Ισπανία: Συνελήφθη για διαφθορά ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα

Στα χέρια των αρχών βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Σάντρο Ροσέλ κατηγορούμενος για διαφθορά και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ο άλλοτε διοικητικός ηγέτης των Καταλανών κι ένα ακόμη άτομο συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση. Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν την Τρίτη σε 9 κατοικίες και γραφεία των εμπλεκομένων στην βόρεια πλευρά της Καταλονίας και προχώρησαν σε εκτεταμένες έρευνες, ενώ κατασχέθηκαν πολλά αντικείμενα.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες, ο Ροσέλ συνέλεξε παράνομες προμήθειες, που προέκυψαν από την πώληση των δικαιωμάτων της εικόνας της ποδοσφαιρικής ομάδας της εθνικής Βραζιλίας. Ο ίδιος και οι άλλοι που εμπλέκονται στην υπόθεση «ξέπλυναν» τα χρήματα μέσω πλασματικών εταιρειών που είναι εγκατεστημένες σε «φορολογικούς παραδείσους» σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Σύμφωνα με την «El Mundo Deportivo», η επιχείρηση αφορά τα έτη κατά τα οποία ο Ροσέλ προχώρησε σε επιχειρηματικές συμφωνίες με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Βραζιλίας (CBF), πριν γίνει πρόεδρος της Μπαρτσελόνα.

Διαμέσου της εταιρείας του «Ailanto Marketing» εκμεταλλεύτηκε τα αθλητικά δικαιώματα της εθνικής Βραζιλίας για χρόνια, οργανώνοντας φιλικούς αγώνες για τους οποίους είχε χρεώσει προμήθειες που θεωρήθηκαν παράνομες. Μεταξύ αυτών που εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο φέρεται ότι είναι και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, Ρικάρντο Τεϊσέιρα, καθώς και πρώην αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας.

Το 2013 ο Ροσέλ ήταν στην προεδρία της «Μπάρτσα» και κατηγορείται επίσης για το κόστος της μεταγραφής του Νεϊμάρ από τη Σάντος, την ίδια χρονιά. Η υπόθεση στοιχειοθετείται από την καταγγελία της βραζιλιάνικης εταιρείας DIS, η οποία κατείχε το 40% των δικαιωμάτων του Νεϊμάρ στο διάστημα που ο διεθνής άσος αγωνιζόταν στη βραζιλιάνικη ομάδα. Η εν λόγω εταιρεία υποστηρίζει ότι έχασε το νόμιμο μερίδιο από τη μεταγραφή επειδή η πραγματική αξία της συμφωνίας ήταν υποτιμημένη.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι εισαγγελείς είχαν εισηγηθεί την τιμωρία του Νεϊμάρ με πρόστιμο 10 εκ. ευρώ, καθώς και διετή ποινή φυλάκισης. Για τους πρώτους παραβάτες σε μη βίαια εγκλήματα, οι ποινές δύο ετών και κάτω αναστέλλονται στην Ισπανία και είναι απίθανο ο παίκτης να οδηγηθεί στην φυλακή. Η Μπαρτσελόνα ισχυρίζεται ότι την εποχή της μεταγραφής το κόστος της ήταν 57.1 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 40 καταβλήθηκαν στην οικογένεια του παίκτη.

Η DIS έλαβε το 40% των εναπομεινάντων 17.1 εκ. ευρώ, που πληρώθηκε η Σάντος. Το δικαστήριο, όμως, έθεσε την πραγματική αξία των δικαιωμάτων του Νεϊμάρ στα 25.2 εκ. ευρώ, οπότε η αμοιβή της εταιρείας θα έπρεπε να βασιστεί πάνω σε αυτό το ποσό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.