Ο «ματωμένος τελικός» του Χέιζελ

Μία από τις πιο «μαύρες σελίδες» στα χρονικά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα, γράφτηκε σαν σήμερα, πριν από 35 χρόνια και συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου 1985.

Η τραγωδία του Χέιζελ άφησε πίσω της 39 νεκρούς φιλάθλους και άλλους 600 τραυματίες. Τριάντα δύο ήταν Ιταλοί, 4 Βέλγιοι, δύο Γάλλοι κι ένας Βορειοϊρλανδός. Αυτοί και χιλιάδες άλλοι οπαδοί είχαν μεταβεί στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ανάμεσα στην Λίβερπουλ και στην Γιουβέντους.

Ένας τελικός που βρήκε νικήτρια την «Γιούβε» με 1-0 (γκολ-πέναλτι του Πλατινί σε παράβαση εκτός περιοχής), αλλά στην ιστορία δεν έμεινε για το αποτέλεσμά του και το θέαμα που προσέφερε, αλλά για τον πόνο και την οδύνη που άφησε πίσω το τραγικό συμβάν πριν την έναρξή του,

Μια ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, οι Άγγλοι οπαδοί κατευθύνθηκαν προς τον τομέα «Ζ» του σταδίου, στους Ιταλούς φιλάθλους, σπάζοντας τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα.

Εκείνοι στην προσπάθειά τους να τους αποφύγουν, αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν προς έναν τοίχο. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων ανθρώπων. Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε, ενώ κάποιοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν με ασφάλεια. Πολλοί άλλοι, ωστόσο, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η -τότε- πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, σε συνεννόηση με την UEFA, επειδή οι υπαίτιοι της τραγωδίας ήταν οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας, αποφάσισαν τον αποκλεισμό όλων των αγγλικών ομάδων για πέντε χρόνια από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με εξαίρεση τη Λίβερπουλ, η οποία αποκλείστηκε για έξι χρόνια.

Η Γιουβέντους επίσης, υποχρεώθηκε να δώσει ορισμένους εντός έδρας αγώνες στην επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κεκλεισμένων των θυρών.

Το στάδιο «Χέιζελ», στη συνέχεια, ανακατασκευάστηκε, καθώς έγιναν έργα για την μέγιστη δυνατή ασφάλεια, ενώ άλλαξε και η ονομασία του και πλέον λέγεται «King Baudouin Stadium».

Το 1996, 11 χρόνια μετά την τραγωδία, η UEFA διοργάνωσε σ’ αυτό το στάδιο τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ανάμεσα στην Παρί ΣΖ και την Ραπίντ Βιέννης (1-0).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.