Formula 1: Πρωταθλητής ο Μαξ Φερστάπεν – Δραματικός αγώνας με φοβερή ανατροπή

Μεγάλη μάχη με τον Λιούις Χάμιλτον

Ο Μαξ Φερστάπεν κέρδισε το πρωτάθλημα της Formula 1 σε μια δραματική σεζόν, που κράτησε την αγωνία μέχρι τέλους και κρίθηκε κυριολεκτικά στον τελευταίο της γύρο.

Λιούις Χάμιλτον και Μαξ Φερστάπεν έδωσαν έναν επικό αγώνα κατά τη διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1, με τον Βρετανό να προσπαθεί να κερδίσει τον 8ο τίτλο της καριέρας του και τον Ολλανδό να διεκδικεί τον πρώτο.

Η σημερινή μάχη ανάμεσα στον Λιούις Χάμιλτον και στον Μαξ Φερστάπεν ξεκίνησε στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Αν και ο Φερστάπεν ξεκίνησε από την pole position ο Λιούις Χάμιλτον στην πρώτη στροφή πήρε την πρωτοπορία του αγώνα, ωστόσο λίγο αργότερα συνέβη ένα ακόμη περιστατικό από αυτά στα οποία ενεπλάκησαν αρκετές φορές το πρωτάθλημα της F1 οι δύο διεκδικητές του τίτλου.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι δύο διεκδικητές του τίτλου της Formula 1, δίνοντας σκληρή μάχη, εναλλάσσονταν στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος οδηγών. Αν και με την έναρξη των γκραν πρι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ειδικά μετά τον αγώνα στο Μεξικό το πρωτάθλημα έμοιαζε να κλίνει υπέρ του Μαξ Φερστάπεν, ο Λιούις Χάμιλτον  μετά το γκραν πρι της Βραζιλίας και κατά τη διάρκεια των αγώνων στη Μέση Ανατολή επιχείρησε και έκανε ένα δυναμικό comeback εκμηδενίζοντας τη διαφορά με τον Μαξ Φερστάπεν και μπαίνοντας στον τελικό αγώνα του Άμπου Ντάμπι με απόλυτη ισοβαθμία.

Όσο για το πρωτάθλημα κατασκευαστών η Mercedes κέρδισε τον 8ο τίτλο της χωρίς να χάσει ούτε μια φορά έστω και με ελάχιστη διαφορά την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Το φετινό πρωτάθλημα της Formula 1 είχε πολλές αμφιλεγόμενες στιγμές με κορυφαίες τη σύγκρουση στο Σίλβερστοουν, τη σύγκρουση στη Μόντσα, αλλά και τα περιστατικά της Βραζιλίας και της Τζέντα.

Απίστευτο σασπένς στο φινάλε

Ένα ατύχημα του Λατίφι σε μια προσπάθεια να προσπεράσει τον Μικ Σουμάχερ (τον γιο του Μίκαελ Σουμάχερ) ήταν αυτό που έκρινε τον τίτλο. Ο Καναδός βρέθηκε στις μπαριέρες, το αυτοκίνητο ασφαλείας μπήκε στην πίστα και έκοψε τη μεγάλη διαφορά που είχε ο Χάμιλτον από τον Φερστάπεν.

Το σιρκουί καθάρισε και το αυτοκίνητο ασφαλείας βγήκε από την πίστα μόλις έναν γύρο πριν το τέλος του αγώνα, ο Ολλανδός «άρπαξε» στην επανεκκίνηση τον Βρετανό επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή, κράτησε τη θέση του και πήρε τη νίκη, μαζί και τον τίτλο.

Ήδη το τι θα ακολουθήσει, φάνηκε από τις πρώτες στιγμές του αγώνα. Στην εκκίνηση ο Λιούις Χάμιλτον κατάφερε να προσπεράσει τον Μαξ Φερστάπεν, παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλός του είχε ένα θεωρητικό πλεονέκτημα λόγω επιλογής γόμας. Αλλά, τα πράγματα έγιναν πιο δραματικά λίγες στροφές αργότερα, όταν ο Ολλανδός «βούτηξε» στα φρένα, προσπάθησε να προσπεράσει τον Βρετανό στον 2ο γύρο, με αποτέλεσμα εκείνος να «κόψει» την πίστα εκτός των περιθωρίων της.

Ο Χάμιλτον, λοιπόν, έφυγε… ευθεία και κρατήθηκε μπροστά από τον Φερστάπεν. Οι άνθρωποι της Red Bull ζήτησαν να γίνει ανταλλαγή θέσεων, ωστόσο οι αγωνοδίκες θεώρησαν πως ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής (με σοβαρές ελπίδες να κάνει σήμερα οκτώ τους τίτλους του) ωθήθηκε εκτός πίστας κι έτσι του επέτρεψαν να συνεχίσει κανονικά τον αγώνα του.

Το όλο σκηνικό και βάσει του τι είχε προηγηθεί στην Τζέντα (και όχι μόνο), έκανε τα social media να πάρουν ξανά… φωτιά. Και το όλο σκηνικό διατηρήθηκε μέχρι τέλους, όταν και η είσοδος του αυτοκινήτου ασφαλείας έφερε ξανά ανατροπή.

Σε όλη τη διάρκεια του γκραν πρι ο Χάμιλτον είχε τον απόλυτο έλεγχο, αλλά σε αυτήν την «τρελή» σεζόν, για τίποτα και κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος. Όπως και αποδείχθηκε.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο αγώνας να κρατήσει παραπάνω. Η Mercedes κατέθεσε επίσημη ένσταση στα αποτελέσματα του φινάλε της σεζόν, επικαλούμενη παραβίαση των αγωνιστικών κανονισμών από τη διεύθυνση του αγώνα. Έτσι ο Λιούς Χάμιλτον μπορεί να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής για όγδοη φορά στην τεράστια καριέρα του, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.

Από τη γερμανική ομάδα εξέφρασαν άμεσα και ανοικτά τα παράπονά τους στη FIA για το γεγονός ότι επετράπη στον Φερστάπεν να προσπεράσει πέντε μονοθέσια, ενώ το αυτοκίνητο ασφαλείας βρισκόταν ακόμα στην πίστα. Ο Τότο Βολφ μετέφερε στην Ομοσπονδία μέσω του team radio τα εξής: «Έπρεπε να επαναφέρεται τον γύρο στην κατάσταση που ήταν προηγουμένως, δεν ήταν σωστό αυτό που έγινε».

Η μάχη του τελευταίου γύρου που θα μείνει στην ιστορία

Η προσπέραση του Μαξ Φερστάπεν στον Λιούις Χάμιλτον λίγα μέτρα πριν το τερματισμό στο Άμπου Ντάμπι, αποτελεί ήδη κομμάτι των πιο ιστορικών στιγμών διαχρονικά στο σπορ. Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής κρατούσε στα χέρια του το 8ο σερί πρωτάθλημα, πριν ο Λατίφι εμπλακεί σε ατύχημα με τον Μικ Σουμάχερ, που έφερε στο σιρκουί το αυτοκίνητο ασφαλείας, για να κορυφωθεί το δράμα.

Ο Φερστάπεν εξαπέλυσε μία «λυσσασμένη» επίθεση στον Χάμιλτον, προσπερνώντας τον τελικά, κράτησε μετά τη θέση του παρά την αντεπίθεση του Βρετανού και έτσι κατέκτησε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας του, ενώ ταυτόχρονα έγινε και ο πρώτος Ολλανδός πιλότος που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

iefimerida.gr

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.