H απάντηση του ΠΟ Βόλος στην Ομοσπονδία για τον Χρήστο Βολικάκη

Με επιστολή απάντησε στα όσα αναφέρονται και το τελευταίο χρονικό διάστημα από την πλευρά του Χρήστου Βολικάκη για την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, ο σύλλογος του αθλητή ΠΟ Βόλος, απαντώντας σε ένα προς ένα τα θέματα που θέτουν οι διοικούντες της ΕΟΠ.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:

Διαβάζοντας την επιστολή της ΕΟΠ με αριθμό πρωτοκόλλου 2151/21-9-2021, παρατηρούμε μια κατ’ αρχήν διάθεση από μέρους σας για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ μας και να υπάρξει μια σύμπνοια, ωστόσο ξέχωρα από αυτό, το οποίο κι εμείς επιθυμούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε δημόσια την αλήθεια ως προς τη μεταχείριση της νέας Διοίκησης της ΕΟΠ προς τον αθλητή μας Χρήστο Βολικάκη και άλλους διακεκριμένους αθλητές μας και να σας θυμίσουμε ένα-ένα τι ακριβώς έχει συμβεί αυτά τα χρόνια, χωρίς ωραιοποιήσεις αλλά αντικειμενικά, έτσι ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους:

Α. Η μεταχείριση της νέας Διοίκησης της ΕΟΠ προς τον αθλητή μας Χρήστο Βολικάκη και άλλους διακεκριμένους αθλητές μας

Αυτά που μπορούμε να συγκρατήσουμε ως προς τη μεταχείριση της νέας Διοίκησης της ΕΟΠ προς τον αθλητή μας Χρήστο Βολικάκη και άλλους διακεκριμένους αθλητές μας από τα τέλη Μαρτίου του 2021 μέχρι και σήμερα είναι τα εξής:

  1. Μη δήλωση του αθλητή μας Μιλτιάδη Χαρόβα (Πρωταθλητής Ελλάδας εφήβων σε 7 από τα 9 αγωνίσματα ποδηλασίας πίστας) και του αθλητή μας Δημήτριου Κατσιμπούρα (Πρωταθλητής Ελλάδας εφήβων σε 3 από τα 9 αγωνίσματα ποδηλασίας πίστας) στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας πίστας εφήβων που έγινε τις προηγούμενες ημέρες και αντ’ αυτού δήλωση του αθλητή Νικηφόρου Αρβανίτου για 3 αγωνίσματα, για κανένα από τα οποία δεν ήταν Πρωταθλητής Ελλάδας εφήβων (!) και μάλιστα για ένα από τα οποία δεν είχε καν αντίστοιχη προηγηθείσα συμμετοχή στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ποδηλασίας (!).
  2. Μη απάντηση σε επιστολή του σωματείου μας, με την οποία ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τα πρόσωπα που εισηγήθηκαν τη μη δήλωση των αθλητών μας Μιλτιάδη Χαρόβα και Δημήτριου Κατσιμπούρα και τους λόγους της μη δήλωσης.
  3. Επιβολή έγγραφης επίπληξης στον αθλητή μας Χρήστο Βολικάκη, χωρίς καν να κληθεί ο αθλητής μας σε προηγούμενη ακρόαση, όπως επιβάλλεται σε όλες τις πειθαρχικές διαδικασίας, και μάλιστα για δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο της συνταγματικώς κατοχυρωμένης ελευθερίας έκφρασης για ζητήματα δημοσίου συμφέροντος που αφορούν τη στελέχωση και λειτουργία των Εθνικών Ομάδων Ποδηλασίας (και δη για τους αθλητές μας Μιλτιάδη Χαρόβα και Δημήτριο Κατσιμπούρα).
  4. Διατήρηση και μη ανάκληση της έγγραφης επίπληξης στον αθλητή μας Χρήστο Βολικάκη μέχρι και σήμερα, παρά την εντονότατη αντίδραση και της Επιτροπής Αθλητών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Επιτροπής Αθλητών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.
  5. Μη δήλωση του αθλητή μας Χρήστου Βολικάκη για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας πίστας ανδρών που έγινε τις προηγούμενες ημέρες και άρα αποκλεισμός του Χρήστου Βολικάκη από την Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας πίστας ανδρών
  6. Μη δήλωση του αθλητή μας Χρήστου Βολικάκη για συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας πίστας ανδρών που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και άρα συνέχιση του αποκλεισμού του Χρήστου Βολικάκη από την Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας πίστας ανδρών.
  7. Έλλειψη οποιασδήποτε (και δη συχνής, όπως θα έπρεπε) επικοινωνίας οποιουδήποτε τεχνικού (π.χ. προπονητή, τεχνικού συμβούλου) της ΕΟΠ με τον αθλητή μας Χρήστο Βολικάκη τουλάχιστον τον τελευταίο 1,5 μήνα (από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά) προκειμένου να ελεγχθεί σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Χρήστος Βολικάκης, σε ποιους διεθνείς αγώνες και σε ποια αγωνίσματα επιθυμεί να συμμετάσχει κ.λπ.

Β. Η αλήθεια ως προς την εν γένει στήριξη της ΕΟΠ προς τον αθλητή μας Χρήστο Βολικάκη

  1. Οικονομική στήριξη: Υπήρξε μόνο επί εποχής ομοσπονδιακού προπονητή Γεωργιάδη Κωνσταντίνου και για μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια η στήριξη περιορίστηκε στην εν μέρει κάλυψη των εξόδων συμμετοχής σε κάποιες διοργανώσεις , εξέλειπε κάθε ενίσχυση προς τους αθλητές , ενώ όλες οι άλλες ομοσπονδίες έχουν λίστα αξιολόγησης με αθλητές Α,Β, Γ κατηγορίας και ανάλογη μηνιαία μισθοδοσία.
  2. Αθλητικός εξοπλισμός: Σας θυμίζουμε ότι τα πρώτα μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τα κέρδισε ο αθλητής μας με δικό του ποδήλατο. Για τη συνέχεια επειδή υπήρχαν πάντα ανάγκες σε εξοπλισμό ο αθλητής τα κάλυπτε αν όχι όλα, τα περισσότερα από δικά του χρήματα γιατί σε αυτό το επίπεδο και με τόσους αγώνες υπήρχε φθορά και καταστροφή υλικών. Αρα να μιλήσουμε για κάλυψη το πολύ στο επίπεδο του 40% από την ΕΟΠ.

Τα υπόλοιπα 60% ήταν δική του οικονομική συνεισφορά.

  1. Προπονητής: Ο εκάστοτε αποσπασμένος προπονητής πολλές φορές και για διάφορους λόγους δεν ακολουθούσε τους αθλητές Χρήστο και Ζαφείρη Βολικάκη και κατ’ανάγκη τον προπονητή αντικαθιστούσε ο Χρήστος Τσερεντζούλιας, ο Γιώργος Τσάμτσας, ο Αντώνης Πρωτόπαππας και άλλοι.
  2. Προπονητικό και ιατρικό ΙΘΘΠΙ: Ολόκληρο προπονητικό και ιατρικό τιμ σύναμμα ήταν μόνο μία-δύο φορές επι εποχής προπονητή Γεωργιάδη και ο συγκεκριμένος ιατρός ήταν ο κος Κάβουρας (Μάντσεστερ Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2008 και ίσως και κάποια άλλη φορά). Συνήθως οι συνοδοί του ήταν φίλοι στα επόμενα χρόνια που κάλυπτε κατά καιρούς ο ίδιος τα έξοδα τους.
  3. Δωρεάν διαμονή Άγιος Κοσμάς: Οι αθλητές από το 2008 έως το 2019 ανήκαν σε σωματεία όπως ΠΑΟΚ, ΠΟΗ ΚΑΣΤΡΟ, ΠΟΡΤΟ ΛΕΟΝΕ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΟ. Ωστόσο στον Άγιο Κοσμά πήγαν ως επίλεκτοι για να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο με σκοπό την πρόκριση σε Ολυμπιάδες πράγμα που ο μεν Χρήστος Βολικάκης το κατάφερε 4 φορές (2008, 2012, 2016, 2020) και ο Ζαφείρης Βολικάκης το 2012 στο Λονδίνο. Δεν εξασφάλισε η ΕΟΠ τη διαμονή τους άλλα την κέρδισαν με τις επιτυχίες τους. Και δεν ζητήθηκε να πληρωθεί η συγκεκριμένη διαμονή. Το κέρδος δε των επιτυχιών τους το επωφελήθηκαν τα σωματεία με τη φανέλα των οποίων αγωνιζόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα αν κάποιος έπρεπε και να πληρώσει για τους αθλητές αυτά είναι τα σωματεία στα οποία ανήκαν, αν και η ΕΟΕ ποτέ δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο για το επίπεδο αυτών των αθλητών.
  4. Προπονήσεις στο ΟΑΚΑ: Ως εθνική ομάδα είναι αυτονόητο ότι θα έκαναν προπόνηση με έξοδα της ΕΟΠ ή η ΕΟΠ ας προέτρεπε την ΕΟΕ για την ανάλογη κάλυψη. Δεν θα ήταν σωστό να πληρώνουν οι ίδιοι οι αθλητές αν και το έχουνε κάνει κατά καιρούς.
  5. Επαγγελματική αποκατάσταση: Όσο για την επαγγελματική του αποκατάσταση την κέρδισε από την Πολιτεία με το σπαθί του , έδωσε κύρος στην ΕΟΠ και μάλιστα συνέχισε επί σειρά ετών αδιαλείπτως τις επιτυχίες και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να παλεύει για να αναδείξει την Ελληνική Ποδηλασία Πίστας. Τώρα, αν αυτό δεν ισχύει σαν προνόμιο σήμερα ο μόνος που δεν φταίει είναι ο αθλητής, αλλά η σχετική αλλαγή της νομοθεσίας και διευκρινίζουμε ότι κάθε προνόμιο που ίσχυε για ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις με βαθμό Αξιωματικού ήταν μόνο για Ολυμπιακά αθλήματα και μόνο στην κατηγορία των Ανδρών κάτι που ελάχιστοι Έλληνες Ποδηλάτες έχουν καταφέρει να πετύχουν.

Θα πρέπει επίσης να σας θυμίσουμε με πόνο ψυχής ότι το 2012 οι 2 αθλητές Χρήστος και Ζαφείρης Βολικάκης που προκρίθηκαν στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου στερήθηκαν του δικαιώματος της είσπραξης των 24.000,00  $ έκαστος (2 χρόνια επί 12.000 δολάρια/χρόνο) από την ΕΟΕ, διότι η ΕΟΠ από αμέλεια δεν έστειλε τα απαραίτητα έγγραφα όπως όφειλε και χάθηκαν τα χρήματα τα οποία ποτέ οι αθλητές δεν εισέπραξαν. Πολλά δε μέλη του τότε ΔΣ της ΕΟΠ, που αδιαφόρησαν για την τύχη των αθλητών μας είναι μέλη και του σημερινού ΔΣ.

Εν όψει όλων των παραπάνω, η εικόνα που θέλετε να παρουσιάσετε με την από 21-9-2021 επιστολή σας για μια ομοσπονδία που είναι έμπρακτα στο πλευρό του αθλητή μας Χρήστου Βολικάκη, του πιο εμβληματικού και αναγνωρισμένου αθλητή ποδηλασίας τα τελευταία 10 χρόνια, δυστυχώς ΔΕΝ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αν υπάρχει πράγματι διάθεση από μέρους σας για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ μας και να υπάρξει μια σύμπνοια, σας προσκαλούμε όπως εντός τριών (3) ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας:

  1. Ανακαλέσετε δημόσια την έγγραφη επίπληξη προς τον αθλητή μας Χρήστο Βολικάκη.
  2. Αποκαταστήσετε τη ζημία και ηθική βλάβη που έχει επέλθει στον αθλητή μας Χρήστο Βολικάκη τόσο από την έγγραφη επίπληξη προς αυτόν όσο από τη μη δήλωσή του για συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες με την Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας πίστας ανδρών.
  3. Αποκαταστήσετε τη ζημία και ηθική βλάβη που έχει επέλθει στους αθλητές μας Μιλτιάδη Χαρόβα και Δημήτριο Κατσιμπούρα από τη μη δήλωσή τους για συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες με την Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας πίστας εφήβων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.