Γι’ αυτό ο Τσιτσιπάς παίρνει toilet break σε κάθε ματς

Εντονη κριτική έχει δεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες ο Στέφανος Τσιτσιπάς, με τον Ελληνα τενίστα να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για τα toilet breaks που παίρνει σε κάθε παιχνίδι. Όλα ξεκίνησαν στον αγώνα με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ για το τουρνουά Σινσινάτι, όταν ο συμπατριώτης μετά το τέλος του πρώτου σετ πήρε toilet break και έκατσε για αρκετά λεπτά στα αποδυτήρια.

Ο Γερμανός κατηγόρησε τον 23χρονο για coaching. Συγκεκριμένα, το Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης μιλώντας στον chair umpire τόνισε ότι κατά τη διάρκεια που βρισκόταν ο Στέφανος στα αποδυτήρια αντάλλαξε μηνύματα με τον πατέρα του και προπονητή του, Απόστολο. «Πήρε μαζί του την τσάντα του του με το κινητό του. Δεν θα τον συνοδέψει κανείς στην τουαλέτα. Το ίδιο έγινε στο Παρίσι και σε κάθε τουρνουά που παίζει», είχε πει ο Ζβέρεφ στον διαιτητή.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια που βρισκόταν στα αποδυτήρια ο Στέφανος, η κάμερα έπιασε τον πατέρα του Ελληνα τενίστα να πληκτρολογεί στο κινητό του, με αποτέλεσμα να φουντώσουν ακόμα περισσότεροι οι φήμες περί coaching. Ο συμπατριώτης μας είχε ζητήσει επίσης toilet break και πριν από το τρίτο σετ, αλλά δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημά του από τον chair umpire.

Επίθεση και από τον Μάρεϊ

Λίγες ημέρες μετά το παιχνίδι με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς αντιμετώπισε τον Αντι Μάρεϊ για τον πρώτο γύρο του US Open. Στο παιχνίδι με τον Βρετανό τενίστα ο συμπατριώτης έκοψε δύο φορές τη ροή της αναμέτρησης. Μετά το τρίτο σετ ζήτησε και έλαβε ιατρικό τάιμ άουτ, ενώ μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου σετ πήγε στα αποδυτήρια και παρέμεινε για 8 λεπτά, γεγονός που έκανε έξαλλο τον Σκωτσέζο. Ο Μάρεϊ μόλις επέστρεψε ο Στέφανος από τα αποδυτήρια παρότρυνε τον κόσμο που ήταν στις κερκίδες να αποδοκιμάσει τον Ελληνα τενίστα, ενώ κατά τη διάρκεια του σετ, όταν ήταν στην πλευρά που βρισκόταν ο match supervisor, Τζέρι Αρμστρονγκ, έκανε συνεχώς παράπονα και κατακεραύνωνε τον Στέφανο Τσιτσιπά. «20 λεπτά κάθε φορά; Τι κάνει στην τουαλέτα; Δεν έχω κάνει ποτέ τόσο πολλή ώρα σε toilet break», ανέφερε μεταξύ άλλων σε έντονο ύφος ο Βρετανός.

Ο Μάρεϊ ουσιαστικά συντάχθηκε στο πλευρό του Αλεξάντερ Ζβέρεφ και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον συμπατριώτη μας για coaching, αλλά και για βρώμικα mind games, τα οποία ο Στέφανος χρησιμοποίησε προκειμένου να του «σπάσει» τον ρυθμό του, για να καταφέρει να γυρίσει το ματς. 

«Είναι απογοητευτικό, επειδή αισθάνομαι ότι επηρέασε το αποτέλεσμα του αγώνα. Δεν λέω απαραίτητα ότι θα νικούσα, αλλά αυτές οι διακοπές επηρέασαν το τι γινόταν στο κορτ. Πιστεύετε ότι αυτό είναι φυσιολογικό; Νομίζετε ότι είναι εντάξει; Νομίζω ότι αυτά είναι βλακείες και το ξέρει καλά. Πήρε ιατρικό τάιμ-άουτ μετά το τέλος του τρίτου σετ, το οποίο είχα κερδίσει», είπε αρχικά ο Μάρεϊ, ενώ για το toilet break και το γεγονός ότι ο Στέφανος άργησε να επιστρέψει ανέφερε: «Το θέμα είναι ότι δεν γίνεται η διακοπή να είναι τόσο μεγάλη σε βαθμό που θα επηρεάσει σωματικά τους αθλητές. Παίζεις ένα σκληρό παιχνίδι και ξαφνικά σταματάς για 7-8 λεπτά, κάτι που σε κάνει να κρυώσεις. Μπορείς να ετοιμαστείς πνευματικά όσο θέλεις, αλλά σε επηρεάζει σωματικά όταν υπάρχει μία τόσο μεγάλη διακοπή και μάλιστα δύο φορές στον ίδιο αγώνα».

Λίγες ώρες αργότερα ο Μάρεϊ εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Στέφανο Τσιτσιπά, με τον Αντι να γράφει στα social media ότι ο Ελληνας τενίστας χρειάζεται διπλάσιο χρόνο να πάει στην τουαλέτα, απ’ όσο ο Τζεφ Μπέζος να πάει στο διάστημα! «Ενδιαφέρον», πρόσθεσε.

Toilet break ξανά!

Οσα συνέβησαν στο παιχνίδι με τον Αντι Μάρεϊ και την έντονη κριτική που δέχθηκε από τον Βρετανό, αλλά και πολλούς ακόμα κορυφαίους τενίστες, δεν πτόησαν τον Στέφανο. Ούτε καν οι αποδοκιμασίες που άκουσε από τον κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδο, αλλά και από τους χρήστες των social media.

Στο παιχνίδι με τον Αντριάν Μαναρινό ο Στέφανος πήρε ξανά toilet break και μάλιστα χρειάστηκε και πάλι 8 λεπτά για να επιστρέψει στο κορτ. Ο κόσμος τον αποδοκίμασε έντονα, με τον ίδιο, ωστόσο, να μην πτοείται και να φτάνει στη νίκη με 3-1 και να παίρνει την πρόκριση για τον τρίτο γύρο του US Open.

Ο Μαναρινό, μάλιστα, ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου για το toilet break του Τσιτσιπά, με τον Γάλλο να διαφοροποιείται από τους Αλεξάντερ Ζβέρεφ και Αντι Μάρεϊ. «Δεν κάνει κάτι λάθος, αλλά πιστεύω πως ο κανονισμός είναι λάθος. Επειδή του επιτρέπεται να το κάνει αυτό από τον κανονισμό, αλλά ο κανονισμός είναι λάθος, γιατί δεν θα έπρεπε να μπορεί κάποιος να ανακόψει τον ρυθμό ενός αγώνα έτσι. Αλλά δεν πιστεύω ότι κάνει κάτι λάθος. Η ΑΤΡ και η ITF θα έπρεπε να σκεφτούν να αλλάξουν τον κανονισμό για τα μεγάλα σε διάρκεια breaks», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 33χρονος τενίστας.

Ο λόγος που παίρνει τα toilet breaks

Ο Ζβέρεφ στο μεταξύ τους παιχνίδι κατηγόρησε τον Στέφανο για coaching και για το γεγονός ότι πήρε μαζί του την τσάντα, όπως είχε κάνει στο πρόσφατο Ρολάν Γκαρός. Ο Τσιτσιπάς μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού ρωτήθηκε και αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο πηγαίνει στα αποδυτήρια και παίρνει μαζί του και τα πράγματά του. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το σώμα του ιδρώνει πάρα πολύ και γι’ αυτό σε κάθε σετ, πόσο μάλλον όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, χρειάζεται να αλλάξει ρούχα.

Μπλούζα, σορτσάκι και κάλτσες, που όπως είναι απόλυτα λογικό χρειάζεται κάποιος χρόνος για να βγάλει τα βρεγμένα, να φορέσει τα στεγνά και στη συνέχεια να επιστρέψει στο κορτ.

«Ήθελα να πάω να αλλάξω στο τρίτο σετ, επειδή είχα ιδρώσει αρκετά. Δεν μπορούσα καν να κρατήσω τη ρακέτα μου. Ο διαιτητής αποφάσισε να μη μου δώσει αυτό το τάιμ αουτ, που ειλικρινά ήθελα για να πάω να αλλάξω όλα τα υγρά μου ρούχα, που καταλαβαίνετε ότι δεν ήταν ιδανικό να συνεχίσω να παίζω με αυτά στο τρίτο σετ.«Δεν νομίζω ότι παραβίασα κανέναν κανονισμό. Είναι σίγουρα κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε. Δεν ξέρω πώς νιώθει ο αντίπαλός μου όταν είμαι εκεί και παίζω ένα ματς. Και δεν είναι η προτεραιότητά μου. Εφόσον ακολουθώ τους κανόνες, αυτό που λέει η ATP, τα υπόλοιπα είναι εντάξει», είχε αναφέρει ο Τσιτσιπάς, μετά το ματς με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ. 

Για τα περί ανταλλαγής μηνυμάτων με τον πατέρα του όση ώρα βρίσκεται στα αποδυτήρια «Δεν το έχω κάνει ποτέ στην καριέρα μου. Δεν ξέρω τι είδους φαντασία μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο. Δεν είναι κάτι που θέλω να πάρω στα σοβαρά, γιατί είναι γελοίο να το σκέφτομαι», πρόσθεσε λίγες μέρες αργότερα ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ερωτηθείς για τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Γερμανός.

Μάλιστα, ο Ελληνας τενίστας είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι η κάμερα είχε πιάσει τον πατέρα του να πληκτρολογεί όσο ίδιος βρισκόταν στα αποδυτήρια. Όπως ανέφερε ο Στέφανος, ο Απόστολος μίλαγε με τη μητέρα του. Μάλιστα, τόνισε ότι σε εκείνο το παιχνίδι δεν είχε πάρει καν το κινητό μαζί του. Δεν ήταν στην τσάντα του, την οποία είχε μαζί του στα αποδυτήρια. «Πρέπει να το έχει κάνει ο ίδιος για να το λέει», απάντησε με νόημα ο κορυφαίος τενίστας της χώρας μας και Νο.3 στον κόσμο.

Μετά το ματς με τον Αντι Μάρεϊ ο συμπατριώτης μας ρωτήθηκε εκ νέου για το γεγονός ότι πήρε toilet break, αλλά και γιατί κουβάλησε μαζί του στα αποδυτήρια την τσάντα του. «Είναι ξεκάθαρο ότι πήρα μαζί τα ρούχα μου. Τόσο χρόνο μου παίρνει να αλλάξω τα ρούχα και να μπω στο γήπεδο. Δεν ξέρω αν υπάρχει κανόνας για αυτό. Ξέρω, όμως, ότι μπορείς να πάρεις δύο toilet breaks στα πέντε σετ και ένα στα τρία. Το έχω ακολουθήσει αυτό μέχρι τώρα, ποτέ δεν έχω παραβιάσει κανονισμό, δεν βλέπω γιατί να υπάρχει πρόβλημα».

Η επίθεση από δημοσιογράφο

Μετά το ματς με τον Μαναρινό ο Στέφανος δέχθηκε ερωτήσεις από έναν Αμερικανό δημοσιογράφο για τα συνεχόμενα toilet breaks.

Δημοσιογράφος: «Τι πιστεύεις για τα σχόλια που έκανε ο Andy Murray τις προάλλες;»

Τσιτσιπάς: «Είπα πως πρέπει να το συζητήσουμε οι δυο μας. Δεν παραβίασα κανέναν κανονισμό. Υπάρχει ένας κανονισμός ο οποίος δεν καθορίζει τον χρόνο που μπορείς να ξοδέψεις στην τουαλέτα. Είναι σημαντικό να πάρεις τον χρόνο σου, αν τον χρειάζεσαι.»

Δημοσιογράφος: «Γιατί είναι τόσο σημαντικό να πηγαίνεις στα αποδυτήρια;»

Τσιτσιπάς: «Είναι σημαντικό. Πρώτα απ’ όλα, κουβαλάς λιγότερο βάρος με όλον αυτόν τον ιδρώτα. Νιώθεις αναζωογονημένος, νιώθεις φρέσκος και δεν έχεις όλον αυτόν τον ιδρώτα να σε ενοχλεί στο πρόσωπο, στα δάχτυλα, σε όλο σου το σώμα. Νιώθεις καλύτερα. Για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό το break. Για κάποιον άλλον πιθανότατα όχι. Ο καθένας έχει τον δικό του χρόνο. Εγώ προσπαθώ να είμαι όσο πιο γρήγορος γίνεται. Μερικές φορές απλά χρειάζομαι περισσότερο χρόνο, αυτό είναι όλο.»

Δημοσιογράφος: «Το κοινό αποδοκίμαζε ξανά απόψε, όταν επέστρεψες στο court. Μετά από τα λόγια του Andy και ακόμα δυο παικτών, δεν σκέφτηκες ότι πρέπει να κάνεις γρηγορότερα;»

Τσιτσιπάς: «Ναι.»

Δημοσιογράφος: «Και πάλι όμως έκανες 7 λεπτά σήμερα στο break.»

Τσιτσιπάς: «Θέλω να μάθω, ποιος είναι ο κανονισμός;»

Δημοσιογράφος: «Ανεξάρτητα με τον κανονισμό, ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος μ’ αυτό.»

Τσιτσιπάς: «Ναι, αλλά υπάρχουν κανονισμοί που πρέπει να ακολουθούμε, σωστά; Αν παραβιάσω κάποιον κανονισμό, τότε είμαι λάθος. Αν δεν παραβιάζω κανέναν κανονισμό, τότε ποιο είναι το ζήτημα;»

Δημοσιογράφος: «Υποθέτω ο κόσμος, όπως είπε και ο Murray, έχει κάποιος άγραφους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για να γίνεται σεβαστός ο χρόνος του αντιπάλου, που μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να μη γίνεται καθόλου σεβαστός.»

Τσιτσιπάς: «Εντάξει. Έχω και γω μια ερώτηση για σένα. Δεν ασχολούμαι με το τι κάνουν οι άλλοι, αλλά υπήρχε η εποχή που το έκανα, όταν ήμουν νεότερος. Μπορείς να τσεκάρεις πόσο χρόνο έκανε ο Andy Murray με τον Novak Djokovic στον τελικό που έπαιξαν εδώ, στο break του πριν το 5ο σετ;»

Δημοσιογράφος: «Ήταν λιγότερο από 3 λεπτά, το έχω τσεκάρει.»

Τσιτσιπάς: «Εντάξει. 3 λεπτά παραπάνω κάνουν διαφορά, σωστα;»

Οσον αφορά τις αποδοκιμασίες του κόσμου, ανέφερε: «Ο κόσμος αγαπάει το άθλημα, έρχεται για να δει τένις. Δεν έχω τίποτα εναντίον του κοινού, αγαπώ τον κόσμο. Απλά μερικοί άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν, αυτό είναι όλο. Δεν έχουν παίξει τένις σε υψηλό επίπεδο για να καταλάβουν πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται και πόσο δύσκολο είναι αυτό που κάνουμε. Κάποιες φορές χρειάζεσαι ένα μικρό διάλειμμα για να κάνεις ό,τι χρειάζεται να κάνεις». 

Στήριξη από τη Σάκκαρη

Η Μαρία Σάκκαρη μετά το παιχνίδι του πρώτου γύρου με την Μάρτα Κόστιουκ ρωτήθηκε για τον Στέφανο Τσιτσιπά, με την Ελληνίδα τενίστρια να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του 23χρονου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ιδρώνει πολύ και χρειάζεται να αλλάξει ρούχα.

«Ξέρω πολύ καλά τον Στέφανο και ξέρω πως ιδρώνει πάρα πολύ. Παίξαμε μαζί στο Τόκιο και ίδρωνε υπερβολικά πολύ. Ξέρω ότι χρειάζεται να πάει να αλλάξει και γι’ αυτό πάει στην τουαλέτα. Δεν γίνεται να αλλάξει σορτς και εσώρουχα στο court. Μπορεί να του παίρνει περισσότερο χροο σε σχέση με άλλους παίκτες, αλλά δε νομίζω ότι πάει στα αποδυτήρια και κάθεται εκεί χωρίς να κάνει τίποτα απλά για να εκνευρίσει τον αντίπαλο ή να του κόψει το ρυθμό. Του παίρνει πολύ χρόνο γιατί πρέπει να αλλάξει αρκετά πράγματα, εσώρουχο, κάλτσες, τα πάντα. Δεν το κάνει επιτήδες».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.