Κωνσταντινίδης στο «Magnesiasports»: «Χρειάζονται περισσότερα για την άθληση των ΑμεΑ»

Ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης είναι μέλος του Δ.Σ. του ΑΣ Αργοναύτες ΑμεΑ Βόλου, ενώ κατέχει τον τίτλο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλητή Εφήβων στο Αγώνισμα των 100μ., έχει κάνει Πανελλήνιο ρεκόρ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 200 μ. και είχε αναδειχθεί ως ο καλύτερος έφηβος Αθλητής στην Ελλάδα το 1992. Οπότε, ήταν ένα από τα πλέον κατάλληλα άτομα για να απευθυνθεί το «Magnesiasports», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου).

-Πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός για τα ΑμεΑ;

«Είναι διττός ο χαρακτήρας του και το κέρδος είναι διπλό. Ο Αθλητισμός αποϊδρυματοποιεί τα ΑμεΑ και τα ωθεί να βγουν από το σπίτι και να συμμετέχουν ενεργά στο κοινωνικό σύνολο. Το δεύτερο αφορά την πλευρά της υγείας. Φανταστείτε ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες για παράδειγμα… Με τον αθλητισμό αναπληρώνει την κίνηση που χάνει από την αναπηρία και έχει πολλαπλάσια οφέλη για την υγεία του».

-Είναι μία φιλική χώρα η Ελλάδα ως προς τους αθλητές ΑμεΑ;

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο στον ειδικό Αθλητισμό και για τον αθλητισμό των ΑμεΑ. Γίνονται βέβαια βήματα προς την θετική κατεύθυνση και υπάρχει μέριμνα και από την Πολιτεία και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά έχουν να γίνουν πολλά ακόμα».

-Οι αθλητικές υποδομές του Βόλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν απρόσκοπτα;

«Το θέμα είναι ότι δεν είναι πλήρως διαθέσιμες, με σοβαρές ελλείψεις στην προσβασιμότητά τους για να υποδεχθούν ΑμεΑ. Χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις. Το Σκοπευτήριο έχει σκαλοπάτια και χρειάζεται αναμόρφωση. Στο Κολυμβητήριο μπορείς να μπεις στον χώρο, αλλά δεν μπορεί ένα άτομο με αναπηρία να μπει ή να βγει στην πισίνα. Τι να το κάνω αν φτάνω στην πηγή αν δεν μπορώ να πιω νερό; Στο κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας υπάρχουν σκαλοπάτια από τα αποδυτήρια προς την πισίνα».

-Εξιδεικευμένο προσωπικό ή προπονητές υπάρχουν, με τις απαραίτητες γνώσεις;

«Προσωπικό χρειάζεται και με ειδικές γνώσεις, ανάλογα και με τη μορφή της αναπηρίας. Δεν υπάρχουν πολλοί και χρειάζονται σίγουρα περισσότεροι».

-Κίνητρα και οικονομική στήριξη είναι διαθέσιμα;

«Με παράδειγμα τον σύλλογο των Αργοναυτών, όλα συμπίπτουν στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομικής δυσπραγίας της τελευταίας δεκαετίας, που συνεχίζεται και τώρα. Παλαιότερα υπήρχαν επιχορηγήσεις με καλά ποσά. Πολύ παλαιότερα όμως. Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης έχουν κοπεί πολλές από αυτές. Μετά την κρίση, τα περισσότερα σωματεία, είτε του γενικού πληθυσμού ή των ΑμεΑ χρηματοδοτούνται σε πολύ χαμηλό βαθμό. Βλέπω να γίνονται κάποια βήματα πάντως και ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.

Σε ατομικό επίπεδο βέβαια, αν κάποιος αθλητής ΑμεΑ αν έχει διάκριση έχει και αυτός πριμ και μπόνους που προβλέπονται…».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.