Νίκη-Ηρακλής το 1947 στους ημιτελικούς κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου

Με αφορμή τον αγώνα για το κύπελλο Ελλάδας

Κυριακή 11 Μάη 1947 στο γήπεδό της η Νίκη παίζει με το Μακεδονικό για το κύπελλο στη φάση των προημιτελικών. Από νωρίς το μεσημέρι το γήπεδο είχε κατακλυστεί από χιλιάδες φιλάθλους και όλοι αυτοί περίμεναν υπομονετικά μέχρι τις 5 το απόγευμα που θα ξεκινούσε ο αγώνας.

Νίκη: Κόγιας, Γκαμέτης, Καραφύλογλου, Κόπανος, Γουλής, Παπάζογλου, Κοκκινάκης, Ζωγράφος, Παπαργυρόπουλος, Πανταζόπουλος, Αλεξανδρίδης. Μακεδονικός: Σακελλαρίου, Μαρτίνης, Παρασκευόπουλος, Γκάνας, Ζωγράφος, Τσαντίλης, Ρίζος, Ολύμπου, Χατζόπουλος, Νεβρούς. Ο Μακεδονικός προηγήθηκε στο 2ο λεπτό του αγώνα, για να ισοφαρίσει 2 λεπτά αργότερα ο Ζωγράφος. Αμέσως μετά η Νίκη προηγείται με γκολ του Αλεξανδρίδη. Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου η Νίκη πετυχαίνει και τρίτο τέρμα με τον Πανταζόπουλο. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μακεδονικός πέτυχε ένα ακόμη γκολ με τον Χατζόπουλο. Ο αγώνας τελειώνει και η Νίκη περνάει στον ημιτελικό, όπου θα είχε αντίπαλο τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και ο αγώνας αυτός θα γίνει στις 25 Μάρτη. Η Νίκη θ’ αναγκαστεί να πάει στη Θεσσαλονίκη με καΐκι λόγω των πολεμικών συγκρούσεων που μαίνονται στη Βόρεια Ελλάδα. Θα ταξιδέψει όλο το βράδυ και το απόγευμα θ’ αγωνιστεί. Η Νίκη θα χάσει με 3-0.

«Eις το γήπεδο του Ηρακλέους, το οποίο είχε κατακλυσθεί υπό χιλιάδων φιλάθλων, αι δύο ομάδαι παρουσιάσθησαν υπό τας κάτωθι συνθέσεις: Νίκη: Μιναρετζόπουλος, Καραφύλογλου, Γκαμέτης, Κόπανος, Γαρυφάλλου, Παπάζογλου, Κοκκινάκης, Ζωγράφος, Παπαργυρόπουλος, Πανταζόπουλος, Αλεξανδρίδης.

Ηρακλής: Χάρχαλης, Τσογανιάς, Πασχαλίδης, Τσαλδάρης, Σιδηρόπουλος, Βλάχος, Παπαδάκης, Κάκκος, Φρένελης, Καλογιάννης, Μαργαρόπουλος…

Από τα πρώτα λεπτά του αγώνος η Νίκη συναρπάζει τους φιλάθλους με το ωραίο παιχνίδι της και τις ορμητικές καθόδους της. Όλα τα παιδιά της Νίκης παίζουν με φανατισμό και εξαιρετική θέλησι, όμως, έχουν μια ατυχία στα τελικά σουτ και οι κόποι των πάνε χαμένοι.

Μια αστοχία τους διακρίνει και χάνουν κατά σειρά τρία βέβαια τέρματα, με τους Αλεξανδρίδη στο 7ο και 20ό λεπτό και τον Πανταζόπουλο στο 41ο. Παρά ταύτα, ο Ηρακλής επιτυγχάνει το πρώτο του τέρμα στο 42ο λεπτό με τον Φρένελη. Στο δεύτερο ημίχρονο και κατά το πρώτο 15λεπτο του αγώνος οι παίκτες της Νίκης έχουν μίαν υπεροχήν, όμως, από του λεπτού και μετά εμφανίζουν σημεία κοπώσεως και οι παίκτες του Ηρακλή αναλαμβάνουν την πρωτοβουλίαν. Στο 17ο λεπτό ο Φρένελης επιτυγχάνει και νέον τέρμα. Οι παίκται της Νίκης προσπαθούν ν’ αντιδράσουν και σε μια κάθοδόν των ο Αλεξανδρίδης χάνει μίαν σπουδαίαν ευκαιρίαν. Ακολουθούν επιθέσεις του Ηρακλή και δίδεται η ευκαιρία στον Μιναρετζόπουλον και τους οπισθοφύλακες να διακριθούν. Εις το 20ό και 23ο λεπτό χάνονται πάλιν από τους Παπαργυρόπουλο και Αλεξανδρίδη καλαί ευκαιρίαι για να επιτύχουν τέρμα. Εις το 34ο λεπτό δε σφυρίζεται φάουλ κατά του Ηρακλέους, οι παίκτες της Νίκης διαμαρτύρονται και ο Σιδηρόπουλος βρίσκει την ευκαιρίαν να επιτύχει και τρίτον τέρμα … Ο διαιτητής κ. Ηλιάδης εις ορισμένας στιγμάς εφάνη μεροληπτικός υπέρ του Ηρακλέους…

Εφημερίς της Θεσσαλονίκης έγραψε για τον αγώνα: «…Καδμείαν νίκην επέτυχε η ομάς του Ηρακλέους διότι με το χλιαρό, ασύνδετο γενικώς παιχνίδι που επαρουσιάσθη έπρεπε να ηττηθή και μάλιστα με αποτέλεσμα καταθλιπτικόν.

Ευτυχώς, όμως, δι’ αυτήν και διά το ποδόσφαιρον της πόλεώς μας, οι Βολιώται δεν έδειξαν την ανάλογον πείραν. Εάν είχαν το προσόν αυτόν θα επιτύγχανον τουλάχιστον μίαν ισοπαλίαν η οποία θ’ αποτέλει δικαίαν ανταμοιβήν των προσπαθειών των» (Ταχυδρόμος, 26.3.1947)…

 Απόσπασμα από το βιβλίο «Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει».

Θανάσης Βογιατζής

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.