Η στιγμή που η ΕΡΤ μεταδίδει τον θάνατο του εμβληματικού Γιάννη Διακογιάννη

Ο θρύλος της αθλητικής δημοσιογραφίας, Γιάννης Διακογιάννης, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών, κάνοντας φτωχότερο τον χώρο που υπηρέτησε όσο λίγοι.

Από πολλούς θεωρείτο ως ο κορυφαίος του είδους λόγω των μεγάλων γνώσεών του πάνω στον κλασικό αθλητισμό αλλά και το ποδόσφαιρο, την εμβρίθεια στον τρόπο μετάδοσης και τη γλαφυρότητα του ύφους του.

Ο Διακογιάννης έχει περιγράψει αμέτρητους τελικούς και μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα, ενώ έχει καλύψει όλα τα Μουντιάλ από το 1954 έως και το 1998.




Η «Αθλητική Κυριακή»
Ο εμβληματικός δημοσιογράφος συνέδεσε το όνομά του και με την «Αθλητική Κυριακή» της ΕΡΤ. Από το Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983, ο Γιάννης Διακογιάννης ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής «Αθλητική Κυριακή» (αρχικά «Αθλητικά Νέα»), ενώ το Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που διεξήχθη στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.

Εργάσθηκε επίσης σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ, ως καθηγητής δημοσιογραφίας. Ακόμη, ακολούθησε και μια λαμπρή πορεία στο συγγραφικό πεδίο. Από τα έργα του ξεχωρίζουν το τετράτομο «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο», το «60 Χρόνια Μουντιάλ», το «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού», κ.α. Ήταν, ακόμη, παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών. Κόρη του (υιοθετημένη) ήταν η δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάνη.

Υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» το 2003, ως δημοσιογράφος των «Νέων», ενώ είναι ο μοναδικός Έλληνας αθλητικός δημοσιογράφος του οποίου το επώνυμο περιλήφθηκε σε στίχο τραγουδιού, συγκεκριμένα στο «Αρχίζει το ματς» σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη το 1979.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.