Όλα δείχνουν Ιανουάριο για τη Football League

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Όσες τηλεδιασκέψεις και να έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, όσο και να αγωνιούν οι ομάδες και όσες κινήσεις και να γίνονται προς κάθε κατεύθυνση, το πρωτάθλημα της Football League δύσκολα θα αρχίσει εντός του 2020, με τον κορωνοϊό και την πανδημία, αλλά και την περιβόητη αναδιάρθρωση που τόσο συζητήθηκε αλλά ποτέ δεν έλαβε σάρκα και οστά, σε συνδυασμό με ό,τι ακολούθησε και από την πλευρά ομάδων που αντέδρασαν για διάφορα θέματα, όπως η Νίκη Βόλου, να χτίζουν ένα τείχος που μοιάζει αυτή τη στιγμή αδιαπέραστο…

Τα δεδομένα της τρίτης τη τάξει εθνικής κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με τη Super League 2, πόσο μάλλον σε σύγκριση με την πρώτη κατηγορία, εκεί όπου τα μεγέθη είναι διαφορετικά από τη μία (οικονομικά κατά κύριο λόγο), ενώ στη Super League 2 οι ομάδες είναι λιγότερες. Αυτό μεταφράζεται σε μία πιο ελέγξιμη κατάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορωνοϊό, και αυτό χρησιμοποιούν και ως επιχείρημα οι ΠΑΕ της δεύτερης κατηγορίας.

Η αγωνία είναι δεδομένη στη Football League, όπως άλλωστε και στης τάξεις του Ολυμπιακού Βόλου και της Νίκης, αλλά με 20 ομάδες (δέκα σε κάθε όμιλο), δύσκολα μπορεί κανείς να βρει κανείς ανταπόκριση από όλες, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το γεγονός ότι έχουμε δύο ομίλους καθώςκαι το ότι αυτοί οι δύο δεν συνδέονται άμεσα, μπορεί να αποτελέσει μία βάση επιχειρημάτων. Αλλά με τις ομάδες του Βορείου Όμίλου να τοποθετούνται γεωγραφικά σε περιοχές που «βράζουν» από κορωνοϊό, ποιος μπορεί ν’ αναλάβει εδώ και τώρα το ρίσκο έναρξης της αγωνιστικής δράσης; Από την άλλη, η κατάσταση μπορεί να είναι καλύτερη στο νότιο μέρος της χώρας, αλλά μπορεί ν’ αρχίσει… μισό πρωτάθλημα; Προφανώς και όχι, ούτε κανείς μπορεί να εγγυηθεί ότι στον Νότιο Όμιλο μπορεί η όλη κατάσταση να κυλήσει ομαλά.

Για να αρχίσουν αγώνες, χρειάζονται τεστ κάτι που οι λοιμωξιολόγοι έχον θέσει εξ αρχής ως απαράβατο όρο, για οποιαδήποτε κατηγορία. Μπορεί βέβαια οι… αθλητικές φωνές να κάνουν λόγο για άγνοια των ειδικών όσον αφορά την αθλητική πραγματικότητα, ωστόσο οι ειδικοί είναι αυτοί που γνωρίζουν τις δυνατότητες διασποράς του κορωνοϊού. Γιατί ο κορωνοϊός κολλάει και μπορεί να κολλήσει και στα γήπεδα, και χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Η συγκέντρωση άλλωστε 60-70 ατόμων σε έναν χώρο, έστω και αν πρόκειται για ανοιχτό γήπεδο, δεν παύει να θεωρείται σημαντική τη δεδομένη χρονική στιγμή, ειδικά όταν υπάρχει και η συνισταμένη μετακινήσεων από περιοχή σε περιοχή.

Με λίγα λόγια, όλα δείχνουν (εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα) πώς αγωνιστική δράση θα έχουμε στην καλύτερη των περιπτώσεων εντός του Ιανουαρίου. Όλο αυτό οδηγεί και στις σκέψεις αλλαγή της προκήρυξης της Football League περί πλέι οφ και πλέι άουτ, με τη σχετική απόφαση να φαίνεται ότι έχει ήδη ληφθεί. Το πολύ πολύ να γίνει στο τέλος του πρωταθλήματος ένα παιχνίδι ανάμεσα στους πρώτους των δύο ομίλων, για τις εντυπώσεις και μόνο, και μέχρι εκεί… Aυτό που μπορεί να γίνει νωρίτερα, αν περιοριστούν κάπως τα μέτρα του lockdown, είναι ν’ αρχίσουν οι προπονήσεις συντηρητικά και με περιορισμούς, για να μπορούν οι ομάδες να κάνουν έναν στοιχειώδη προγραμματισμό.

Απλά περιμένουν…

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, Ολυμπιακός Βόλου και Νίκη δεν μπορούν παρά να περιμένουν τις εξελίξεις, όταν και όποτε αυτές έρθουν στο προσκήνιο.

Οι διοικήσεις των δύο ομάδων προσπαθούν απλά να τρέξουν κάποιες διαδικασίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, και που έχουν να κάνουν με τα γραφειοκρατικά, ενώ από την άλλη τα προπονητικά επιτελεία προσπαθούν με όσα μέσα έχουν στη διάθεσή τους να κρατήσουν «ζεστούς» τους παίκτες. Κάθε άλλη δραστηριότητα, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, έχει «παγώσει».

Τόσο οι «κυανόλευκοι» από τη μία, όσο και οι «κυανόλευκοι» από την άλλη αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι. Κάθε φήμη αναλύεται προσεκτικά από τους παίκτες, που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τονίζουν ότι δεν θέλουν καν να σκέφτονται την πιθανότητα να αργήσει η έναρξη της αγωνιστικής δράσης πέρα από τον Ιανουάριο του νέου έτους, ούτε καν φυσικά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει φέτος πρωτάθλημα, μιας και έχει ακουστεί και κάτι τέτοιο ως σενάριο…

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των παικτών έχει να πάρει μέρος σε επίσημο αγώνα ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς οι τρεις τελευταίες αγωνιστικές του τελευταίου πρωταθλήματος δεν διεξήχθησαν ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Νίκη Βόλου για παράδειγμα έχει δώσει εντός του 2020 μόλις δέκα επίσημους αγώνες(!), καθώς και αυτή όπως και ο Ολυμπιακός Βόλου ήρθαν αντιμέτωποι με την πρώτη καραντίνα. Στη συνέχεια, οι ομάδες χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο(!) για την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος.

Μέχρι πρότινος πάντως τα δύο σύνολα είχαν τη δυνατότητα να διατηρούν έναν σχετικά καλό ρυθμό, αφού συμμετείχαν σε προπονήσεις ενώ έδωσαν και αρκετά φιλικά παιχνίδια. Ωστόσο από τις αρχές του μήνα έχασαν και αυτό το πλεονέκτημα με το lockdown, με αποτέλεσμα όλα τα πλάνα να αλλάζουν δραματικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.