«Κάθαρση, για να μείνουν μόνο οι αξιόπιστες ομάδες»

Αποκλειστική συνέντευξη στο magnesiasports του Αλέξη Παπακωνσταντίνου

Αποκλειστική συνέντευξη στο magnesiasports παραχώρησε ο ισχυρός άνδρας της Νίκης και μεγαλομέτοχος της κυανόλευκης ΠΑΕ, Αλέξης Παπακωνσταντίνου.

Σ’ αυτήν τονίζει ότι η επέτειος των 100 χρόνων μπορεί να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον κίνητρο, ενώ αναγνωρίζει πως ο στόχος την περσινή σεζόν χάθηκε νωρίς και πως το ξεκίνημα φέτος θα είναι πολύ σημαντικό.

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗ

Ακόμη, επισημαίνει ότι οι κυανόλευκοι θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο φέτος τις εγκαταστάσεις τους και την καθημερινότητά τους και χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό το να μη χρωστά μία ομάδα, όπως η Νίκη, τη στιγμή που ακόμη οφείλονται χρήματα από πέρσι και δεν υπήρξε καμία χρονιά η δυνατότητα για οικονομικό προγραμματισμό με βάση τα έσοδα της Σούπερ Λιγκ 2.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι ο ίδιος και η διοίκησή του δεν πρόκειται να αφήσουν στη μέση αυτό που ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια και θεωρεί κέρδος για τη Νίκη να υπάρξει κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο με βάση την έρευνα που γίνεται για τους χειραγωγημένους αγώνες, ώστε να μείνουν μόνο οι πραγματικά αξιόπιστες ομάδες.

Τέλος, πιστεύει ότι η καθημερινή ζωή και η ψυχολογία του Νικιώτη οπαδού εξαρτάται από την πορεία της ομάδας και ζητά από τον κόσμο αισιοδοξία και συσπείρωση.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου στο magnesiasports:

Κύριε Παπακωνσταντίνου, η νέα χρονιά θα είναι ξεχωριστή για τη Νίκη, καθώς θα γιορτάσει τα 100 χρόνια ζωής. Αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τη διοίκηση, ώστε να κάνει τα πάντα, προκειμένου η ομάδα να συνδυάσει αυτήν την επέτειο με μία άνοδο στην Α’ Εθνική;

«Εφόσον διοικείς έναν σύλλογο σαν τη Νίκη και πρεσβεύεις αυτήν την ιδέα, κάθε χρόνο επιβάλλεται να πρωταγωνιστείς και να κάνεις κάτι καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά. Σίγουρα δεν αγνοούμε το γεγονός ότι ο σύλλογος κλείνει τα 100 χρόνια του χρόνου τον Αύγουστο, οπότε είναι ένα επιπλέον κίνητρο. Όμως το κίνητρο είναι σχεδόν αυτονόητο και υπάρχει ασχέτως μίας τέτοιας επετείου. Έχουμε πάντως στο μυαλό μας αυτό το κίνητρο και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιες επιπλέον ενέργειες. Άρα δεν μας βρίσκει αδιάφορους το γεγονός ότι Νίκη συμπληρώνει το 2024 εκατό χρόνια ζωής».

Πιστεύετε ότι έχετε μάθει από την περσινή χρονιά που ο στόχος χάθηκε νωρίς, ασχέτως του πολύ καλού πλασαρίσματος στο τέλος, ώστε να δούμε κάτι διαφορετικό και καλύτερο από τη Νίκη φέτος;

«Το αναγνωρίζουμε αυτό, αλλά συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, όπως αναγνωρίζουμε ότι το ξεκίνημα είναι πάντα πολύ σημαντικό. Και πέρσι όπως και φέτος είχαμε την ίδια άποψη, να κρατήσουμε ένα δυνατό κορμό και να έχουμε την ίδια συνέχεια στο προπονητικό τιμ. Για κάποιους λόγους πέρσι δεν μας βγήκε.

Φέτος έχουμε κινηθεί παρόμοια με πέρσι, ώστε διατηρώντας περίπου το 80% του ρόστερ και το ίδιο προπονητικό τιμ να αυξήσουμε τις πιθανότητες για καλό ξεκίνημα. Στο ποδόσφαιρο βέβαια δεν μπορείς να το εγγυηθείς αυτό, αλλά κινούμαστε με αυτόν τον γνώμονα. Και πέρσι έτσι έτσι κινηθεί, αλλά δεν μας βγήκε».

Ο τρόπος που διοικείται η Νίκη, έχοντας καταφέρει να μη χρωστά πουθενά και να είναι αξιόπιστη οικονομικά, θεωρείτε ότι είναι ένα από τα μεγάλα ατού της ομάδας σε σχέση με τους ανταγωνιστές της;

«Εκεί που δίνουμε μεγάλη έμφαση, γιατί στη Σούπερ Λιγκ 2 δεν είναι όλα στην εντέλεια, είναι κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε σε όλα τα επίπεδα, και διοικητικά και αγωνιστικά και στο θέμα των εγκαταστάσεων.

Ειδικά φέτος σ’ ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις, θα είμαστε πολύ καλύτερα από πέρσι. Το γήπεδο του ΟΣΕ, ενώ πέρσι ήταν καλό,  φέτος έχει γίνει στα πρότυπα της Super League 1. Θα έχουμε και τη Νεάπολη για κάποιες προπονήσεις, χωρίς να κάνουμε μεγάλη χρήση. Θα βελτιώσουμε και το γυμναστήριό μας και όλα αυτά συμβάλλουν σε μία εικόνα ομάδας νοικοκυρεμένης και με ομαλή λειτουργία. Μετά πρέπει να βγει όλο αυτό στο χορτάρι και να κάνουμε το καλύτερο, για να πετύχουμε τον στόχο, που σίγουρα είναι να πρωταγωνιστήσουμε.

Σίγουρα είναι ακόμη πιο δύσκολο να μην οφείλει μία ομάδα, όταν ακόμη μας χρωστάνε χρήματα από πέρσι από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Πολύ πιθανόν να ξεκινήσουμε πάλι, χωρίς να έχουμε εικόνα για το ποια είναι τα έσοδά μας. Όλα πραγματικά είναι λάθος. Ακόμη και σε μη προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, δεν νοείται να μην μπορείς να κάνεις οικονομικό προγραμματισμό. Δεν δικαιολογώ τις ομάδες που έχουν προσφυγές, αλλά από ένα σημείο και μετά δυσκολεύει το πράγμα στον προγραμματισμό, ακόμη κι αν οι άνθρωποι που διοικούν, έχουν τις καλύτερες προθέσεις».

Διαρκώς ακούγεται στον Βόλο ότι ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου κάποια στιγμή θα κουραστεί να σπαταλά μεγάλα ποσά για τη Νίκη σε μία κατηγορία που δεν έχει έσοδα, όπως μπορεί να ισχύει και με άλλους προέδρους, και αν η ομάδα δεν ανέβει στη Σούπερ Λιγκ 1 νομοτελειακά θα επιλέξει να αποχωρήσει. Επειδή, πολλοί μιλούν για εσάς χωρίς εσάς, τι έχετε να απαντήσετε σ’ αυτό;

«Εμείς ως διοίκηση και πείσμα έχουμε και είναι πολύ δύσκολο αυτό που ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια να το αφήσουμε στη μέση. Αυτό που επιβάλλεται από άλλους τους φορείς και από το κράτος είναι αυτή η κατηγορία να γίνει πιο αυτάρκης οικονομικά και να προσελκύει πιο σοβαρούς επενδυτές.

Σε μη προηγμένες χώρες υπάρχουν δεύτερες κατηγορίες με εγγυημένα έσοδα που προσελκύουν επενδυτές και που βγάζουν παίκτες. Κάθε χρόνο η Σούπερ Λιγκ 2 βγάζει ελάχιστα Ελληνόπουλα, που θα πάνε στη Σούπερ Λιγκ 1. Δεν νοείται αυτό. Επιβάλλεται να δώσουμε μάχη να βελτιωθούν οι συνθήκες της Σούπερ Λιγκ 2 και να συνδράμουν σ’ αυτό όλοι οι φορείς, η Σούπερ Λιγκ 1, η ΕΠΟ, η ίδια η Σούπερ Λιγκ 2. Είναι κάτι που έχει πολλές παραμέτρους.

Σίγουρα σε ένα βάθος πενταετίας ή δεκαετίας, αν δεν γίνουν αυτά, τότε οι διοικήσεις θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει νόημα σ’ όλο αυτό και δεν έχει κανέναν αντίκτυπο. Αν υπάρχει η ηρεμία, θα μπορέσουμε να κάνουμε και άλλα δημιουργικά πράγματα, όπως να αφοσιωθούμε περισσότερο στις υποδομές, αλλά αυτά θα πάνε λίγο πίσω, αν η «ναυαρχίδα» σου ασχολείται με θέματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα».

Υπάρχει εν εξελίξει μία διερεύνηση ενός σκανδάλου με χειραγωγημένους αγώνες. Η Νίκη, που είναι γνωστό πως δεν εμπλέκεται πουθενά σε τέτοιες υποθέσεις, μπορεί να προσδοκά σε κάτι, αν τελικά μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο και υπάρξουν τιμωρίες ομάδων;

«Το πιο θετικό που μπορεί να γίνει για έναν σύλλογο, όπως η Νίκη, και υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι σύλλογοι στη Σούπερ Λιγκ 2, είναι να υπάρξει μία κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ετσι, το έδαφος θα είναι πιο πρόσφορο, για να μπορείς να πετύχεις και να μην ασχολείσαι με εξωαγωνιστικά ζητήματα.

Αν όλα που διαβάζουμε, ισχύουν, γιατί δεν έχω κάποια παραπάνω πληροφορία, να ακολουθηθεί η διαδικασία που πρέπει και όπου βγει.

Πέρα από το όποιο όφελος θα έχει η Νίκη, που δεν ξέρω αν θα έχει, το να υπάρξει μία κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίζεται η Σούπερ Λιγκ 2 με τόση καχυποψία, γιατί αυτό μας δυσκολεύει σε πολλά επίπεδα.

Δηλαδή, όταν μιλάς με ξένους παίκτες, μειώνονται οι πιθανότητες να έρθουν και γίνεται και πιο δύσκολο το χορηγικό κομμάτι. Εχει πολλές επιπτώσεις. Οπότε για μένα το πιο σημαντικό είναι να γίνει ένα οριστικό ξεκαθάρισμα και αν ισχύουν όλα αυτά, να πάει μέχρι τέλους το θέμα, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μείνουν μόνο οι αξιόπιστες ομάδες, έτσι ώστε και οι φίλαθλοι και οι χορηγοί και οι ποδοσφαιριστές να σε βλέπουν με άλλο μάτι».

Στο πίσω του μυαλού σας υπάρχει το ενδεχόμενο να κληθεί η Νίκη με βάση και τη θέση της και ότι έχει άδεια για Σούπερ Λιγκ 1 να καλύψει το κενό μίας τιμωρημένης ομάδας;

«Το θεωρώ πολύ δύσκολο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πριν την έναρξη της Σούπερ Λιγκ 1. Αν γίνει η έναρξη, μετά ό,τι και να γίνει, δεν θα υπάρξει αναπλήρωση».

Γράφεται συνέχεια ότι η Σούπερ Λιγκ 2 είναι το πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα στην Ευρώπη και ότι γι’ αυτό πρέπει να τελειώσει η διερεύνηση της υπόθεσης, για να ξεκινήσει η νέα αγωνιστική σεζόν. Πώς κρίνετε ότι δεν υπάρχει ανάλογη πρόθεση για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1, εφόσον και εκεί υπάρχουν πολλές σκιές;

«Είναι αυτό που λέω εδώ και χρόνια, ότι υπάρχει χαοτική διαφορά και αντιμετώπιση μεταξύ των δύο επαγγελματικών κατηγοριών. Αν υπήρχε μία ενιαία διαχείριση της Σούπερ Λιγκ 1 και 2, δεν θα γινόταν αυτό. Πρέπει να μειωθούν οι χαοτικές διαφορές και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και τα δύο πρωταθλήματα.

Κάποιος μπορεί να πει από τη Σούπερ Λιγκ 2 ότι πάει σε ακαριαίο θάνατο. Αφού δεν βγήκε κατηγορία, δεν θα ματώσει πάλι και του χρόνου και θα φύγει. Εξαρτάται πάρα πολύ να κρατηθεί ζωντανή στην κατηγορία μία ομάδα από μία ισχυρή διοίκηση, κάτι που δεν θα έπρεπε να ισχύει. Θα μπορούσε να υπάρχει μία συνέπεια ασχέτως των προσώπων σε μία ομάδα. Το καλό θα ήταν -και το έχω πει από τον αρχή- να μιλούσαν πάντα για τη Νίκη και ποτέ για τον Αλέξη ή τον Βασίλη. Στο εξωτερικό τους μεγαλομετόχους τους ακούς, όταν πουλάνε ή αγοράζουν τις ομάδες. Η εξάντληση σε δύο-τρία πρόσωπα βλάπτει όλο το σύστημα».

Φέτος κάνατε μία δήλωση πριν τις εκλογές της Σούπερ Λιγκ 2 πως η Νίκη κι εσείς προσωπικά δεν φοβάστε κανέναν εκβιασμό, γιατί έχετε από πίσω σας τη δύναμη του κόσμου. Επειδή πραγματικά ο κόσμος είναι η μεγάλη δύναμη της ομάδας, πιστεύετε ότι φέτος θα πειστεί το σύνολο των οπαδών να δώσει δυναμικό παρών στο γήπεδο;

«Πολλές ομάδες έχουν κόσμο, αλλά στη Νίκη η ζωή του φιλάθλου είναι αλληλένδετη με την ομάδα. Η ψυχολογία των οπαδών της Νίκης εξαρτάται από το πώς πηγαίνει η ομάδα. Πάντα οι νίκες έφερναν τον κόσμο κοντά, αλλά δεν παύει ο κόσμος να είναι κοντά, έστω κι αν δεν έρχεται στο γήπεδο. Το καταλαβαίνεις αυτό και το νιώθεις από όλη την παρουσία στην πόλη.

Η ωμή αλήθεια είναι ότι η παρουσία του κόσμου εξαρτάται από το πώς θα παρουσιαστεί η ομάδα μέσα στο γήπεδο. Αλλά, θεωρώ ότι ο Νικιώτης θέλει μία ομάδα μαχητική που τα δίνει όλα μέσα στο γήπεδο. Βέβαια, βοηθούν και τα αποτελέσματα και οι νίκες και να είσαι ψηλά βαθμολογικά και εντός στόχων. Οι ομάδες του Ελευθερόπουλου δείχνουν ότι και σε αγώνες που χάσαμε, παλέψαμε μέχρι το 95’ και δεν χάσαμε με κατεβασμένα χέρια. Όταν το βλέπει αυτό ο φίλαθλος έρχεται πιο κοντά. Με καλά αποτελέσματα ο κόσμος θα συσπειρωθεί ακόμη περισσότερο».

Ίσως πριν τα αποτελέσματα μπορεί ο κόσμος να συσπειρωθεί με δυνατές μεταγραφές; Γιατί με την παρουσία σας στον Βόλο υπάρχει η προσδοκία ότι θα τελειώσουν θετικά πολλές υποθέσεις.

«Σίγουρα και με μεταγραφές. Ισχύει αυτό. Εχω πει πάντως πολλές φορές ότι η Νίκη είναι ζωντανός οργανισμός που δεν σταματά ποτέ είτε είμαι εγώ στον Βόλο είτε είμαι στο Λονδίνο. Βέβαια, όταν έρχομαι, βάζουμε κάποια πράγματα στη σειρά και ολοκληρώνονται. Μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις ότι, επειδή λείπω, δεν γίνεται τίποτα. Να περιμένουμε τις επόμενες μέρες ανακοινώσεις.

Ο κόσμος να ‘ναι αισιόδοξος, να συσπειρωθεί και να ‘ναι κοντά, γιατί μόνο με τη συσπείρωση μπορεί να γιγαντώσει την ομάδα και να την πάει πολύ μακριά».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.