Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για τη σύμβαση Macolin

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο, με τηλεδιάσκεψη, η πρώτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης (Follow up Committee) η οποία συστάθηκε στο πλαίσιο της Σύμβασης για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων (Σύμβαση Macolin), του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη Συνεδρίαση συμμετείχαν αντιπροσωπείες των επτά κρατών-μελών που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση, ήτοι Νορβηγία, Πορτογαλία, Μολδαβία, Ουκρανία Ιταλία, Ελβετία και Ελλάδα. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ως επικεφαλής, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Ευάγγελος Καραγρηγορίου και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κολυμπάδης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης απηύθυνε χαιρετισμό η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Γκαμπριέλα Μπατάινι-Ντραγκόνι και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο εισαγωγικό μέρος της εν θέματι συνεδρίασης τοποθετήθηκαν με σχετικές εισηγήσεις εκπρόσωποι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της Interpol, της FIFA, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και των αθλητών (εκπροσωπήθηκαν από τον Πορτογάλο ποδοσφαιριστή Νούνιο Γκόμεζ) εστιάζοντας στον κομβικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin ενάντια στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων.

Στο πλαίσιο της Συνεδρίασης οι επικεφαλής των 7 αντιπροσωπειών παρουσίασαν την πορεία εφαρμογής της Σύμβασης Macolin στη χώρα τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο έργο που επιτελούν οι Εθνικές Πλατφόρμες ενάντια στη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, ως βασικά εργαλεία υλοποίησης των διατάξεων που απορρέουν από τη Σύμβαση.

Αναφερόμενος στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.), ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς έδωσε έμφαση στις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας με τη συγκρότηση και λειτουργία της (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) και στην ισχυρή πολιτική βούληση που υπάρχει. Τόνισε, επίσης, ότι τα παγκόσμια προβλήματα, όπως η χειραγώγηση στον αθλητισμό, αντιμετωπίζονται με παγκόσμιες λύσεις για τις οποίες απαιτείται ενιαίο πλαίσιο και διεθνής συνεργασία. Όπως έγινε πριν από 20 χρόνια με το ντόπινγκ και τη δημιουργία της WADA, όπου και πάλι το Συμβούλιο της Ευρώπης πρωτοστάτησε.

Η πρώτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης ολοκληρώνεται αύριο, με συμπεράσματα και αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο αθλητικός κόσμος χρειάζεται ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης της χειραγώγησης των αγώνων. Αυτό το πλαίσιο αρχίζει να διαμορφώνεται τώρα με της Σύμβαση Macolin και το Συμβούλιο της Ευρώπης παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο με την επιτροπή παρακολούθησης της Σύμβασης και με το δίκτυο των Εθνικών Πλατφορμών (Group of Copenhagen) που ήδη λειτουργεί.

Αυτό που κατά τη γνώμη μας χρειάζεται το επόμενο διάστημα είναι να ενώσουμε δυνάμεις ως Συμβούλιο της Ευρώπης και με άλλους φορείς όπως τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που εκπροσωπεί το Ολυμπιακό κίνημα και έχει κάνει βήματα στον τομέα αυτό, με τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικά το γραφείο του για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα αλλά και με τους διεθνείς οργανισμούς εφαρμογής του νόμου όπως η Interpol και η Europol».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.