Γράφας: «Οι ομάδες μου είναι σκληρές και ξέρουν τι θέλουν μέσα στο γήπεδο»

Έδωσε συνέντευξη στο Magnesiasports ο προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Θωμάς Γράφας στο magnesiasports, που επισκέφθηκε το προπονητικό κέντρο στο Ελατοχώρι Πιερίας, όπου γίνεται μέχρι το Σάββατο το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του Ολυμπιακού Βόλου. Ο 49χρονος προπονητής των ερυθρολεύκων τόνισε ότι οι δικές του ομάδες ξέρουν τι θέλουν μέσα στο γήπεδο ανά πάσα στιγμή, είναι σκληρές και πως έχουν στόχο το αποτέλεσμα, παίζοντας παράλληλα και ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά ο κ. Γράφας μίλησε:

Για το αν υπάρχει άγχος που έχει αναλάβει μία ομάδα η οποία κέρδισε άνοδο και που αντικαθιστά έναν επιτυχημένο προπονητή:

«Το άγχος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς του προπονητή.  Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα και βέβαια οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις είναι αρκετές.  Το επάγγελμά μας είναι συνυφασμένο με την πίεση και νομίζω ότι, αν κάποιος δεν το αντέχει αυτό, καλύτερα να κάτσει σπίτι του.  Άρα η πίεση είναι μέρος της δικής μας δουλειάς και όταν μιλάς για μία ομάδα σαν τον Ολυμπιακό Βόλου, η πίεση είναι περισσότερη. Όμως χωρίς την πίεση δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Προχωράς, δουλεύεις και κοιτάς το καλύτερο.

Ως προς το κομμάτι της ανόδου που πέτυχε πέρσι η ομάδα, μιλάμε για μία άλλη κατηγορία, μιλάμε για έναν άλλον ανταγωνισμό. Η φετινή κατηγορία νομίζω ότι δεν έχει καμία σχέση με την περσινή».

Για το αν τον βοηθά το γεγονός ότι κάποιοι παίκτες με εμπειρία είναι και νεαροί σχετικά σε ηλικία και ότι γενικότερα η ομάδα συνδυάζει την εμπειρία με το ταλέντο:

«Δεν είναι εύκολο να φτιάξεις γρήγορα μία ομάδα, παντρεύοντας τους έμπειρους με τους νεαρούς παίκτες. Όμως είμαι πεπεισμένος ότι μέσα από συγκεκριμένη δουλειά και συγκεκριμένο πλάνο θα το πετύχουμε».

Για το τι τον χαρακτηρίζει στη δουλειά του:

«Αυτό που με χαρακτηρίζει πρώτα από όλα είναι η εργατικότητα.  Είμαι λάτρης της τακτικής και δουλεύω πολύ το τακτικό κομμάτι.  Οι ομάδες μου ξέρουν τι θέλουν μέσα στο γήπεδο ανά πάσα στιγμή σε όλες τις φάσεις του αγώνα, δηλαδή στην άμυνα, στην επίθεση και στη μετάβαση και είναι ομάδες σκληρές σε ό,τι αφορά τον αγωνιστικό τους προσανατολισμό».

Για το αν είναι προπονητής που με τις παρεμβάσεις του αλλάζει την εικόνα ενός αγώνα ή στέκεται κυρίως στην καλή προετοιμασία πριν από ένα παιχνίδι:

«Ο προπονητής είναι συνυφασμένος με το coaching. Αυτό το βγάζεις κάθε Κυριακή.  Τις προηγούμενες μέρες από έναν αγώνα η δουλειά των προπονητών μπορεί να ταιριάζει, αλλά το κοουτσάρισμα είναι αυτό που χαρακτηρίζει έναν προπονητή».

Για το σημείο που βρίσκεται ο Ολυμπιακός σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του ρόστερ:

«Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι σε έναν σωστό δρόμο. Έχω πει ότι θα ενισχυθεί και θα γίνει αυτό με τέσσερις-πέντε τουλάχιστον έμπειρους ποδοσφαιριστές,  ικανούς, που θα έχουν μία πορεία σε επαγγελματικές κατηγορίες.  Αυτό όμως για να γίνει θέλει μεθοδικότητα και όχι βιασύνη, βλέποντας ότι και οι υπόλοιπες ομάδες δεν κινούνται διαφορετικά από μας.  Άρα πρέπει να έχουμε μεγάλη η λογική στις κινήσεις μας».

Για το αν θα ήθελε να έχει όλους τους παίκτες αυτή τη στιγμή:

«Θα ήταν το καλύτερο, θα έλεγα, για έναν προπονητή που η ομάδα του βρίσκεται στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας να έχει όλο το ρόστερ.  Όμως αυτό συμβαίνει σπάνια.  Συνήθως κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και μετά υπάρχουν αρκετές προσθαφαιρέσεις σε πολλές ομάδες».

Για τον κόσμο του Ολυμπιακού Βόλου που είναι αρκετά απαιτητικός:

«Ο κόσμος είναι ο 12ος παίκτης της ομάδας, αυτός που της δίνει δυναμική. Το είδαμε και στην πρώτη συγκέντρωση με ένα ηχηρό παρών. Θέλουμε να τον έχουμε κοντά μας και πρέπει να τον έχουμε κοντά μας, για να μας βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνουμε.  Σίγουρα με οποιονδήποτε αντίπαλο έρχεται στην έδρα μας με τον κόσμο στο πλευρό μας δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι.  Θέλω να ξέρει ο κόσμος ότι είμαστε μία ομάδα που θα δίνει το 100% των δυνατοτήτων της μέσα στον αγωνιστικό χώρο και στόχος μας είναι να παίξουμε ένα ποδόσφαιρο ελκυστικό, που θα φέρει το αποτέλεσμα».

Για το αν έχει δεθεί με τις ομάδες που έχει περάσει:

«Αν θες να λέγεσαι επαγγελματίας προπονητής, πρέπει να δένεσαι με τις ομάδες και όχι να το βλέπεις διαφορετικά.  Όταν είσαι σε μία ομάδα, πρέπει να δίνεις το 100% του εαυτού σου.  Εγώ είμαι ένας τέτοιος προπονητής».

 Για το ποσοστό που είναι αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένο το ρόστερ:

«Θα έλεγα ότι είναι στο 80- 85% συμπληρωμένο. Με την προσθήκη των παιδιών που θα έρθουν η ομάδα θα παρουσιαστεί, όπως πρέπει. Οι στόχοι μας είναι συγκεκριμένοι και δεν ψάχνουμε αυτή τη στιγμή κάτι στο άγνωστο».

Για  τις δοκιμές στον Ελατοχώρι:

«Ήρθαν τέσσερα παιδιά να δοκιμαστούν. Κάποια παιδιά έχουν δείξει θετικά στοιχεία, όμως η φανέλα του Ολυμπιακού είναι πολύ βαριά».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.