Ο τυφλός μαραθωνοδρόμος που θα τρέξει για πρώτη φορά χωρίς συνοδό!

Μια νέα επαναστατική τεχνολογία που υπόσχεται να βοηθήσει τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αλλά και σε ανθρώπους που εργάζονται ή καλούνται να επιχειρήσουν σε περιβάλλοντα χωρίς ορατότητα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί, για πρώτη φορά, σε δρομέα μαραθωνίου και για πρώτη φορά θα γίνει η χρήση του στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Μοιάζει με το VR
Πρόκειται για μία συσκευή οποία μοιάζει με τα «γυαλιά» που χρησιμοποιούν οι χρήστες του Διαδικτύου που θυμίζει τα VR του Play Station. Θα τη χρησιμοποιήσει τυφλός Νοτιοκορεάτης μαραθωνοδρόμος που θα τρέξει για πρώτη φορά χωρίς συνοδό.

Πολυμελής ομάδα από τη Νότιο Κορέα βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες στην Αθήνα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας επιχειρεί πειραματικές διαδρομές, με σκοπό την εξοικείωση του δρομέα στις πραγματικές συνθήκες του αγώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να κινηθεί μόνος του και χωρίς καμία βοήθεια ή συμβουλή από κάποιο συνοδό.

Το επτασφράγιστο μυστικό
Η συσκευή αυτή που κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από τους δημιουργούς της φέρει κάμερες υψηλής ανάλυσης, αλλά και GPS, και δημιουργεί ηχητική πραγματικότητα στον χρήστη με πρόβλημα όρασης.

Τα δεδομένα περνούν μέσα από ένα ειδικό λογισμικό, και αφού τυγχάνουν επεξεργασίας, μεταδίδουν ήχους και φωνητικές εντολές στον τυφλό αθλητή, δίνοντας του οδηγίες για τα εμπόδια που έχει μπροστά του, για τους συναθλητές που έχει δίπλα του και φυσικά για την ποιότητα του οδοστρώματος αλλά και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει.

Με δεδομένο πως οι πληροφορίες είναι δεκάδες, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ορισμένες φορές και κωδικοποιημένες έτσι ώστε να έχει άμεσα ο τυφλός δρομέας την πληροφορία για την ασφαλή πορεία του, χρειάζεται χρόνος προσαρμογής για τον χρήστη.

Θέμα αυτοπεποίθησης
Αν και οι δημιουργοί του απέφυγαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, άνθρωπος που είναι κοντά στην νοτιοκορεατική ομάδα αποκάλυψε στο ethnos.gr πως το σύστημα αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον που έχει πρόβλημα όρασης και απλά θέλει να βαδίσει στον δρόμο, αλλά οι συνθήκες είναι διαφορετικές για την περίπτωση του μαραθωνοδρόμου, που θα πρέπει να αναπτύξει ταχύτητα, να κρατήσει το ρυθμό του, να αποφύγει εμπόδια, να κινηθεί γρήγορα μεταξύ χιλιάδων δρομέων ειδικά στα πρώτα μέτρα της διαδρομής και κυρίως να αποκτήσει αυτοπεποίθηση για το τρέξιμο του χωρίς να έχει αναστολές και φόβο για τις επιλογές του.

Οι προπονήσεις του τυφλού δρομέα
Tις τελευταίες ημέρες ο 32χρονος Νοτιοκορεάτης δρομέας Ντονγκ Χο Χαν κάνει τις προπονήσεις του και την προετοιμασία του χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη συγκευή έχοντας την υποστήριξη τεχνικών και επιστημόνων της κατασκευάστριας εταιρείας. Το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται κάτω από άκρα μυστικότητα.

Οι υπεραθλητές του «Αυθεντικού»
Εκτός από τον Νοτιοκορεάτη, Ντονγκ Χο Χαν, θα τρέξουν και άλλοι τυφλοί μαραθωνοδρόμοι στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, με τη διαφορά πως έχουν συνοδό. Πρόκειται για τον 43χρονο Σλοβάκο Κέρι Πάβολ, τον 37χρονο Αμερικανό Νέιθαν Σερφίνσκι, τον 49χρονο Ισραηλινό Βιένρ Μπεν και την 43χρονη Ελίν Οϊμπίβιν από τη Νορβηγία και τον «δικό μας» Χρήστο Κορομηλά από την Πάτρα με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.