία όλα τα δεδομένα είναι με τη Νίκη, προκειμένου να συμπεριληφθεί ως 14η ομάδα στη νέα Football League, καθώς ο Ηρακλής δεν πρόκειται να δηλώσει συμμετοχή σ’ αυτήν την κατηγορία με το τωρινό ΑΦΜ του, ενώ και η προκήρυξη και ο ΚΑΠ είναι σαφείς γύρω από το ισχύει, καθώς το οποιοδήποτε κενό αναπληρώνεται με βαθμολογικά κριτήρια και η Νίκη είναι η καλύτερη από τις τέσσερις χαμένες των μπαράζ ανόδου της Γ’ Εθνικής.

Από την άλλη έχει δοθεί το δικαίωμα στον Ηρακλή να δηλώσει συμμετοχή μέχρι τις 5 Αυγούστου, οπότε κατά κάποιο τρόπο οι Θεσσαλονικείς θα έχουν ως … όμηρο τη βολιώτικη ομάδα, καθώς ο «Γηραιός» θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια. Έτσι, λοιπόν αναμένεται να περάσει μεγάλο διάστημα εις βάρος της Νίκης και του προγραμματισμού της, προκειμένου να μάθει οριστικά την κατηγορία που θα πάρει μέρος. Ασφαλώς, τα παραπάνω αποτελούν και μεγάλο μειονέκτημα για την προσέγγιση παικτών, αφού μπορεί κάποιοι να μην έχουν πρόβλημα να φορέσουν τη φανέλα της ομάδας είτε στην Football League είτε στη Γ’ Εθνική, αλλά οι περισσότεροι θέλουν να το γνωρίζουν σίγουρα.

Η έδρα

Πολύ σημαντικό φυσικά είναι το θέμα της έδρας της ομάδας. Τα έργα στο Παντελής Μαγουλάς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη και πιστεύεται ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Αύγουστο, ενώ δίνεται περιθώριο για την περάτωσή τους ως το τέλος Απρίλη του 2020. Στη Νίκη υπάρχει η αισιοδοξία, αν επιταχυνθούν οι ρυθμοί, να ολοκληρωθούν αρκετά πιο μπροστά, δηλαδή στο τέλος Νοεμβρίου, ωστόσο υπάρχει και μία άλλη πολύ κρίσιμη παράμετρος.

Στην προκήρυξη της νέας Football League πρέπει σε αντίθεση με την περσινή να υπάρχει άρθρο που να ορίζει πως επιτρέπεται να αγωνίζεται μία ομάδα σε γήπεδο με συνθετικό τάπητα. Η μελέτη του έργου στο Παντελής Μαγουλάς προβλέπει να τοποθετηθεί συνθετικός τάπητας τελευταίας γενιάς, τον οποίον εγκρίνει η UEFA για τη διεξαγωγή αγώνων Football League και θα είναι σ’ ένα βαθμό αντίθετο με τη λογική η ελληνική Football League να μη συναινεί να γίνονται εκεί δικά της παιχνίδια. Φυσικά, δεν αποκλείεται να μην αλλάξει κάτι στην προκήρυξη, κάτι που δεν ευνοεί τη Νίκη. Αντίθετα για τη Γ’ Εθνική η ΕΠΟ επέτρεπε και τα προηγούμενα χρόνια να γίνονται αγώνες σε πλαστικό τερέν.

Επίσης, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι η δεύτερη εργολαβία για την ανακατασκευή της Θύρας 3 (στην πρώτη προβλέπεται μόνο το γκρέμισμα και η θεμελίωσή της) βρίσκεται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν θα προχωρήσει το έργο, με κίνδυνο φυσικά να υπάρχει ένα ατελές Π. Μαγουλάς, με το μεγαλύτερο μέρος του γηπέδου να έχει ανακατασκευαστεί και με τη Θύρα 3 να έχει μόνο τα θεμέλια.

Σε ό,τι αφορά το Πανθεσσαλικό, ανεξάρτητα από το αν η Νίκη έχει δίκαιο νομικά, αφού πληροί τους όρους της σύμβασης με τα Τουριστικά Ακίνητα, σύμφωνα με τους διοικούντες της, υπάρχει ένα πρακτικό ζήτημα, ακόμη και στην περίπτωση που δε θα μπορέσει κανείς να τη βγάλει εκτός Πανθεσσαλικού. Αυτό είναι πως η κλήρωση για τη Super League 1, στην οποία μετέχει ο ΝΠΣ Βόλος έχει ήδη γίνει, ενώ της Γ’ Εθνικής ή της Football League θα αργήσει πολύ, επομένως είναι ανέφικτο να υπάρχει κάποιος προγραμματισμός, για να μη συμπίπτουν οι αγώνες δύο διαφορετικών ομάδων.

Συν τοις άλλοις το ξενόφερτο σωματείο στον Βόλο έχει εκφράσει τη θέση πως, αν υπάρξει δεύτερη ομάδα στο Πανθεσσαλικό, θα πρέπει να πληρώσει τα μισά έξοδα που έγιναν για την ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου, των αποδυτηρίων και όποιων άλλων χώρων. Βέβαια, αυτό είναι κάτι αμφισβητούμενο, αφού και η Νίκη κάλυψε μόνη της τα έξοδα για επισκευή των ζημιών για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το 2017 και από κει και πέρα αυτά τα έξοδα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα Τουριστικά Ακίνητα κι όχι με κάποιον άλλον μισθωτή.

Βέβαια, υφίσταται και ένα άλλο σενάριο -και μάλιστα εξαιρετικά πιθανό σε σημείο που κάποιοι να μιλούν για βεβαιότητα- γύρω από το Πανθεσσαλικό, που θέλει τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να παραχωρεί τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στους Δήμους, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί σε λίγο καιρό το Πανθεσσαλικό να το διαχειρίζεται ο Δήμος Βόλου. Όπως και να ‘χει, οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσει η Νίκη το Πανθεσσαλικό τη νέα σεζόν ρεαλιστικά αρχίζουν να λιγοστεύουν.

Μέσα σ’ όλ’ αυτά η Νίκη προσπαθεί να κάνει κινήσεις που αφορούν τον προγραμματισμό της, με τον πρώην παίκτη της ομάδας Ισαάκ Χοβέ να προβάλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την τεχνική ηγεσία και έχει κάνει κάποιες κρούσεις σε συμπατριώτες του ποδοσφαιριστές, κάποιοι εκ των οποίων έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και δεν αναφερόμαστε μόνο στον αγαπημένο παίκτη των φιλάθλων, που το όνομά του παίζει σε κάθε μεταγραφική περίοδο εδώ και τρία χρόνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.