«Κ»άτω από τον φόβο να χαθούν ταλέντα για Νίκη και Ολυμπιακό Βόλου…

Η κατάσταση για τις ποδοσφαιρικές ομάδες Κ17

Το ενδιαφέρον του αθλητικού κοινού και των συμμετεχόντων στην όλη δραστηριότητα έχει στραφεί στο τι μέλλει γενέσθαι με τα πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών (το βάρος πέφτει στην πρώτη κατηγορία πάντως και αυτό μόνο θετικά μηνύματα δεν εκπέμπει) ωστόσο κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για το τι θα γίνει με το… μέλλον του Αθλητισμού και κάθε αθλήματος. Όπου «μέλλον» βάλτε τα τμήματα υποδομής και ειδικότερα τις ηλικιακές ομάδες σε κάθε άθλημα, είτε αυτό είναι ποδόσφαιρο, είτε μπάσκετ, είτε τένις και στίβος.

Ειδικά για το ποδόσφαιρο, και σε ό,τι αφορά τη Μαγνησία, Νίκη και Ολυμπιακός Βόλου είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι με αρκετά σχέδια και με διάθεση να επενδύσουν στις ηλικιακές ομάδες, με τις εξελίξεις όμως να είναι σαρωτικές και την πανδημία του κορωνοϊού να αφήνει έντονο το αποτύπωμά της και σ’ αυτές τις προσπάθειες. Βέβαια δεν ήταν μόνο η πανδημία που επηρέασε τους σχεδιασμούς των υπευθύνων, αλλά και οι παλινωδίες στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού και οι δύο σύλλογοι έχοντας κατά νου τη συμμετοχή στη Super League 2 ξεκίνησαν το σχεδιασμό για ομάδες κάτω των 19 ετών (Κ19). Ωστόσο η μη αναδιάρθρωση αλλάζει τα δεδομένα, αφού στη Football League πρέπει να συμμετέχουν ομάδες κάτω των 17 ετών (Κ17), οπότε και αλλάζουν τα ηλικιακά όρια! Αξίζει να σημειωθεί ότι και το περσινό ηλικιακό πρωτάθλημα είχε διακοπεί οριστικά και αμετάκλητα, ήδη από τον Μάρτιο…

Αυτά τα πισωγυρίσματα πάντως μόνο αισιοδοξία δεν εκπέμπουν, ενώ δεν λείπουν και οι απόψεις που επισημαίνουν τον κίνδυνο να χαθούν ταλέντα, μην μπορώντας να δείξουν τις δυνατότητές τους σε αγωνιστικές συνθήκες. Οπότε οι αρμόδιοι, τόσο οι προπονητές, όσο και οι γενικοί αρχηγοί των ηλικιακών ομάδων του Ολυμπιακού Βόλου και της Νίκης, κατέθεσαν την άποψή τους στο «Magnesiasports», με την ανησυχία να είναι δεδομένη για αρκετά θέματα…

Νίκος Σπυριδάκης (προπονητής Νίκης Βόλου Κ17)

«Εμείς συνεχίζουμε με ατομικά προγράμματα, αλλά η χρονιά χάνεται για κάποια παιδιά… Ξεκινήσαμε με Κ19 για Super League 2 και είχαμε κάνει μία επιλογή παιδιών με γεννηθέντα το 2002 να είναι περίπου 10. Φέτος, αφού προχωρά ως Κ17 θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής τέσσερα παιδιά, με βάση τα περσινά δεδομένα του πρωταθλήματος. Μιλήσαμε με τα παιδιά και είπαμε ότι θα γίνεται μία εναλλαγή συμμετοχών, και τα περισσότερα παιδιά το δέχθηκαν αυτό, έχοντας δει και τον Στάικο Βεργέτη να καλεί αθλητές στις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας. Ενώ ξεκινήσαμε καλά και η ομάδα έπαιρνε συγχαρητήρια από τον κο Βεργέτη, τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η εξέλιξη αυτών των παικτών. Τα παιδιά ήταν σε μία σειρά και είχαν φτάσει σε ένα καλό επίπεδο. Δύσκολα βλέπω να επανέλθουν όλα τα παιδιά και να αρχίσουν και πάλι από την αρχή, μετά και από επτά εβδομάδες προετοιμασίας. Ακούστηκε ένα σενάριο να γίνει ένα ηλικιακό πρωτάθλημα που θα συμπεριλαμβάνει ομάδες και από τη Super League 2 και από τη Football League φέτος, και δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να αλλάξουν και τα ηλιακά όρια κάπως… Αλλά κάτι επίσημο ακόμη δεν ήρθε στο προσκήνιο και έμεινε στα λόγια».

 

Σταύρος Σταμπουλής (προπονητής Ολυμπιακού Βόλου Κ17)

«Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό το πράγμα, μετά και την πρώτη καραντίνα, αλλά η διαφορά τώρα για τον Ολυμπιακό Βόλου είναι ότι είχαμε ξεκινήσει την προετοιμασία ταυτόχρονα με την ανδρική ομάδα και είχαμε ολοκληρώσει ένα βασικό στάδιο προπονήσεων οκτώ εβδομάδων, και ήμαστε έτοιμοι για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, ξέροντας πάντως ότι αυτές θ’ αργήσουν να ξεκινήσουν. Είχαμε κάνει και τις απαραίτητες εργομετρικές εξετάσεις και είχαμε φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο αγωνιστικής ετοιμότητας. Η διακοπή των προπονήσεων επηρεάζει σίγουρα την όλη λειτουργία της ομάδας, γιατί σταματήσαμε απότομα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ατομικά προγράμματα είχαμε δώσει κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας, αλλά τώρα προσωπικά αποφεύγω να προχωρήσω σε μία τέτοια κίνηση γιατί υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων και αποφεύγω να παροτρύνω τους παίκτες να βγαίνουν έξω και ειδικά ανεγξέλεκτα. Πτώση απόδοσης σίγουρα θα υπάρξει και αυτή η δουλειά που έχει γίνει δεν πιστεύω ότι θα πάει χαμένη αλλά εξαρτάται από το πότε θα αρχίσουν πάλι οι προπονήσεις. Προσωπικά είμαι απαισιόδοξος γενικότερα, θεωρώντας ότι αυτήν τη χρονική στιγμή το να μιλάμε για αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι προσβολή και στους ανθρώπους που χάνουν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα και για τα άτομα που εργάζονται στο σύστημα Υγείας. Δεν μπορούν κάποιοι να διασκεδάζουν ή να κάνουν το χόμπι τους τη στιγμή που κάποιοι βρίσκονται σε πόλεμο. Η πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα είναι το θέμα της υγείας. Έχω εξηγήσει και στους παίκτες ότι δεν είναι πρόβλημα να είναι σε απραξία. Θεωρώ ότι δεν θα χάσουν τη χρονιά, αλλά είναι κρίμα να χαθεί ολόκληρη η χρονιά ενώ χάθηκε και η μισή περσινή. Για κάποια παιδιά βέβαια που είναι στο κατώφλι μιας προώθησης σε μία επαγγελματική ομάδα, αυτό θα τους στοιχίσει. Πιστεύω ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η κατάσταση κάποια ηλικιακή ομάδα θα τη βλάψει, όντας ένα βήμα πριν από την ανδρική ομάδα. Εμείς ξεκινήσαμε με αυτήν την προοπτική και ήδη δύο παιδιά έχουν υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο και άλλα 2-3 ήταν σε αναμονή. Όλα όμως εξαρτώνται και πώς θα λειτουργήσει ο Αθλητισμός μετά το πέρας της καραντίνας».

Γιάννης Θεοδωρίδης (γενικός αρχηγός Κ17 Ολυμπιακού Βόλου)

«Στην ουσία ούτε κι εμείς δεν ξέρουμε σε ποια ηλικιακή βαθμίδα είναι η ομάδα (σς Κ17 ή Κ19), όσο η διοργανώτρια Αρχή δεν οριοθετεί τα ηλικιακά όρια, είμαστε σε αναμονή. Πέρυσι η SL2 είχε τις Κ19 και η Football League K17. Οι προπονήσεις διακόπηκαν και τα παιδιά δεν ξέρουν τι να κάνουν. Οι προπονήσεις σε ατομικό επίπεδο δεν αρκούν. Αν έχουν μεράκι τα παιδιά φυσικά δεν θα παρατήσουν το ποδόσφαιρο, αλλά κάποια δεν αποκλείεται συνολικά να απογοητευτούν. Η εξέλιξή τους σίγουρα φρενάρει! Από τη στιγμή μάλιστα που δεν γίνονται και αγώνες, πώς να δείξουν αυτοί οι αθλητές το ταλέντο τους και τι μπορούν να κάνουν εντός του αγωνιστικού χώρου, σε ένα πρωτάθλημα πανελλήνιας εμβέλειας; Αυτά τα παιδιά έχουν κάποιες δυνατότητες που πάνε να τους τις στερήσουν».

Σταύρος Ρούσης (γενικός αρχηγός Νίκης Βόλου Κ17)

«Αυτήν τη στιγμή τα παιδιά παίρνουν πρόγραμμα εκγύμνασης κάθε εβδομάδα και προσπαθούν να κρατηθούν σε φόρμα, αφού δεν μπορούν να κάνουν προπονήσεις. Δυστυχώς σε πρώτη φάση φαίνεται ότι αγωνιστική δράση δεν θα έχουμε παρά μετά τα Χριστούγεννα. Δεν ξέρουμε κιόλας αν θα έχουμε αγωνιστική δράση γενικά φέτος. Ακόμη και αν ξεκινήσουν οι ανδρικές ομάδες, μοιάζει δύσκολο για τις ηλικιακές ομάδες, αφού τα έξοδα θα είναι μεγάλα εάν χρειαστεί σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο να γίνονται τεστ κορωνοϊού και σ’ αυτές τις ηλικίες. Πάντως έως τώρα φροντίζαμε να τηρούμε τα όσα προέβλεπε το πρωτόκολλο αυστηρά, για να υπάρχει υγεία σε όλους, ειδικά τώρα με τα αυξημένα κρούσματα.

Δεν ανησυχώ για απώλεια γενιάς ποδοσφαιριστών… Μπορεί να χαθεί μία χρονιά για τα παιδιά, μπορούμε να το πούμε… το καλό που έχει η Νίκη αυτή τη στιγμή είναι ο Στάικος Βεργέτης, η καλύτερη περίπτωση στην κατηγορία, τόσο ως προπονητής όσο και ως άνθρωπος και παρακολουθεί όλα τα παιδιά, από την πιο μικρή ηλικία έως και στους μεγαλύτερους. Ακόμη και ηλιακά να μην μπορέσουν να παίξουν κάποια παιδιά,  μπορούν να συμμετέχουν στις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας, όπως γινόταν μέχρι πρότινος και ευελπιστώ ότι κάποια παιδιά θα απορροφηθούν με κάποιον τρόπο. Ο κ. Βεργέτης δίνει ευκαιρίες, αλλά το πώς θα είναι η συνέχεια είναι ένα καλό ερώτημα και θα εξαρτηθεί και από την πορεία της πανδημίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.