Νταμπίζας: Πάνω από όλα η ηθική

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΟΦΗ, παραχώρησε σήμερα το απόγευμα στο ΟΑΚΑ ο Νίκος Νταμπίζας.

Ο τεχνικός διευθυντής των «πρασίνων» τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα «συνομωσίας», ξεκαθάρισε πως κανείς δεν μπορεί να πει το παραμικρό για θέματα ηθικής τάξεως, ενώ ζήτησε από τον κόσμο του Παναθηναϊκού να καταλάβει τον τρόπο που λειτουργεί η ομάδα και τα σχέδια που υπάρχουν για το μέλλον.

Στη διάρκεια της αρχικής του τοποθέτησης ο παράγοντας του «τριφυλλιού» ήταν κατηγορηματικός πως το 1-3 προήλθε καθαρά και μόνο λόγω της κακής εμφάνισης της ομάδας και κανείς δεν μπορεί να αφήνει… σκιές.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα και την Γιουβέντους, η οποία στο ματς με την ΣΠΑΛ χρησιμοποίησε αναπληρωματικούς παίκτες με συνέπεια να ηττηθεί με 2-1, ενώ ζήτησε από τον κόσμο του Παναθηναϊκού να κάνει υπομονή μέχρι τα τέλη Μαΐου, οπότε και θα φανούν τα σχέδια που υπάρχουν για το μέλλον της ομάδας.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού επισήμανε:

«Βρισκόμαστε εδώ εκτάκτως σήμερα. Ο λόγος έχει να κάνει με ένα ευαίσθητο και ειδικό ζήτημα, το οποίο είτε έχει πάρει μεγάλη η μικρή έκταση, για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο και προσβλητικό και δεν μπορεί κανείς να το αφήσει να αιωρείται. Αυτό λέγεται ηθική.

Ο Παναθηναϊκός είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί με συγκεκριμένες διαδικασίες. Οπότε μαζί με τον προπονητή έγινε ένα πλάνο για τα επόμενα ματς με κριτήριο το κέρδος της ομάδας σε αγωνιστικό επίπεδο. Θα γίνω πιο αναλυτικός και θα αναφερθώ και σε ονόματα αν και ποτέ για κανέναν αντίστοιχο λόγο δεν το έχουμε κάνει, έτσι ώστε να καταλάβει και ο πιο απλός φίλαθλος του Παναθηναϊκού τι συμβαίνει.
“Η σκόνη που έχει σηκωθεί” για το λόγο που ακολουθήσαμε αυτό το πλάνο είναι συγκεκριμένη. Και η έναρξη της ήταν στο ματς με τον Απόλλωνα. Εκεί υπήρχε η τιμωρία του Γιόχανσον, ήταν ο μόνος που είχε πάρει κάρτα με τον Ολυμπιακό και μπορούσαμε να τον δηλώσουμε με τον Απόλλωνα, τον Άρη, τον ΟΦΗ και επιλέξαμε χωρίς να γνωρίζουμε αποτέλεσματα να τον δηλώσουμε με τον Απόλλωνα και τον ΟΦΗ.
Με βάση την αντικειμενική δυσκολία θεωρήθηκε πως τα ματς με Απόλλωνα και ΟΦΗ ήταν διαφορετικής δυναμικής σε σχέση με τα ματς κόντρα σε Άρη και Ατρόμητο για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που θα έπαιζαν. Πάντα για λόγους δικούς μας. Το ίδιο έγινε και στο ματς με τον Άρη με τον Ινσούα ενώ και ο Κουρμπέλης είχε δεχθεί κίτρινη κάρτα με τον Απόλλωνα. Οι απουσίες τους έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με το πως μπορεί ένας ποδοσφαιριστής που δεν έχει πολλά παιχνίδια στα πόδια του πως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Ατρόμητο εκτός έδρας και πως τον Απόλλωνα εντός έδρας.»
Συνέχισε ο Νίκος Νταμπίζας: «Στο ματς με τον Απόλλωνα έπαιξε και ο Κότσαρης και αρκετοί ακόμη ποδοσφαιριστές με μικρό χρόνο συμμετοχής. Μετά έγινε το ματς με τον Άρη και ακολούθησε το παιχνίδι με τον ΟΦΗ.
Για εμάς αυτό το παιχνίδι είχε τον ίδιο χαρακτήρα με αυτό του Απόλλωνα. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα αποφάσισε ο προπονητής να επιλέξει τον βασικό γκολκίπερ της ομάδας. Στην Ελλάδα όταν επιλέγουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο περνάει απαρατήρητο και όταν δεν πετυχαίνει είναι κακό και υπάρχουν σκιές.
Είναι η πρώτη φορά που βγαίνω και τοποθετούμε δημόσια για την εικόνα της ομάδας που ήταν η χειρότερη από την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά του να αναλύσουμε αγωνιστικά τι δεν πήγε καλά.
Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι να υπάρχει έστω και ένα μέλος μέσα στην οικογένεια της ομάδας που θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε μορφή σκοπιμότητας. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω σε κάθε φίλο του Παναθηναϊκού. Σας ανέλυσα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργήσαμε σε μία ειδική συνθήκη.
Θα ήθελα να σκεφτείτε πως αν δηλώναμε αυτούς τους παίκτες με τον Ατρόμητο και με την 4η θέση να είναι ανοικτή και διεκδικούμενη, τι θα λεγόταν. Θα έβγαινε ο Άρης να μας κατηγορήσει ότι αβαντάρουμε τον Ατρόμητο επειδή θα είχαμε δηλώσει τους βασικούς μας ποδοσφαιριστές για να μην παίξουν σε εκείνο το παιχνίδι.
Δεν μπορεί να αναζητηθεί ευθύνη σε θέματα ηθικής. Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε τις ευθύνες και αυτές θα αναζητηθούν και θα απονεμηθούν με γνώμονα όλη τη χρονιά. Στα μέσα Μαΐου θα γίνει και η απολογιστική χρονιά όταν και θα έχουν παρθεί όλες οι αποφάσεις.»
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις:
Ο παράγοντας του Παναθηναϊκού ρωτήθηκε εάν πριν το ματς οι παίκτες είχαν πάρει το μήνυμα για τη σημασία του αγώνα. Η απάντηση του Νταμπίζα ήταν η ακόλουθη: «Ο τρόπος που λειτουργούμε είναι συγκεκριμένος. Οι ποδοσφαιριστές και όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα παιχνίδια. Δεν μπορούμε να διαφημίζουμε τη διαδικασία που ακολουθούμε.»
Για το αν έχει να δώσει κάποια απάντηση στον Αλέξη Κούγια, για τα όσα είπε μετά τον αγώνα εναντίον του, αλλά και του Γιώργου Δώνη, υποστήριξε: «Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω στον απλό φίλαθλο του Παναθηναϊκού. Όποιος βρίσκεται εκτός της οικογένειας του Παναθηναϊκού, έχω το δικαίωμα και την κριτική γνώση να απαντήσω όποτε και με όποιον τρόπο θελήσω.»
Σε ερώτηση που του έγινε για το πώς θα προστατευθούν οι παίκτες του Παναθηναϊκού και για το αν η κατακραυγή στα social media θα επηρεάσει το πλάνο που έχει φτιαχτεί, απάντησε:
«Αν κάποιος θέλει να λειτουργήσει με ένδικα μέσα, είναι δικαίωμα του. Εμείς ως σύλλογος θα προστατεύσουμε τους παίκτες μας με τον τρόπο που κρίνουμε σωστό. Δεν μπορώ να σας το αναλύσω περισσότερο. Εμείς έχουμε μία διαδικασία αξιολόγησης και σε αυτή θα βασιστούμε. Το πλάνο τρέχει και κάθε κομμάτι και κάθε σταθμός, θετικός ή αρνητικός, είναι κριτήριο για να αξιολογήσουμε στο τέλος τους πάντες. Αυτό ισχύει για όλους όσοι είμαστε στο ποδοσφαιρικό τμήμα.»
Για το τι δεν πήγε καλά στο β΄ μέρος κι αν ήταν θέμα ψυχολογίας, ο Νταμπίζας υποστήριξε: «Θα μείνω σε αυτά που είπε ο προπονητής. Χρησιμοποίησε την έκφραση “υπνωτισμένοι”. Ό,τι είδατε, δεν μπορούμε να την ελαφρύνουμε ή να την βαρύνουμε. Ήταν ξεκάθαρη εικόνα. Δεν θέλω να βρω ένα άλλοθι, η εμφάνιση ήταν πάρα πολύ κακή.»
Εκπρόσωπος του Τύπου ρώτησε τον Νίκο Νταμπίζα, εάν η ομάδα παραδέχεται πως έχει “παρατήσει” την πεντάδα, ενώ θεώρησε πρωτοφανές το γεγονός μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός να απαντά σε σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Βρισκόμαστε εδώ επειδή υπάρχει ένα ζήτημα. Θέλουμε να εξηγήσουμε πως εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε. Είναι σημαντικό για μένα και δεν θέλω να πλανάται ως σκια. Αισθάνομαι μειονεκτικά και υποτιμητικά να μπαίνω στη διαδικασία και αναγκάστηκα εγώ και ο προπονητής να απαντάμε. Είναι καθαρά επιλογή μας να αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε. Το ζήτημα αυτό δεν έχει μορφή αθλητικής κατεύθυνσης.
Ο καθένας σας μπορεί να εκφέρει την άποψη του, να μας κατηγορήσει, να μας αποδώσει τα εύσημα. Για ανικανότητα, για έλλειψη επαγγελματισμού. Για θέμα ηθικής, δεν μπορεί ούτε ένα χιλιοστό, για μένα και τον προπονητή. Τα κριτήρια που έχω είναι ξεκάθαρα. Στην Ιταλία η Γιουβέντους έπαιξε με τη ΣΠΑΛ με τα δεύτερα. Εκ του αποτελέσματος, η Γιουβέντους βοήθησε τη ΣΠΑΛ να πάρει βαθμούς. Αν με βάση τα αποτελέσματα, αυτά είναι ηθικά ή ανήθικα, κάτι δεν καταλαβαίνω καλά. Το συζήτησα με το υπεύθυνο επικοινωνίας και ίσως να ήμουν λίγο περισσότερο πιεστικός, γιατί αυτά που αναφέρατε είναι ένας καλός αντίλογος σε όσα λέω.»
Για το αν με βάση το αποτέλεσμα, θεωρεί πως θα έπρεπε να είχε μία διαφορετική προετοιμασία στην προσέγγιση του παιχνιδιού;
«Οι ειδικές συνθήκες που καθορίζονται, για μας έχουν τη ίδια βαρύτητα σε κάθε παιχνίδι. Δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορετικό έχει ο καθένας στο μυαλό του ότι μπορούσε να γίνει. Ο τρόπος που προετοιμαστήκαμε είχε την ίδια ακριβώς βαρύτητα όπως για κάθε άλλο παιχνίδι. Δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να προετοιμαστούμε καλύτερα για τον ΟΦΗ, επειδή στο μυαλό του καθενός υπάρχουν άλλα πράγματα. Αν όμως ερμηνεύονται ανάλογα με το αποτέλεσμα, ο καθένας το παίρνει από την πλευρά του και το αξιολογεί.»
Για το αν στο μέλλον σε μία παρόμοια κατάσταση θα υπήρχε παρόμοια απόφαση και για το αν θα γινόταν αντιληπτό εάν κάποιοι παίκες είχαν “στηθεί”;
«Αν κρίνουμε ότι κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν στο μέλλον, θα το ξανακάναμε. Από τα 21 χρόνια που έτρεχα στο γήπεδο, αντιλαμβάνομαι πολλά περισσότερα τώρα. Τώρα, όταν ζεις κάθε μέρα σε έναν οργανισμό και περνάς πιο πολύ χρόνο σε μία ομάδα με συγκεκριμένους χαρακτήρες, να είστε σίγουροι ότι θα το καταλάβαινα. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία συνωμοσία εν αγνοία μας.»
Ρωτήθηκε ο Νίκος Νταμπίζας εάν έχει αντιληφθεί το πρόβλημα που δημιούργησε στη σχέση της ομάδας με τον κόσμο, το αποτέλεσμα με τον ΟΦΗ;
«Η συντριπτική πλειοψηφία πως μετράτε; Να δούμε αριθμητικά πόσο κόσμο έχει ο Παναθηναϊκός; Είναι οι χιλιάδες που γράφουν σχόλια; Γιατί ίσως να είναι άτομα που ανακυκλώνονται. Τα αποτελέσματα και οι κρίσεις πρέπει να είναι συνολικά. Το μετρήσιμο μέγεθος της απογοήτευσης είναι αποσπασμένο σε όσους εκφράζονται. Ο καθένας μπορεί να έχει μία σκέψη και να μην εκφραστεί. Στο τέλος, όταν ακούσει συνολικά τι έχει επιτευχθεί, θα βγάλει τα συμπεράσματα του. Αυτοί που γράφουν σχόλια, δεν είναι όλος ο κόσμος, είναι μία μερίδα. Έχω την άποψη ότι είναι μειοψηφία.»
Για το αν είναι στεναχωρημένος, αγχωμένος ή θυμωμένος και τι από όλα αυτά τον έκανε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου:
«Όχι δεν υπάρχει θυμός. Αποκλείεται. Ούτε η απογοήτευση, είναι κι αυτή μέρος της πραγματικότητας. Ήταν η ανάγκη να καταλάβει ο κόσμος πως λειτουργούμε και μετά να βγάλει συμπεράσματα. Να μεταδώσουμε το σκεπτικό μας, για να γίνει πιο ξεκάθαρο το τοπίο. Η ανάγκη μας είναι να δουν τα κίνητρά μας. Την επόμενη χρονιά, αν γίνει κάτι παρόμοιο, ίσως να ξαναβρεθούμε εδώ. Ανάλογα με τα δεδομένα.»
Για το αν μίλησαν στους ποδοσφαιριστές ή αν θα τους μιλήσουν και ποια θα είναι η αντίδραση για τα όσα συνέβησαν στο αγωνιστικό κομμάτι:
«Είναι η τελευταία φορά που το κάνω, δεν επικοινωνούμε δημόσια για τα όσα συζητάμε με τους παίκτες. Μετά από κάθε παιχνίδι, υπάρχουν οι τοποθετήσεις από τον προπονητή και όλων μας μέσα στην εβδομάδα. Είναι μία ειδική περίπτωση που δεν έχω μιλήσει στους παίκτες, δεν είπαμε το παραμικρό, ούτε εγώ ούτε ο προπονητής.»

**Αυστηρά ήταν τα μέτρα ασφαλείας έξω από την αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ. Η παρουσία των αστυνομικών κρίθηκε επιβεβλημένη, μιας και υπήρχαν φόβοι για παρουσία οπαδών του Παναθηναϊκού μετά την εντός έδρας ήττα από τον ΟΦΗ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.