Koύγιας: «Πρόταση με βάση την ποδοσφαιρική λογική»

Με τα πρωταθλήματα και του ποδοσφαίρου να έχουν διακοπεί και κανείς να μην είναι σίγουρος πότε θα αρχίσουν και πάλι (εάν αρχίσουν), σενάρια και προτάσεις κάνουν την εμφάνισή τους για εκ νέου αναδιάρθρωση. Ήδη δύο προτάσεις έχουν γίνει γνωστές, αυτή των ομάδων της Football League και μία του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΛ, Αλέξη Κούγια.

Το «Magnesiasports» ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΛ, που σχολίασε την πραγματικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, αλλά και το τι μπορεί να ακολουθήσει. H πρότασή μου έγινε με αφορμή τις πληροφορίες που έχω για προβλέψεις ότι τα πρωταθλήματα θα μείνουν ως έχουν. Από τη στιγμή που θα έχουμε τρεις μήνες διακοπή οι ποδοσφαιριστές δεν θα μπορούν να επανέλθουν χωρίς προετοιμασία τουλάχιστον έξι εβδομάδων. Η άποψή μου είναι η κοινωνική εκδήλωση του ποδοσφαίρου σε όλες τις κατηγορίες για φέτος έχει τέλος. Η πρότασή μου εξυπηρετεί και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί» σημείωσε ο κ. Κούγιας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόταση που δημοσιοποίησε, υποστηρίζοντας ότι αυτή κινείται με τη βάση της αξιοπιστίας και της ποδοσφαιρικής λογικής. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Η Super League 2 είναι το πιο αποτυχημένο πρωτάθλημα στην Ελλάδα με τις πλέον αδύναμες ομάδες. Είναι και διεφθαρμένο πρωτάθλημα γιατί οι μισές τουλάχιστον ομάδες δεν έχουν ιδιοκτήτη. Δεν έχουν καμία από τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να πάρουν αδειοδότηση συμμετοχής. Όλα έγιναν με προχειρότητα και γιατί έπρεπε να γίνει αυτό το πρωτάθλημα για να πάρουν τα λεφτά από τα τηλεοπτικά, που κακώς είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και ο κ. Βασιλειάδης προ εκλογών. Φέτος δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, οπότε είπα ότι πρέπει να διαρθρώσουμε το ποδόσφαιρο. Με δεδομένο ότι από 12 ομάδες στη Super League 2 έχουν δύο ομάδες ήδη υποβιβαστεί, και είναι αδύνατον ακόμη και με πλέι άουτ να επηρεαστεί η βαθμολογία, και έχω και την άποψη ότι αυτές οι ομάδες με τα προβλήματα που έχουν δεν θα αδειοδοτηθούν».

Οπότε τι μπορεί να ακολουθήσει; Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΛ: «Δύο ομάδες ανεβαίνουν, ο Απόλλων Σμύρνης και ο ΠΑΣ Γιάννενα, και δύο υποβιβάζονται (σ.σ. Κέρκυρα και Απόλλων Πόντου). Μένουν οκτώ ομάδες. Από την άλλη θα δείτε στη Football League ότι οι οκτώ πρώτες ομάδες είναι πολύ αξιόλογες και όλες στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει στην πρώτη εθνική. Ο Ιωνικός, τα Τρίκαλα, η Βέροια, η Νίκη και ο Ολυμπιακός Βόλου… Μόνο η Ιεράπετρα δεν έχει συμμετάσχει αλλά είναι μία πολύ αξιόλογη ομάδα, με έναν πολύ αξιόπιστο ιδιοκτήτη και έχει και κόσμο. Οι οκτώ αυτές ομάδες να μπουν στη Super League 2, σε έναν όμιλο και να κάνουν  ένα φυσιολογικό πρωτάθλημα, χωρίς πλέι οφ και πλέι άουτ. Στον όμιλο αυτό να ανεβαίνει απευθείας και ο δεύτερος με μπαράζ με τον προτελευταίο της Super League».

«Να μην υποβιβαστεί κανένας από τη Football League»

Αυτομάτως με την άνοδο των οκτώ ομάδων από τη Football League, o Aλέξης Κούγιας προτείνει να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα. Γιατί; «Η Καλαμάτα είναι αξιόλογη ομάδα και η Τρίγλια έχει έναν πολύ αξιόλογο ιδιοκτήτη με πολύ ωραίες εγκαταστάσεις, και ο Ασπρόπυργος το ίδιο, και ο Θεσπρωτός, και ο Ιάλυσος που ήταν στην παλιά Β’ Εθνική. Επειδή και το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής διεξάγεται σε οκτώ ομίλους, τώρα να ανέβουν όλοι. Οπότε θα έχουμε τρία πρωταθλήματα με αξιόπιστες ομάδες που θα πρέπει να περάσουν από την αξιολόγηση της ΕΕΑ και θα έχουμε μία νορμάλ ποδοσφαιρική κατάσταση» είναι η άποψή του.

«Επτά μήνες χωρίς ποδόσφαιρο»

Παράλληλα, ο κ. Κούγιας σχολιάζει και την πρόταση των ομάδων της Foottball League, ενώ στέκεται και στο θέμα της διάρκειας των πρωταθλημάτων.

«Με την προηγούμενη διοργάνωση, τα πρωταθλήματα τελειώνουν ουσιαστικά τον Μάρτιο χωρίς αγώνες μέχρι τον Αύγουστο για την Super League και μέχρι τον Οκτώβριο για τις άλλες δύο κατηγορίες. Άρα θα είχαμε επτά μήνες χωρίς ποδόσφαιρο» σημειώνει σε πρώτη φάση.

Όμως κατά την άποψή του δεν βλέπει λογική στο να υπάρχουν δύο όμιλοι στη Super League 2. Θεωρώντας ότι τα στοιχεία βιωσιμότητας είναι απαραίτητα για την αξιοπιστία των ομάδων, ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρει: «Με δύο ομίλους πάλι θα έχουμε «κολοβό» πρωτάθλημα, από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Δεν έχει ποδοσφαιρική λογική η πρόταση της Νίκης Βόλου. Εκτός αυτού με αυτόν τον διαχωρισμό σε Βορρά και Νότο καταργείται η έννοια του εθνικού πρωταθλήματος και γίνεται τοπική. Αν είναι στο πλαίσιο του να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία βιωσιμότητος, τότε γιατί να είσαι επαγγελματική ομάδα; Αν τελικά εξαρτάσαι μόνο από μία κρατική επιχορήγηση, εάν δεν έχεις οπαδούς ή αξιόπιστο ιδιοκτήτη να κάνει υποδομές, ποιος είναι ο λόγος να το κάνεις;».

«Να διεκδικήσουν οι ομάδες αυτά που δικαιούνται από το στοίχημα»

Μία άλλη παράμετρος που θέτει ο Αλέξης Κούγιας έχει ως βάση την άποψη ότι το ποδόσφαιρο πια ενωμένο πια με αξιόπιστους ιδιοκτήτες και αξιόπιστες ομάδες θα είναι σε θέση να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται από το στοίχημα.

«Δεν μπορεί οι ομάδες μας να παίζουν και να θησαυρίζουν ολόκληροι επιχειρηματικοί όμιλοι κι εμείς να φυτοζωούμε» υπογραμμίζει, ενώ από την άλλη αποκαλύπτει ότι έχει πληροφορίες ότι ο έλεγχος των ελληνικών πρωταθλημάτων θα περάσει πλήρως στην αρμοδιότητα της UEFA!

«Oύτε η ΕΠΟ θα έχει από τον Ιούνιο όμως λόγο! Όλη η επιμέλεια των πρωταθλημάτων θα περιέλθει στην UEFA για 2 έως 5 χρόνια! Με κάλεσε ο κ. Λάκοβιτς μαζί με τους επιτετραμμένους της UEFA στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη διαδρομή μου, και ήμουν ο μόνος που τους είπα πράγματα που δεν είχαν ξανακούσει, όπως τι γίνεται με τις Ενώσεις. Κατάλαβαν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως σε άλλες χώρες. Απ’ ότι γνωρίζω θα έχουμε μία ειδική διαδικασία στην Ελλάδα,  για την οποία έχει συμφωνήσει η ελληνική Κυβέρνηση και την αγκάλιασε ο κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και πήγε ο κ. Γεραπετρίτης πολλές φορές στο εξωτερικό και ήρθαν και αυτοί εδώ. Αυτό θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες και αυτομάτως ό,τι αφορά την ΕΠΟ μέχρι τώρα είναι ένα παρελθόν. Θα υπάρχουν οι πρόεδροι, θα γίνεται γενική συνέλευση, θα είναι σε κάποιες επιτροπές αλλά τη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου θα την ασκούν κάποιοι άλλοι άνθρωποι» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ.

Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.