Τον ασκό του Αιόλου στο ελληνικό μπάσκετ άνοιξαν οι οκτώ καταγγελίες, με βασική εκείνη της ομάδας του Αμαρουσίου για τη λειτουργία της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και του προέδρου της, Βαγγέλη Λιόλιου.
Μάλιστα, συγκεκριμένα sms που είχε στείλει στο παρελθόν ο Λιόλιος, στον τότε προπονητή της ομάδας του Προμηθέα Πατρών και μετέπειτα προπονητή του Αμαρουσίου Ηλία Παπαθεοδώρου, αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στη δικογραφία που σχηματίσθηκε και φέρνει ενώπιον της δικαιοσύνης για χειραγώγηση αγώνων όλων των κατηγοριών, ακόμη και μαθητικών- εφηβικών πρωταθλημάτων, τόσο τον πρόεδρο της ΕΟΚ, όσο και τέσσερις διαιτητές και έναν στενό συνεργάτη του Λιόλιου, τον Γιώργο Μαυραγάνη που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη ΓΑΔΑ αυτοβούλως και συνελήφθη. Όλοι αναμένεται να οδηγηθούν αύριο ενώπιον του ανακριτή και να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν.
Πλευρές προσκείμενες στους κατηγορούμενους, άλλωστε, τόνιζαν ότι ακόμη δεν έχουν πάρει τη δικογραφία ώστε να ξέρουν τί τους καταλογίζεται και να μπορέσουν να αντιδράσουν. Επιπλέον, παρά τις σχετικές αρχικές πληροφορίες, οι έξι συλληφθέντες δεν είχαν κληθεί για εξηγήσεις στο πλαίσιο της έρευνας της αθλητικής δικαιοσύνης που κατέληξε στην άσκηση των ποινικών διώξεων, τα εντάλματα και τις συλλήψεις. Το γεγονός αυτό προκαλεί ερωτήματα στο περιβάλλον τους, αφού όπως σημειωνόταν, θα έδιναν τις εξηγήσεις τους στη διαδικασία που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη.
Η υπόθεση όμως, ξεκινά αρκετό καιρό πριν, όταν το Μαρούσι έχανε πέρσι τον Νοέμβριο από τη Μύκονο, για την 5η αγωνιστική της GBL. Τότε, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, προπονητής του Αμαρουσίου που ήταν η φιλοξενούμενη ομάδα, είχε κάνει δηλώσεις που προκαλούσαν αίσθηση, αφού στην πραγματικότητα αποτελούσαν μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες, χαρακτηρίζοντας «κουκλοθέατρο» το ελληνικό μπάσκετ.
«Από το Μαρούσι λείπουν αρκετά πράγματα» έλεγε τότε ο κ. Παπαθεοδώρου και συνέχιζε: «Θέλουμε δουλειά, πρέπει να είμαστε πιο σκληροί, δυνατοί, επιθετικοί για να μπορέσουμε να λάβουμε μέρος σε αυτό το κουκλοθέατρο που παίζεται στο ελληνικό μπάσκετ. Είναι ένα κουκλοθέατρο. Είμαστε μέρος μίας θεατρικής παράστασης. Είπα εγώ κάτι για την διαιτησία; Είμαστε μέρος μίας θεατρικής παράστασης, παίζουμε ένα κουκλοθέατρο. Έρχονται κάποιοι ηθοποιοί και εμείς σαν μαριονέτες ακολουθούμε. Ωραία περνάμε. Και σήμερα και χθες και πριν δύο εβδομάδες, ωραία περνάμε», ήταν τα λόγια του έμπειρου τεχνικού τα οποία εκείνη τη στιγμή οι περισσότεροι τα αντιμετώπιζαν ως τις κλασικές διαμαρτυρίες ενός προπονητή μπάσκετ μετά από ήττα της ομάδας του.
Λίγες ημέρες αργότερα η ΚΑΕ εξέδωσε μια ήπια ανακοίνωση με αναφορές για τη διαιτησία. Το επόμενο «επεισόδιο» ήταν στις 14 Φεβρουαρίου με τον Ηλία Παπαθεοδώρου, να μιλά ξανά με… γρίφους. Η ομάδα του είχε κερδίσει την Καρδίτσα και εκείνος δήλωνε: «Είναι μία νίκη ενάντια σε αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να μας εξουσιάσουν. Δεν σας φοβόμαστε.
Και αν κάνεις τα παιδάκια να κλαίνε, δε σε φοβάμαι ούτε εγώ ούτε το Μαρούσι. Δε σε φοβόμαστε ρε.
Το κατάλαβες; Είσαι μικρός, είσαι λίγος ό,τι και να κάνεις. Δε σε φοβόμαστε. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν σταματάμε. Καλό βράδυ σε όλους».
Όσα είπε τότε ο κ. Παπαθεοδώρου, προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΟΚ. Αρχικά μέσω του αντιπροέδρου της και παλαίμαχου άσου Δήμου Ντικούδη ενώ στη συνέχεια η Ομοσπονδία παρέπεμψε τόσο την ΚΑΕ Αμαρουσίου όσο και τον κ. Παπαθεοδώρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Τον περασμένο Μάρτιο μετά την εντός έδρας ήττα του Αμαρουσίου από τη Μύκονο, όπου οι φιλοξενούμενοι είχαν εκτελέσει 44 βολές, ο Παπαθεοδώρου προανήγγειλε «τις απαραίτητες διαδικασίες που θα προφυλάξουν τα συμφέροντα της ομάδας». Λίγες μέρες αργότερα, στις 16 Απριλίου, το Μαρούσι κατέθεσε καταγγελία στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΟΚ, κατά του κ.Λιόλιου.
Βασικό στοιχείο στην καταγγελία ήταν τα μηνύματα που είχε στείλει ο πρόεδρος της ΕΟΚ στον Ηλία Παπαθεοδώρου, όταν εκείνος ήταν προπονητής στον Προμηθέα Πατρών, την ομάδα με την οποία συνδέεται άμεσα ο κ. Λιόλιος, τη διετία 2023- 2025. Η καταγγελία κοινοποιήθηκε σε όλες τις αθλητικές αρχές και στον αθλητικό εισαγγελέα.
Σ’ ένα από τα μηνύματα που περιλαμβάνονται στην καταγγελία και στη δικογραφία, ο κ. Λιόλιος αναφέρει στον τότε προπονητή της ομάδας του: «Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο ή όχι. Αλλά η τριάδα το Σάββατο είναι Β., Σ., Χ. (σ.σ. αναφέρονται ονόματα τριών διαιτητών). Μόλις ρώτησα και το έμαθα. Αλλά προσοχή. Είναι αυστηρά απόρρητο. Δεν γνωρίζω αν το ξέρουν ακόμη οι διαιτητές».
Η μοναδική αθλητική αρχή που ασχολήθηκε με το θέμα ήταν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία κάλεσε στις αρχές Ιουνίου σε ακρόαση την ΚΑΕ Προμηθέας, τους μετόχους της αλλά και τον Βαγγέλη Λιόλιο (που εμφανιζόταν να έχει πουλήσει την ομάδα από το 2020).
Ένα μήνα αργότερα η ΕΕΑ ανακοίνωσε την ανάκληση του πιστοποιητικού κρίνοντας (με βάση την κατάθεση, αλλά και τα μηνύματα που παρουσίασε ο κ. Παπαθεοδώρου) ότι ο κ. Λιόλιος είχε ουσιαστική συμμετοχή στη διοίκηση και λειτουργία της ΚΑΕ!
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, έχουν εντοπιστεί στη διάρκεια της έρευνας μεγάλα χρηματικά ποσά σε κατηγορούμενους, που δεν δικαιολογούνται. Μάλιστα, σε έναν διαιτητή φέρεται να βρέθηκαν 820.000 ευρώ, σε χρηματοκιβώτιο. Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων για δωροδοκία και δωροληψία στο πλαίσιο του αθλητικού νόμου, εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης και κοινοποιήθηκαν στην Αστυνομία προκειμένου να γίνουν οι συλλήψεις. Αμέσως συνελήφθησαν ο Βαγγέλης Λιόλιος και τρεις διαιτητές, οι Παπαπέτρου, Πιλοϊδης και Κορομηλάς. Η Βάσω Τσαρούχα συνελήφθη στο αεροδρόμιο, όταν επέστρεψε στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη, ενώ είχε ήδη κάνει γνωστό ότι είχε την πρόθεση να εμφανιστεί, ενώ το βράδυ της Τετάρτης εμφανίστηκε αυτοβούλως και ο Γιώργος Μαυραγάνης, συνεργάτης του Βαγγέλη Λιόλιου.
Πηγή: protothema.gr


















