Οι μεγάλες στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων που θα μείνουν στη μνήμη

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 ολοκληρώθηκαν χθες (11/8) με την τελετή λήξης στο Παρίσι και πέρασαν στην ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης του πλανήτη, η οποία για μία ακόμη φορά, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου.

Οι στιγμές που ξεχώρισαν ήταν πολλές και διαφορετικές για κάθε χώρα, όμως κάποιες από αυτές είναι δεδομένο ότι θα παραμείνουν στη μνήμη μας και για τα επόμενα χρόνια, εν αναμονή και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028 στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά μπορούν να αναφερθούν:

Ο σάλος με την intersex Ιμάνι Κελίφ

Η intersex πυγμάχος Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία προκάλεσε σάλο σε παγκόσμιο επίπεδο, με την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Η Αλγερινή αθλήτρια κατηγορήθηκε ότι είναι άντρας και τρανς, με αποτέλεσμα να δεχθεί και πλήθος από ομοφοβικές επιθέσεις, ενώ υπήρξαν κραυγές για τον αποκλεισμό της από την πυγμαχία. Η ίδια απάντησε μέσα στο ρινγκ, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο αγώνισμά της.

Το κλάμα του Νόβακ Τζόκοβιτς

Το να βλέπεις έναν από τους κορυφαίους αθλητές του πλανήτη να ξεσπάει σε λυγμούς μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου είναι σίγουρα μοναδικό. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε τους περισσότερους τίτλους από κάθε άλλο τενίστα στην ιστορία του αθλήματος, όταν έφθασε στο Παρίσι, αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 κατέκτησε και το μοναδικό τρόπαιο που δεν είχε στην ανεπανάληπτη συλλογή του. Ο Σέρβος σούπερ σταρ κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιάδα και «λύγισε» στην αγκαλιά της κόρης του.

Η μυθική κούρσα του Νόα Λάιλς

Ο Νόα Λάιλς ήταν ίσως το μεγαλύτερο «όνομα» του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και εθεωρείτο το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 100 μέτρα των ανδρών.

Ακόμη κι έτσι όμως, κατάφερε να «εκτοξεύσει» ακόμη περισσότερο τη φήμη του, επικρατώντας σε μία ιστορική κούρσα στο Παρίσι. Η «μάχη» για τη νίκη ήταν τελικά συγκλονιστική και κρίθηκε για 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου, με το φώτο φίνις να βγάζει τον νικητή. Η κούρσα «έσπασε καρδιές», αλλά ο Λάιλς ήταν αυτός που πανηγύρισε στο τέλος, κατακτώντας ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο.

Η κούρσα του τελικού των 100 μέτρων της 4ης Αυγούστου στους άνδρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα μείνει στην ιστορία και θα μνημονεύεται για χρόνια, όχι τόσο για τον χρόνο που έκαναν οι σπρίντερ, αλλά για το θρίλερ που υπήρξε στη γραμμή του τερματισμού. Βλέπετε ο Νόα Λάιλς και ο Κισέιν Τόμσον τερμάτισαν μαζί και για αρκετά δευτερόλεπτα, όλοι περίμεναν να δουν αν το χρυσό μετάλλιο θα πήγαινε στον Αμερικανό ή στον Τζαμαϊκανό.

Μάλιστα, με γυμνό… μάτι, όσοι δεν βλέπουν και τόσο συχνά αγώνες στίβου, θεωρούσαν πως νικητής ήταν ο τελευταίος, καθώς αυτός φάνηκε να περνάει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού. Και όντως έτσι έγινε… Ο Κισέιν Τόμσον ήταν αυτός που πέρασε το πόδι του. Ήταν όμως αρκετό αυτό, για να του δώσει την πρώτη θέση στην κούρσα της μίας ανάσας;

Όχι, λόγω μίας λεπτομέρειας του κανονισμού που σε τόσο οριακές καταστάσεις, μόνο ασήμαντη δεν είναι. Σχετικά με το φώτο φίνις λοιπόν αναφέρει πως ο χρόνος για κάθε σπρίντερ δεν σταματάει μόλις περάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος του από την τελική γραμμή, αλλά όταν περνάει ο κορμός του σώματός του.

Ο Μίλτος Τεντόγλου έγινε… Καρλ Λιούις

Ο Καρλ Λιούις είναι για πολλούς ο κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών στο στίβο και σίγουρα ασύγκριτος, αλλά ο Μίλτος Τεντόγλου κατάφερε να βάλει το όνομά του δίπλα σε αυτό του Αμερικανού θρύλου των Ολυμπιακών Αγώνων. Χωρίς να… ιδρώσει ή έστω να ικανοποιήσει τον ίδιο τον εαυτό του με τα άλματά του, αυτός ο απίθανος τύπος από τα Γρεβενά κατέκτησε το δεύτερο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι και έγραψε ιστορία, στα 26 του χρόνια. Ο τρομερός Έλληνας άλτης έγινε μόλις ο δεύτερος με συνεχόμενα χρυσά μετάλλια στο άλμα εις μήκος, με πρώτο τον… Καρλ Λιούις.

Η γυμνάστρια Σιμόν Μπάιλς πήρε τέσσερα

μετάλλια, φτάνοντας τα δέκα Ολυμπιακά

Πριν ξεκινήσουν οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες όλοι περίμεναν να δουν τι θα κατάφερνε σε αυτούς η Σιμόν Μπάιλς. Η 27χρονη μικροσκοπική Αμερικανίδα (1.42 ύψος) πήγε στο Παρίσι έχοντας στο νου της το πώς θα καταφέρει να ξεπεράσει το σοκ που είχε βιώσει στο Τόκιο το 2021, όταν και είχε αποσυρθεί για λόγους ψυχικής υγείας.

Τι έκανε, λοιπόν, στο Παρίσι; Τα κατάφερε μία χαρά. Οι τρίτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μπάιλς είχαν συνολικό απολογισμό τρία χρυσά και ένα αργυρό. Η Μπάιλς πια μετράει σε Ολυμπιακούς Αγώνες συνολικά εφτά χρυσά, δύο αργυρά και δύο χάλκινα. Θαυμάσια, θα συμφωνήσουν όλοι…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.