O χρόνος πιέζει και το μπάσκετ

Η άποψη Μαύρου-Τύμπα για τι μέλλει γενέσθαι

Την ώρα που ούτε η Α2 Εθνική Ανδρών δεν ξέρει τι της ξημερώνει, κάτι που στο πλαίσιο της δεύτερης καραντίνας ισχύει για όλες τις ομάδες εθνικών κατηγοριών, τα δεδομένα δείχνουν πιο δύσκολα για τα τοπικά πρωταθλήματα, και ήδη έχει αρχίσει και γίνεται λόγος στις τάξεις των ομάδων που συμμετέχουν στην Α και Β ΕΣΚΑΘ για χαμένη χρονιά…

Ο κανόνας είναι ίδιος για όλα τα τοπικά πρωταθλήματα οποιουδήποτε αθλήματος, και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά και για το τοπικό μπάσκετ, ένα άθλημα που θεωρείται  «επικίνδυνο» για τη διασπορά του κορωνοϊού, αφού και κοντινές επαφές υπάρχουν αλλά και διεξάγεται σε κλειστούς χώρους…

Όπως και στο ποδόσφαιρο και εδώ ισχύουν τα ίδια δεδομένα. Οι διοικήσεις και των ομάδων και της ΕΣΚΑΘ περιμένουν από τη μία το μήνυμα από τα κεντρικά (δηλαδή από την κυβέρνηση και στη συνέχεια από την ΕΟΚ), με την απόφαση να είναι κοινή για όλα τα τοπικά πρωταθλήματα. Ή όλα θα πραγματοποιηθούν ή κανένα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τη στιγμή που οι αρμόδιοι έχουν δώσει βάρος στις εθνικές διοργανώσεις, αφήνοντας κατά μέρος τις τοπικές, αλλά και τα πρωταθλήματα υποδομών, που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν επιπρόσθετη αξία, αφού υπάρχει για τους νικητές μπόνους για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η προκήρυξη της ΕΣΚΑΘ πάντως, τόσο για την Α1 όσο και για την Α2 κατηγορίας αναφέρει τα εξής: «Σε  περίπτωση οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος λόγω ανωτέρας βίας (πανδημίας ή άλλης αιτίας) θα ισχύει ως τελική η βαθμολογία που διαμορφώθηκε κατά τη διακοπή του πρωταθλήματος, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος.

Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του πρώτου γύρου και εφόσον δεν συνεχιστεί μέχι το τέλος του Μαΐου, τότε το πρωτάθλημα θα θεωρηθεί ως μη γενόμενο».

Προλαβαίνουν; Θεωρητικά υπάρχει χρόνος τουλάχιστον για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου, ώστε να προκύψει πρωταθλητής, αλλά και πάλι υπάρχουν ομάδες που αντιδρούν μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την άλλη, και ο χρόνος πιέζει αλλά και το υγειονομικό πρωτόκολλο μπορεί να αποδειχθεί κοστοβόρο, αν οι ομάδες κληθούν να το τηρήσουν απαρέγκλιτα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι υπόδειγμα υγειονομικού πρωτοκόλλου για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, και αυτό που εφαρμόζεται αφορά αποκλειστικά και μόνο ομάδες επαγγελματικές, πρώτων στα αθλήματά τους κατηγοριών.

«Πρέπει να αρχίσουν τα πρωταθλήματα»

Χαρακτηριστική τέλος είναι η άποψη που κατέθεσαν ο προπονητής της Νίκης Βόλου, Ανδρέας Μαύρος και προπονητής της Ανάληψης Βόλου, Στέφανος Τύμπας σε διαδικτυακή εκπομπή στην οποία φιλοξενήθηκαν, για την όλη κατάσταση.

«Εμείς δίνουμε πρόγραμμα για ατομική άσκηση στους παίκτες. Τα παιδιά των ακαδημιών ακολουθούν ένα πρόγραμμα, αλλά το ζήτημα είναι να βρεθούν τα παιδιά μέσα στο γήπεδο και να μην μείνουν μόνο στις ασκήσεις ενδυνάμωσης» ανέφερε ο Στέφανος Τύμπας.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Μαύρος έκανε λόγο για ανάγκη προετοιμασίας τουλάχιστον ενός μήνα για να επανέλθουν οι παίκτες σε μία καλή αγωνιστική κατάσταση, καθώς είναι πολύ μεγάλο το διάστημα αποχής, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Στέφανος Τύμπας. «Πρώτα πρέπει να μπούμε σε μία διαδικασία προστασίας των παικτών από τραυματισμούς και αν γίνει συντονισμένη δουλειά, οι ομάδες θα φορμαριστούν στον δεύτερο γύρο, αν έχουμε τέτοιο»…

Τέλος, ο Ανδρέρας Μαύρος σημείωσε: «Τουλάχιστον να παίξουμε, γιατί από πίσω υπάρχει μία αλυσίδα ανθρώπων (σ.σ. εργαζόμενοι, αθλητές, χορηγοί) και δεν θα πρέπει να πάει χαμένη η χρονιά».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.