Η «Γηραιά Κυρία» έγινε 122 ετών

Τα 122 χρόνιας ιστορίας συμπλήρωσε η Γιουβέντους. Ήταν η 1η Νοεμβρίου 1897, όταν σε ένα παγκάκι στον δρόμο «Re Umberto» στο Τορίνο, ομάδα μαθητών του λυκείου Massimo D’Azeglio, αποφάσισε να ιδρύσει ένα αθλητικό σωματείο.

Οι νέοι είχαν ενθουσιαστεί από ένα παιχνίδι το οποίο είχε «ταξιδέψει» στην Ιταλία από την Αγγλία.

Το όνομά της ήταν αρχικά Σπορτ Κλαμπ Γιουβέντους (Sport Club Juventus), αλλά ύστερα από δύο χρόνια μετονομάστηκε σε Φούτ-μπολ Κλαμπ Γιουβέντους.

Κοινή συνισταμένη το «Γιουβέντους», λατινική λέξη που σημαίνει «νεολαία».

Πρώτος πρόεδρός της ήταν ο Εουτζένιο Κανφάρι, ενώ η «Piazza d’Armi» ήταν το πρώτο της γήπεδο.

Σε ό,τι αφορά τα χρώματά της, αρχικά η φανέλα της ήταν ροζ και το σορτσάκι μαύρο, ενώ το «ασπρόμαυρο» ριγέ – που της χάρισε και το προσωνύμιο bianconero – υιοθετήθηκε έξι χρόνια αργότερα, από τα χρώματα της Νότς Κάουντι.

Η «Γηραιά Κυρία» συμμετείχε για πρώτη φορά στο ιταλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 1900.

Το πρώτο της παιχνίδι ήταν με αντίπαλό τη Τορινέζε, στις 11 Μαΐου 1900 στο Piazza D’Armi, όπου η Γιουβέντους έχασε με 1-0.

Το 1903 η Γιούβε μετακόμισε στο «Velodromo Umberto I» με τα νέα της χρώματα και το 1905 κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα, ενώ μέχρι σήμερα ακολούθησαν ακόμη 34.

Έχει κατακτήσει ακόμη 2 κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης, το 1985 και το 1996, καθώς και δύο διηπειρωτικά.

Δύο από τα πρωταθλήματά της πάντως – αυτά του 2005 και του 2006 – αφαιρέθηκαν καθώς η Γιουβέντους κρίθηκε πως ενεπλάκη στο λεγόμενο σκάνδαλο Καλτσιόπολι, με την ομάδα του Τορίνο να υποβιβάζεται από τη Serie A.

Σε ό,τι αφορά το προσωνύμιο «la Vecchia Signora» (Γηραιά Κυρία) είναι ένα λογοπαίγνιο σε σχέση με το όνομα της ομάδας που παραπέμπει στη νεολαία, ενώ αποτελεί επίσης μία αναφορά στην ηλικία της ομάδας και οι ρίζες του φτάνουν την δεκαετία του ΄30.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.