Κ. Μπράτσος: Ακόμη και η ισοπαλία στο βολιώτικο ντέρμπι είναι σαν ήττα

Μεγαλωμένος σε νικιώτικη οικογένεια, αλλά και ο προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου που τον έχει οδηγήσει στο μεγαλύτερο θρίαμβο της σύγχρονης ιστορίας του απέναντι στη Νίκη με 4-0 τον Απρίλιο του 2017 στο Πανθεσσαλικό.  Ο λόγος για τον Κώστα Μπράτσο, νυν τεχνικό διευθυντή της σχολής ποδοσφαίρου της Αγίας Παρασκευής, που έχει περάσει από τον πάγκο των ερυθρολεύκων αλλά και από τις υποδομές της Νίκης Βόλου, στον οποίο απευθύνθηκε το magnesiasports, προκειμένου να καταθέσει τη δική του άποψη ως ειδικός για το μεγάλο βολιώτικο ντέρμπι που θα γίνει το Σάββατο στο γήπεδο της Νεάπολης με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό.

Ο Κώστας Μπράτσος επισημαίνει ότι το όποιο αγωνιστικό πλεονέκτημα φαίνεται να έχει η Νίκη αντισταθμίζεται από τη δύναμή της έδρας, ενώ τονίζει ότι τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των δύο ομάδων είναι διαφορετικά, καθώς ο Ολυμπιακός Β. έχει ως δυνατό του σημείο το παιχνίδι από τους πλάγιους χώρους και η Νίκη Β. από τον άξονα. Επίσης, κάνει την πρόβλεψη για ένα κλειστό ματς, που μπορεί να κριθεί από κάποια στημένη φάση, ενώ αναφέρει ότι σε τέτοιες αναμετρήσεις ακόμη και η ισοπαλία μπορεί να θεωρηθεί σαν ήττα.

Αναλυτικά ο 43χρονος προπονητής ρωτήθηκε από το Magnesiasports:

Για τους παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην έκβαση του σαββατιάτικου βολιώτικου ντέρμπι:

«Είναι εύκολο για έναν προπονητή να δώσει κίνητρο στους παίκτες για ένα τέτοιο παιχνίδι. Αν για παράδειγμα στον Ολυμπιακό έλειπε κάτι στο προηγούμενο παιχνίδι, τώρα αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί όλη η πόλη μιλάει γι’ αυτό το ματς και κάθε ποδοσφαιριστής έχει ένα κίνητρο.  Δε χρειάζεται να πεις πολλά πράγματα στους ποδοσφαιριστές, για να βγάλουν την αγωνιστικότητα που πρέπει σε ένα τέτοιο ντέρμπι, που είναι από τα μεγαλύτερα πανελληνίως κι αυτό το ξέρουν όλοι είτε παράγοντες είτε προπονητές είτε παίκτες.

Υπάρχουν κάποιοι ενδογενείς παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο σε ένα τέτοιο ματς, όπως το πώς είναι μία ομάδα μέσα στα αποδυτήρια της και τι φόρμα έχει. Σίγουρα σε ό,τι αφορά αυτούς τους παράγοντες, η Νίκη βρίσκεται σε ένα καλύτερο momentum, στο οποίο ίσως να μη βρίσκεται ο Ολυμπιακός λόγω του προηγούμενου κακού αποτελέσματος. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός Βόλου είναι γηπεδούχος, έχει τη βοήθεια του κόσμου του και την ψυχολογία της έδρας. Άρα πιστεύω ότι έχουμε μία απόλυτη ισορροπία. Δηλαδή αν στους ενδογενείς παράγοντες έχει πλεονέκτημα Νίκη, στους εξωγενείς το έχει ο Ολυμπιακός».

Για τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των δύο ομάδων, τα συν και πλην που έχουν:

«Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι πιστεύω ότι και οι δύο ομάδες παρουσιάζουν αμυντικές αδυναμίες κι αυτό το δείχνουν και τα στατιστικά τους. Βέβαια στα υπέρ της Νίκης είναι ότι η αλλαγή προπονητή έχει γίνει εδώ και καιρό και έχει προλάβει να περάσει στοιχεία της ταυτότητάς του και να βελτιώσει την αγωνιστική της εικόνα. Από την άλλη πιστεύω ότι ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού δεν έχει ταυτιστεί ακόμη με την αγωνιστική εικόνα της ομάδας κι αυτό όμως μπορεί να παρακαμφθεί από τον παράγοντα έδρα, γιατί κακά τα ψέματα το πάθος μπορεί να βελτιώσει πάρα πολύ μία αγωνιστική εικόνα, κάτι που θεωρώ ότι έγινε στον πρώτο γύρο ακριβώς αντίστροφα. Ο κόσμος παίζει σημαντικό ρόλο και οπαδοί  έχουν την ίδια αγάπη για την ομάδα τους.

Ο Ολυμπιακός Βόλου έχει την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα, αλλά έχει την τρίτη χειρότερη άμυνα. Από την άλλη η Νίκη έχει τη χειρότερη άμυνα από τις ομάδες της πρώτης πεντάδας.

Αυτό που επιλέγουν κυρίως και οι δύο ομάδες είναι το 4-3-3 με μία τριάδα στον άξονα της μεσαίας γραμμής είτε με ένα είτε με δύο αμυντικά χαφ. Έτσι το παιχνίδι της μίας “κουμπώνει” στο παιχνίδι της άλλης και τα ματσαρίσματα είναι ισορροπημένα.

Το δυνατό σημείο του Ολυμπιακού είναι περισσότερο το παιχνίδι από τους πλάγιους χώρους κι αυτό ενισχύεται από την παρουσία του Κέρι και του Κουτσιανικούλη, ενώ αντίθετα το πιο δυνατό σημείο της Νίκης είναι το παιχνίδι από τον άξονα με την παρουσία του Ντομίνγκεθ, του Ροχάνο και του Λούκας Γκαρσία, που πιστεύω ότι θα παίξει εκεί κι όχι στα πλάγια. Αυτοί οι παίκτες της δίνουν μεγάλη ισχύ στο μεσαίο τρίτο και στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, γι’ αυτό και φέρνουν πιο πολύ εκεί την μπάλα.

Μία άλλη επισήμανση είναι ότι σε ένα ντέρμπι λόγω του πάθους που βγάζουν ποδοσφαιριστές θα υπάρχουν πιο πολλές στατικές φάσεις και πιστεύω ότι περισσότερο η Νίκη έχει καλούς εκτελεστές και είναι πολύ καλή στις στατικές φάσεις κι αυτό αποδεικνύεται από τα αρκετά γκολ που έχει πετύχει η ομάδα μ’ αυτόν τον τρόπο. Προβλέπω ότι είναι μεγάλο το ποσοστό που μπορεί να μπει κάποιο γκολ από στατική φάση.

Σίγουρα θα είναι ένα κλειστό παιχνίδι. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά, με τη Νίκη να προτιμά περισσότερο το παιχνίδι από τον άξονα και τον Ολυμπιακό από τα πλάγια βάσει των όσων έχουμε δει. Οι παίκτες ξέρουν τα δυνατά αλλά και τα αδύνατα  σημεία του αντιπάλου κι αν μία ομάδα προηγηθεί στο σκορ, τότε μπορεί να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της».

Για τη δική του εμπειρία δύο φορές ως προπονητής του Ολυμπιακού Β. σε ντέρμπι με τη Νίκη:

«Το να συμμετέχεις ως προπονητής σε ένα τέτοιο παιχνίδι και μάλιστα να είσαι ντόπιος είναι ευλογία, μόνο όταν αυτό συνοδεύεται και από θετικά αποτελέσματα. Αυτό το καταλαβαίνεις και από τον κόσμο, ο οποίος μετά από καιρό θυμάται τι είχε γίνει και σου του υπενθυμίζει».

Για το πόσο σημαντική είναι η σωστή ψυχολογική προετοιμασία:

«Σίγουρα το ψυχολογικό κομμάτι παίζει σημαντικό ρόλο. Κάθε προπονητής ξέρει πού υστερεί η ομάδα του ψυχολογικά ή αγωνιστικά και για ποιο λόγο και πρέπει να βρει έναν τρόπο να το βγάλει από το μυαλό των ποδοσφαιριστών. Μπορεί κάποιους παίκτες να τους επηρεάζει μία προηγούμενη ήττα, άλλους να μην τους επηρεάζει. Είναι λοιπόν στην ευχέρεια του προπονητή με όσα πει στους παίκτες σχετικά με την καθοδήγηση, την τακτική, τη συγκέντρωσή τους να τους δώσει τον λόγο να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο στο γήπεδο όσα τους έχει επισημάνει αγωνιστικά».

Για το αν η Νίκη Βόλου έχει ένα μικρό πλεονέκτημα λόγω της βαριάς ήττας του Ολυμπιακού Β. στο προηγούμενο ματς:

«Αν η Νίκη Βόλου θεωρήσει ότι ο Ολυμπιακός Βόλου δεν έχει καλή ψυχολογία λόγω του προηγούμενου αποτελέσματος, θα είναι μεγάλο σφάλμα. Η αντίστροφη κατάσταση υπήρχε στον πρώτο γύρο. Το ποδόσφαιρο μας έχει δείξει ότι μία ομάδα μπορεί να ξεπεράσει ένα αποτέλεσμα και να κοιτάξει αμέσως το επόμενο παιχνίδι».

Για τη σημασία που έχει η νίκη σε ένα τέτοιο ντέρμπι:

«Ίσως φαίνεται υπερβολικό αυτό που λέω, αλλά αν η Νίκη και Ολυμπιακός κερδίσουν τα επόμενα παιχνίδια και χάσουν αυτό το ντέρμπι, θα είναι πιο βαρύ γι’ αυτούς, γιατί μία επιτυχία θα κάνει περήφανους τους φιλάθλους περισσότερο από τα αποτελέσματα στα άλλα ματς που έρχονται. Μία νίκη στο ντέρμπι είναι κάτι το οποίο μένει στο τέλος της χρονιάς, αν φυσικά καμία από τις δύο ομάδες δεν κατορθώσει να επιτύχει το βασικό της στόχο που είναι η άνοδος. Αν ηττηθείς στο ντέρμπι και κερδίσεις τα υπόλοιπα παιχνίδια, έστω και έτσι θα σου μείνει μία αίσθηση πικρίας. Ακόμη και η ισοπαλία για τις δύο ομάδες είναι σαν ήττα, σύμφωνα και με την προσωπική μου εμπειρία. Ο τρόπος που εγώ λειτουργούσα ως προπονητής σε αυτά τα παιχνίδια ήταν να διεκδικώ μέχρι το τελευταίο λεπτό τη νίκη, γιατί αυτή έχει σημασία μόνο σε ένα τέτοιο παιχνίδι».

Χρ. Θαν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.