Η αλλαγή νομοθεσίας την περίοδο 1987-88

Μετά τα όσα γίνονται τις τελευταίες ώρες με την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης, την εισήγηση της ΕΕΑ για υποβιβασμό των ομάδων αλλά και την αλλαγή της νομοθεσίας που αποφάσισε η κυβέρνηση, έρχεται στο μυαλό όλων μία υπόθεση του παρελθόντος, όταν και μία ομάδα περίμενε αποτελέσματα διεργασιών για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια…

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1987-88 ήταν το 29ο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας και το 9ο από καταβολής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το κατέκτησε η ΑΕΛ για πρώτη φορά στην ιστορία της τερματίζοντας τρεις βαθμούς μπροστά από την ΑΕΚ. Η Λάρισα είχε προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ, ενώ στη σύνθεσή της υπήρχαν παίκτες όπως ο Βασίλης Καραπιάλης και ο Γιώργος Μητσιμπόνας. Ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής κατάκτηση του πρωταθλήματος από επαρχιακή ομάδα.

Προς το τέλος του πρωταθλήματος προκλήθηκε αναστάτωση όταν σε έλεγχο ντόπινγκ μετά από αγώνα ΑΕΛ-Παναθηναϊκού βρέθηκε θετικός ο Βούλγαρης ποδοσφαιριστής της λαρισινής ομάδας Γκεόργκι Τσίγκοφ στην αντιβηχική ουσία κωδεΐνη. Το αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθεί η ΑΕΛ με αφαίρεση 4 βαθμών, με την τότε διοίκηση Καντώνια να διαμαρτύρεται και να τονίζει ότι η συγκεκριμένη ουσία δεν είναι διεργετική αλλά κατασταλτική, ενώ υπογράμμιζε ότι οι κανονισμοί σε διεθνές επίπεδο δεν προέβλεπαν την τιμωρία ομάδας σε μία τέτοια περίπτωση αλλά μόνο του αθλητή.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε λαϊκή εξέγερση (κυριολεκτικά) στην πόλη της Λάρισας με τους οπαδούς της ΑΕΛ να προχωρούν σε αποκλεισμούς της εθνικής οδού και της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στις συγκοινωνίες. Μάλιστα οι διαδηλώσεις ήταν καθημερινές, ενώ τα καταστήματα της Λάρισας κατέβασαν ρολά. Όλα…

Ομάδα και παίκτης κατέθεσαν αμέσως προσφυγή στη δευτεροβάθμια επιτροπή και το βράδυ της 16ης Μαρτίου 1988 στους δρόμους βρέθηκαν περίπου 5.000 άτομα για να διαμαρτυρηθούν. Στις 11:00 το πρωί της επομένης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου το παρών έδωσαν χιλιάδες οπαδοί. Τις επόμενες ημέρες η χώρα παρέμεινε κομμένη στα δύο, γεγονός που ταρακούνησε συθέμελα την τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Tη λύση έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σήφης Βαλυράκης, μετά από τη σχετική εντολή του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Με παρέμβασή του, στις 21/03/1988, άλλαξε το άρθρο 32 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, ο οποίος εναρμονίστηκε με την ισχύουσα νομοθεσία όλων των χωρών-μελών της UEFA, όπου η ομάδα δεν φέρει ευθύνη και δεν τιμωρείται σε περίπτωση ντοπαρισμένου παίκτη της. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα από τη μία να τιμωρηθεί ο Τσίγκοφ, από την άλλη όμως οι βαθμοί να επιστραφούν στην ΑΕΛ, που έτσι κατέκτησε τον τίτλο και εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.