Οι λεπτομέρειες για το πρωτάθλημα πόλο

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της νέας σεζόν 2020-21, η οποία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, βρίσκονται όλες οι ομάδες της Α1 Ανδρών, μεταξύ αυτών και του Βόλου, που θα συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα πόλο Ανδρών του Βόλου θα παρουσιαστεί και επισήμως αύριο Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει η διοίκηση του συλλόγου. Την ίδια στιγμή οι προπονήσεις συνεχίζονται, και μάλιστα σε έντονους ρυθμούς.

Εξάλλου, εκδόθηκαν από την ΚΟΕ οι ειδικές προκηρύξεις για τα πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης Α1 ανδρών και Α΄ Εθνικής γυναικών, τα οποία αρχίζουν το Σάββατο 10/10. Με τις επίσημες προκηρύξεις αποσαφηνίζεται και το σύστημα διεξαγωγής των δύο διοργανώσεων, που περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην Α1 ανδρών, στην οποία θα συμμετέχει και η ομάδα του Βόλου, μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου (26 αγωνιστικές), οι πρώτοι τέσσερις της κατάταξης προκρίνονται στα play off. Στους ημιτελικούς (1ος-4ος και 2ος-3ος) προσμετρώνται οι νίκες της κανονικής περιόδου και προκρίνεται στον τελικό όποια ομάδα φτάσει τις τρεις νίκες συνολικά. Αν όμως οι δύο αντίπαλες ομάδες έχουν φέρει δύο ισοπαλίες στην κανονική περίοδο (οπότε ξεκινούν τα play off από το 0-0), η πρόκριση κρίνεται στις δύο νίκες.

Αντίθετα, στη σειρά των τελικών (όπως και στους «μικρούς» τελικούς για την 3η θέση) δεν υπολογίζονται τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα φτάσει τις τρεις νίκες, ενώ για την τρίτη θέση απαιτούνται δύο νίκες.

Στα play out θα μετάσχουν οι ομάδες που θα καταταγούν στις θέσεις 7-14 της κανονικής περιόδου. Στην Α΄ φάση συναντιούνται τα ζευγάρια 7ος-14ος (1), 8ος-13ος (2), 9ος-12ος (3) και 10ος-11ος (4) και στη Β΄ φάση, όπου κρίνεται η παραμονή, οι ηττημένοι των ζευγαριών 1-4 και 2-3. Και στις δύο φάσεις των πλέι-άουτ συνυπολογίζονται οι νίκες της κανονικής περιόδου και οι σειρές κρίνονται στις τρεις νίκες (ή στις δύο, αν τα ματς της κανονικής περιόδου έληξαν αμφότερα χωρίς νικητή).