Ομαδικό πρωτάθλημα σκάκι μαθητών-μαθητριών Θεσσαλίας

Στη διοργάνωση του ομαδικού πρωταθλήματος μαθητών-μαθητριών Θεσσαλίας, προχωρούν ο ΑΟ Αγριάς Μαγνησίας «Άθλος», η ΑΣ Βόλου και η ΤΕΣΣ Θεσσαλίας. Οι αγώνες αποτελούν την προκριματική φάση του 18ου πανελληνίου ομαδικού πρωταθλήματος μαθητών-μαθητριών 2020. Οι διοργανωτές καλούν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής μέχρι και τις 6 Μαρτίου. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Γενικό Λύκειο Αγριάς Μαγνησίας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια) της Θεσσαλίας.

Η σύνθεση των ομάδων θα είναι τετραμελής με υποχρεωτική συμμετοχής ενός τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες πριν την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεση τους (αποτελούμενη από 6 το πολύ μέλη ) με τη σειρά που θα αγωνίζονται στις 3 γενικές σκακιέρες και θα ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.

Όλες οι ομάδες πρέπει να προσκομίσουν πριν την έναρξη των αγώνων, στον Επικεφαλής Διαιτητή, βεβαίωση του σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή μαθητών που δεν συμπεριλαμβάνονται στην βεβαίωση του σχολείου από το οποίο προέρχονται.

Οι ομάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελούνται από μαθητές – τριες οποιασδήποτε τάξης του Δημοτικού, οι ομάδες των Γυμνασίων αποτελούνται από μαθητές – τριες οποιασδήποτε τάξης του Γυμνασίου και οι ομάδες των Λυκείων αποτελούνται από μαθητές- μαθήτριες οποιασδήποτε τάξης του Λυκείου.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνείτε με τον κ. Σουλικιά Αντώνιο, στο τηλέφωνο 6995994993.
Οι επιβεβαιώσεις συμμετοχών και οι αγώνες θα γίνουν το Σάββατο 7 Μαρτίου από 14:00 έως 14:40 και ώρα έναρξης 15:00.
Ως σύστημα αγώνων έχει οριστεί το ελβετικό ή πουλ 5 γύρων, με χρόνο σκέψης 15΄ για τον κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα και προστιθέμενος χρόνος 10’’ για κάθε κίνηση από την πρώτη κίνηση. Ισχύουν οι κανονισμοί της FIDE και ειδικότερα οι κανονισμοί για το Γρήγορο σκάκι.
Θα απονεμηθούν κύπελλα στις 1ες ομάδες και μετάλλια στους παίκτες της καθεμίας από τις τρεις πρώτες νικήτριες (Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων).

Οι κανονισμό για τη βαθμολογία και τα κριτήρια ισοβαθμίας:
Η νικήτρια ομάδα του αγώνα παίρνει 2 βαθμούς και η ηττημένη 0 βαθμούς. Αν το αποτέλεσμα του αγώνα είναι ισόπαλο, οι ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό. Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση 1 βαθμού. Η ομάδα που σημειώνει νίκη χωρίς αγώνα παίρνει 2 βαθμούς και 3,5 πόντους και η ομάδα που παίρνει το «BYE», 2 βαθμούς και 2,5 πόντους. Για κάθε παρτίδα που χάνει μια ομάδα χωρίς αγώνα (μη προσέλευση παίκτη), αφαιρείται μισός πόντος από τους πόντους που συγκεντρώνουν οι παίκτες της.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας είναι τα εξής:
α) Βαθμοί,
β) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων, εφόσον όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες έχουν συναντηθεί μεταξύ τους.
γ) Άθροισμα πόντων,
δ) Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι της 1ης σκακιέρας, της 2ης, της 3ης κλπ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.