Κορωνοϊός: Τα χαμένα δισεκατομμύρια του αθλητισμού

Σε πανδημία και για τον αθλητισμό έχει εξελιχθεί ο κορωνοϊός, ο οποίος έχει προκαλέσει αναβολές αθλητικών διοργανώσεων και τεράστια οικονομική καταστροφή. Η πανδημία του COVID-19 που έχει σκοτώσει περισσότερους από 544.000 ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 11,8 εκατομμύρια, έχει προκαλέσει ντόμινο αναβολών και παρενεργειών στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός που αναβλήθηκε και προκάλεσε ντόμινο αναβολών και σε άλλες διοργανώσεις είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020, οι οποίοι θα γίνουν το καλοκαίρι του 2021, από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2021 οι Ολυμπιακοί και από τις 24 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου οι Παρολυμπιακοί.

Η αναβολή αυτή προκάλεσε και άλλες αναβολές μεγάλων διεθνών διοργανώσεων και ταυτόχρονα επέφερε πολύ μεγάλη ζημιά στον παγκόσμιο αθλητισμό. Μια ζημιά δισεκατομμυρίων που μαζί με την παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία αναγκάζει τον παγκόσμιο αθλητισμό να βαδίσει σε δύσκολες ατραπούς και να καταβάλει υπερπροσπάθεια για να εξέλθει αυτών.

Στο παραπάνω γράφημα φαίνεται η οικονομική ζημιά σε δολάρια που εκτιμάται ότι θα υποστούν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και μεγάλα πρωταθλήματα που είτε αναβλήθηκαν, είτε ματαιώθηκαν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αναμένεται να υποστούν τη μεγαλύτερη ζημιά με 6 δισ. δολάρια. Ακολουθούν με 5,5 δισ. δολάρια συνολικά τα αμερικάνικα επαγγελματικά πρωταθλήματα, του μπάσκετ (NBA), του αμερικάνικου ποδοσφαίρου (NFL), του ποδοσφαίρου (MLS) του μπέιζμπολ (MLB) και του χόκεϊ επί πάγου (NHL).

Τα 850 εκατομμύρια δολάρια θα φθάσει η ζημιά για το σύνολο των αγγλικών διοργανώσεων, κρίκετ, ράγκμπι και ποδόσφαιρο των μικρότερων κατηγοριών, ενώ η Premier League από μόνη της και παρ΄ ότι ξεκίνησε και πάλι με τα ματς να διεξάγονται χωρίς θεατές, αναμένεται να έχει ζημιά 1,35 δισ. δολάρια.

Μεγάλη ζημιά αναμένεται να έχουν και οι άλλες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές λίγκες και τα πρωταθλήματά τους.  Η ισπανική  La Liga που και αυτή ξεκίνησε με αγώνες χωρίς θεατές εκτιμάται ότι θα έχει ζημιές 1 δισ. δολάρια,  η ιταλική Serie A που επίσης ξεκίνησε με παιχνίδια χωρίς θεατές εκτιμάται ότι θα έχει ζημιές 703 εκατομμύρια δολάρια και η γαλλική Ligue 1 της οποίας το πρωτάθλημα διακόπηκε εκτιμάται ότι θα χάσει 430 εκατομμύρια δολάρια.

Που να υπολογίσει κανείς και τα χαμένα έσοδα σε μικρότερες κατηγορίες, ακόμη και για τα ερασιτεχνικά σωματεία, θα προσθέσουμε εμείς…

Sport3.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.